Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 11 Iulie , 2005
Descoperirea trecutului apropiat
Studiile si documentele publicate sub titlul “Satul maramuresean 1945 – 1989” reprezinta o lucrare menita sa descopere trecutul apropiat, drama care s-a produs dupa al doilea razboi mondial. Realizarea acestui proiect a fost posibila cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti care, prin Centrul Cultural American, a promovat un program de revitalizare a muzeelor, printre care si Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei.
Volumul“Satul maramuresean 1945 – 1989”, care trateaza viata sociala, economica, politica, culturala si religioasa a satului maramuresean in perioada comunista, este format din doua parti distincte. Prima parte este un rezultat al cercetarii de arhiva, a presei vremii si a istoriei orale, iar partea a doua cuprinde un corpuscul de documente selectate din peste 4.000 de dosare, precum si marturiile de istorie orala transcrise de pe benzi.
Cosmarul instaurarii „Terorii rosii”
Comunicarile cuprinse in prima parte a acestui volum de studii si documente trateaza cateva dintre problemele importante cu care maramuresenii s-au confruntat in perioada instaurarii puterii comuniste.
Arondarea Romaniei la blocul sovietic a facut ca dupa un an de la de la eliberarea de sub ocupatia germana, Maramuresul sa se afle sub ocupatia trupelor sovietice. In scopul alipirii Maramuresului la Ucraina Subcarpatica, agitatori ucraineni veniti de peste granita au dus o intensa propaganda, avand sprijinul tacit al Comandamentului militar sovietic si indrumarea ofiterilor NKVD.
La 20 ianuarie 1945 a avut loc debutul actiunii de anexare a Maramuresului la Ucraina Subcarpatica. Taranii din satele romanesti de pe valea Izei au refuzat sa accepte acest plan si, la 5 martie 1945, a avut loc o ciocnire intre trupele sovietice si maramuresenii din zona, confruntare soldata cu trei morti. In acelasi context al rezistentei maramuresenilor in fata incercarilor sovieticilor de a integra Maramuresul in granitele statului bolsevic este evocata figura eroului martir Ion Biltiu-Dancus.
Cateva studii trateaza aspecte legate de colectivizarea realizata in Maramures prin coercitie si teroare, folosindu-se manipularea, propaganda ostentativa fara precedent in istorie. Militia si Securitatea au supravegheat intregul proces de infiintare a primelor gospogarii agricole colective (GAC), asociatii care s-au dovedit incapabile sa-si asigure resursele pentru propria supravietuire. Cosmarul colectivizarii este analizat si prin prisma efectelor pe care le-a avut asupra comunitatilor rurale maramuresene: condamnarea taranilor opozanti, disolutia valorilor morale si spirituale, lichidarea chiaburimii locale, coruperea traditiilor printr-un festivism rural menit sa glorifice “realizarile” socialiste si actele izolate de razbunare a celor deposedati prin diferite constrangeri de pamanturile lor.
Consecintele socializarii agriculturii
Organele locale ale administratiei de stat, ale politiei si jandarmeriei au supravegheat actiunea de suprimare a Bisericii Unite prin revenirea clerului si credinciosilor la Biserica Ortodoxa, actiune desfasurata in perioada septembrie-decembrie 1948. Volumul ilustreaza campania de presa agresiva dusa impotriva greco-catolicismului, modalitatile prin care o parte a preotimii a fost intimidata, izolarea si arestarea ierarhilor uniti.
Sunt surprinse si mutatiile care s-au produs in structura gospodariilor traditionale maramuresene - consecinta a socializarii agriculturii. Concluzia este aceea ca primele doua decenii de dupa razboi au constituit perioada marilor derute si confuzii pentru taranimea maramureseana, colectivizarea contribuind la schimbarea destinului multora si aducerea intr-o stare de disperare a majoritatii. Creatia populara a suferit si ea transformari. Au aparut subproduse folclorice de domeniul ridicolului, cu rime puerile si lozincarde (se trambita ideea castigurilor din depunerile de la CEC, spre exemplu), dar si bocete-parodii in care erau ironizati capii colectivizarii din sat.
Nu este trecuta cu vederea situatia satelor maramuresene de la nord de Tisa (Ucraina), rupte de legaturile cu patria mama. In ciuda organizarii colhozurilor, a schimbarii numelor localitatilor si a introducerii alfabetului slav, romanii din dreapta Tisei au reusit sa-si pastreze etnicitatea. Un ultim aspect important tratat il constituie rolul presei socialiste care trebuia, in viziunea PCR, sa prezinte in paginile sale crearea si consolidarea statului socialist, sa reflecte antiteza intre trecutul rau si urat al lumii satelor si prezentul viu, viitorul bun si luminos. Marturiile orale si documentele de arhiva intregesc acest volum exceptional despre o perioada neagra din istoria Maramuresului.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.