• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Noiembrie , 2012

Dez-(z)bateri marca CJ

Ultima şedinţă a Consiliului Judeţean a făcut dovada că plenul şi conducerea nu se pot încă sincroniza atunci când este vorba de dezbateri. Poate şi contextul electoral a creat temeri să nu se interpreteze ceva ca fiind politic.

 
 

Aleşii judeţului nostru ne demonstrează de fiecare dată când se întâlnesc faptul că întotdeauna mai avem ceva de descoperit la ei. La ultima întâlnire de Consiliu Judeţean (CJ) am văzut că, deşi au trecut luni bune de la începerea mandatului, aleşii se cam împiedică atunci când e vorba de dezbateri. Sunt două variante, fie nu au tactul să găsească împreună soluţii, fie nu au intrat în profunzimea lucrurilor de frică să nu se alunece pe panta politicului, mai ales că acum suntem într-o perioadă de campanie. Dar hai s-o luăm cu începutul. Mai întâi s-a anunţat că la următoarea şedinţă se va completa echipa de consilieri prin validarea următorului de pe lista PP-DD.

Apoi s-a intrat în ordinea de zi, şi primul punct a vizat rectificarea bugetului propriu al judeţului. Consilierul Eugenia Godja a semnalat o serie de probleme care au avut toate elementele necesare pentru o dezbatere serioasă. Însă, conducerea şi plenul parcă n-au rezonat suficient.

Godja, fostul primar al Sighetului, a vorbit cât se poate de aplicat pe o serie de chestiuni, fiind cât se poate de evidentă experienţa din administraţie. Mai exact, a ridicat problema că formula după care se repartizează banii la primării ar trebui reanalizată, pentru că „în această formulă sunt premiaţi corigenţii, cei care nu-şi îndeplinesc sarcinile privind realizarea planului de venituri şi cheltuieli”.

Apoi, Godja a atins o coardă care s-a dovedit până acum sensibilă pentru toţi cei care s-au perindat la conducerea CJ: banii din rezerva bugetară. „Normal este ca tot banul care este ban public să treacă prin comisia de buget finanţe şi să fie supuse aprobării plenului CJ”, a spus consilierul din Sighetu Marmaţiei.

De asemenea, Godja a atras atenţia asupra unui aspect care poate fi considerat drept discriminator pentru unii bugetari: „La articolul 5, se acordă bani pentru pachete pentru salariaţi şi copiii minori ai salariaţilor. Vreau să vă atrag atenţia asupra unei situaţii din întreg judeţul. Unele primării nu au bani nici pentru salarii şi nu cred că ar fi corect în raport cu celelalte administraţii locale să premiem şi salariaţii CJ. Să fie premiaţi copiii, dar cred că trebuie fim atenţi atunci când gândim premierea salariaţilor, în raport cu bugetarii de la instituţiile administrative de la nivelul judeţului”.

Apoi a lăudat iniţiativa CJ de a aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor la sediul SMURD din Fărcaşa, însă a amintit că şi celelalte obiective similare din judeţ au nevoie de susţinere.

Preşedintele CJ, Zamfir Ciceu, i-a reproşat oarecum că a avut un discurs prea lung, şi s-a oprit să dea replică pentru aspectul ce viza bugetul de rezervă. A spus că totul se face conform regulamentului votat mai demult de CJ. Se pare că Ciceu a interpretat intervenţia într-o versiune politică: „ Când mai aveţi intervenţii punctuale pe un anumit proiect de hotărâre, rugămintea e să vă informaţi concret şi corect, şi pe urmă să luăm cuvântul, nu numai să ne aflăm în treabă pentru imagine şi pentru altceva. Vreau să facem administraţie, şi politica să o facem după ce ieşim din acest CJ”.

 

Apoi s-a votat o hotărâre privind alocări de fonduri pentru datoriile primăriilor. Consilierul Marinel Kovacs a ţinut să sublinieze că banii privind arieratele s-au repartizat fără a se ţine cont de culoarea politică a primarilor. S-a înscris şi consilierul Mircea Man la cuvânt şi bineînţeles că fiind din „opoziţie” au ieşit mici scântei: „Nu este un dar, ci hotărâre de guvern, şi dacă premierul a atacat hotărârea şi a retras 160 de miliarde de lei din Maramureş, a venit o hotărâre prin care se impunea acest lucru. Nu e nicidecum o binefacere. M-aş bucura ca şi de acum încolo să nu avem culoare politică la primari şi îl rog pe domnul preşedinte să-i dea Dumnezeu minte să facă împărţirea bună”. La care, Kovacs a răspuns scurt şi ironic „cum n-aţi făcut dumneavoastră!”.

 

Deşi s-a ferit pe cât se poate de intervenţii cu tentă politică, la un moment dat, contextul aşa a făcut încât preşedintele Zamfir Ciceu nu s-a putut abţine şi a zis: „Varujan Vosganian spunea despre PNŢ, imediat după pierderea guvernării, că vine la guvernare precum cometa Halley, o dată la 70 de ani. Cred că aşa se va întâmpla şi cu PD-L”. Toţi au râs, mai mult sau mai puţin cu gura până la urechi, după care s-a vorbit despre un aspect mult aşteptat în judeţ. „Începând de anul viitor s-au pus deja în discuţie traseele pentru viitoarele curse regulate de persoane. Pe noul program de transport pentru Maramureş, cursele speciale vor fi, sper eu inexistente, pentru că în programul ce începe de anul viitor vreau să se acopere toate condiţiile şi traseele”.

 

Reamintim că în tot judeţul este o mare problemă cu transportul de persoane. Că sunt firme care se bat pe aceleaşi trasee, unii obţinând licenţe prin licitaţii la Bucureşti, iar alţii obţinând aprobări pentru curse speciale direct de la CJ. Vicepreşedintele Gabriel Zetea, care a tot vorbit în ultimii ani despre problemă din postura de consilier, a spus: „mă bucur că acum există clar un punct de vedere care să reglementeze limpede lucrurile de anul viitor, să nu se mai creeze haos între transportul regulat de persoane şi cel privind cursele speciale. Vă felicit pentru că se pune piciorul în prag privind transportul judeţean”.

 

Încheiem cu speranţa că poate după ce trece campania electorală, cei din CJ nu vor fi chiar atât de „apucaţi”, că se vor apleca mai mult asupra dezbaterilor şi că vor aborda mai matur problemele atunci când este vorba de aspectele ce ţin de politic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.