Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dezbaterea Legii Turismului, la CJ Maramureş
Nicolae TEREMTUŞ
Înainte de întâlnirea de lucru, ministrul Dobre a oferit câteva declaraţii de presă ziariştilor băimăreni. El a spus că România trebuie să înveţe să vândă produsul turistic punând în valoare bogăţiile ţării.
„Nu ştiu dacă trebuie să vorbim despre o mare problemă a turismului românesc, dar trebuie să vedem dacă ştim sau am ştiut până acum să ne punem în valoare ţara. Şi dacă ştim să vindem, de aici pleacă, pentru că Dumnezeu ne-a lăsat în această ţară de toate, dar trebuie să ştim noi să ni le punem în valoare şi să ştim să vindem cât mai bine, dar trebuie să vindem pe un raport preţ-calitate corect, şi nu să ne umilim, să vindem şi să ne uităm la vecinii noştri şi să facem comparaţii de genul cum vând ei aşa trebuie să vindem şi noi.
Am primit deja sugestii din partea unor investitori în turism din ţară şi instituţii publice locale care au venit cu sugestii foarte constructive. Totul a fost extraordinar de bine. Am deja pe lege o grămadă de adnotări. România, pe lângă oferta de casă şi masă, are o ofertă foarte dezvoltată în ce priveşte obiectivele turistice şi culturale, dar şi istoria pe care o are România. Maramureşul este una dintre zonele, destinaţiile turistice care s-au dezvoltat în ultimii ani foarte mult şi există unele localităţi care pot fi declarate mini-staţiuni de interes local, iar unele dintre ele pot să devină staţiuni de interes naţional şi cred că se poate trece la următoarea etapă în acest sens şi va fi un avantaj foarte mare, zic eu. În primul rând, este vorba şi de accesarea fondurilor europene, au un punctaj mult mai mare la criteriile de eligibilitate şi mai cred că Maramureşul este un jucător important în ceea ce priveşte turismul naţional”, a spus Mircea Titus Dobre.
Ministrul Turismului a ţinut să precizeze că nu se introduc taxe în urma activităţilor economice în domeniul turismului, însă autorităţile locale o pot face potrivit Codului fiscal.
„Orice primărie, conform Codului fiscal, poate institui taxe speciale. Este politica oricărei primării, primar sau Consiliu Local, este problema dânşilor. Noi ca minister nu introducem niciun fel de taxă. Orice eliberare a unui document din cadrul Ministerului Turismului se face în mod gratuit. Nu se percepe niciun fel de taxă pe partea de licenţiere sau clasificare”, a spus ministrul Turismului.
Legat de problema stocării datelor cu caracter personal de către cei din unităţile turistice, ministrul Dobre a spus că este o activitate statistică.
„Scopul stocării datelor personale e şi unul statistic. Noi, la această oră, nu avem o imagine asupra numărului real de turişti care sunt pe teritoriul României. Mă refer aici la turiştii străini, în special. Totodată, nu ştim cum se plimbă turiştii, marea majoritatea a turiştilor, pe teritoriul României. De ce ne interesează pe noi acest lucru? Avem un Masterplan de investiţii, trebuie să ştim cum prioritizăm investiţiile. Trebuie să investim în Maramureş sau trebuie să investim în Hunedoara? Să investim mai degrabă în Braşov sau la Constanţa? Vrem să vedem şi noi cum se mişcă turiştii pe teritoriul României, pentru că aici vorbim şi de turiştii români, dar şi de cei străini şi chiar dacă se cazează cel puţin o noapte sunt tot turişti”, a spus Mircea Titus Dobre.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea a avut o întâlnire cu ministrul Dobre. În cadrul acestor discuţii
s-a pus problema staţiunilor turistice din nordul ţării.
„A fost o întâlnire benefică, o dezbatere aplicată pe fiecare articol din noua lege, astfel că toți cei interesați, atât administrațiile publice locale, cât mai ales operatorii privați din turism să înțeleagă toate aceste concepte noi pe care ministrul le promovează. În perioada următoare vom face o nouă dezbatere pe Masterplanul investițional în turism. Acesta a fost deja aprobat la nivel național, iar Maramureșul a propus aici câteva proiecte importante în special în zona Borșa, Cavnic, în Ocna Șugatag, respectiv stațiunile importante pe care le avem în județ și care înseamnă investiții de foarte multe milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Vorbim despre pârtiile de schi din Borșa, din Cavnic și dezvoltarea apei termale la Ocna Șugatag. Așteptăm cu interes și această nouă dezbatere deoarece, în fapt, Maramureșul are nevoie de bani, pe lângă dezvoltarea infrastructurii rutiere, pentru a oferi turiștilor condiții propice de a veni în Maramureș. Din acest motiv vom discuta, cu toții, implementarea unui sistem integrat, pentru a avea proiecte comune atât autoritățile locale, cât și Consiliul Județean. Un astfel de proiect de succes a fost Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord. În această perioadă putem discuta, împreună cu administrațiile locale, despre circuitul apelor minerale din județul Maramureș, proiecte frumoase care pot fi realizate”, a spus președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.
„În perioada următoare vom face o nouă dezbatere pe Masterplanul investițional în turism. Acesta a fost deja aprobat la nivel național, iar Maramureșul a propus aici câteva proiecte importante în special în zona Borșa, Cavnic, în Ocna Șugatag, respectiv stațiunile importante pe care le avem în județ și care înseamnă investiții de foarte multe milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Vorbim despre pârtiile de schi din Borșa, din Cavnic și dezvoltarea apei termale la Ocna Șugatag”.
Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean