• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2013

„Descentralizarea” PNDI

Mega-programul de dezvoltare al lui Dragnea aruncă mingea finanţării în curtea Consiliilor Judeţene. Cum nu ajung banii pentru finalizarea tuturor celor 3500 de proiecte, Guvernul va aloca o anumită sumă pe întregul judeţ, urmând ca ea să fie împărţită în funcţie de priorităţi.

 
 

După ce a pus cruce programelor de finanţare de până acum, clădind din cenuşa lor un „mega-program”, ministrul Liviu Dragnea a găsit şi soluţia pentru a împăca pe toată lumea. Cum la nivel naţional sunt deschise vreo 3500 de şantiere şi banii nu ajung nici pentru un sfert dintre ele, Guvernul va aloca o anumită sumă pentru întregul judeţ, urmând ca Consiliul Judeţean să o repartizeze în funcţie de priorităţi. Partea bună e că în teritoriu chiar se cunosc priorităţile şi CJ va împărţi mult mai bine banii decât Dragnea.

Partea proastă e că banii oricum vor fi insuficienţi, iar în acest fel ministrul scoate castanele din foc cu mână altora, aruncându-le lor în cârcă şi posibilele critici.

 

Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş spune că: „Avem o situaţie creată la nivel naţional prin existenţa mai multor programe naţionale de finanţare a dezvoltării infrastructurii în ceea ce priveşte administraţia publică locală. Şi era vorba de Hotărârea de Guvern 577, Ordonanţa de Urgenţă 7, OG 40, programul de finanţare a reţelelor de apă de la Ministerul Mediului, de asemenea, alte lucrări care existau pe infrastructură pe programele de Mediu care erau în subordinea Secretariatului General al Guvernului, precum şi alte programe de la alte multe autorităţi guvernamentale de la Bucureşti. Şi exista un haos până la urmă în ceea ce-i priveşte pe primari şi autorităţile publice locale, în ceea ce priveşte cui trebuia să se adreseze pentru un program sau altul. Acum s-a luat o măsură logică din partea vicepriemierului Liviu Dragnea de a lua toate aceste programe, şi a vizat, în primul rând, cele foarte mari HG 577, OG 7 şi OG 40, şi de a le contopi într-un singur program naţional care să fie coerent. Adică să ştim că avem de mers, noi, ca administraţii publice locale, într-un singur loc, şi acolo verificăm situaţia clară a proiectului pe care-l avem, stadiul său de finalizare, felul în care poate să fie finanţat. Plus că înainte erau şi suprapuneri, pentru că depuneau pe mai multe programe acelaşi proiect.

Ei bine, în acest moment s-a eliminat măcar această problemă ce ţine de lipsa de coerenţă din sistemul central în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor administraţiilor locale”. Deocamdată, cel puţin neoficial, există ordinul de a nu începe lucrări noi până când nu vor fi finalizate cele existente sau cele deschise măcar pe hârtie.

 

Zetea spune că: „ Sistemul funcţiona până acum în felul următor: un ministru PD-L venea într-un judeţ, oricare din România – nu vorbesc de Maramureş, se întâlnea cu un primar care îi spunea că are nevoie de aducţiune de apă, altul vroia nu ştiu ce drum. Iar ministrul răspundea „dă-i drumul, începe să lucrezi!”. Iar în felul acesta au deschis foarte multe şantiere fără a avea acoperire bugetară, fără a avea sursele de finanţare pentru finalizarea tuturor proiectelor. De aceea ne aflăm azi în stadiul că marea majoritate a proiectelor sunt finanţate în proporţie de 5 – 10%. Iar finalizarea lor se tărăgănează foarte mult. Pentru că, cu cât sunt mai multe proiecte deschise, cu atât sunt mai puţini bani să împarţi pentru fiecare. Şi atunci există o gândire, cel puţin la nivelul Ministerului Dezvoltării de a finaliza proiectele aflate în gradul cel mai mare de execuţie, astfel încât să rămânem încet-încet cu cât mai puţine proiecte începute.

Ordonanţa de Urgenţă care prevede înfiinţarea acestui Program de Dezvoltare Locală presupune un traseu pentru bani suficient de coerent, zic eu: se alocă de la Ministerul Dezvoltării o anumită sumă pentru întregul judeţ, această sumă este transferată către Consiliul Judeţean, urmând ca noi, CJ, în funcţie de priorităţile pe care le considerăm necesare să facem o listă pe care o transmitem Ministerului pentru finanţare. Deci autoritatea publică locală stabileşte priorităţile. E încă un pas, zic eu, important, pe care-l face Liviu Dragnea, prin care se creşte importanţa consiliilor judeţene, pe ideea descentralizării”.

 

Numai că oficialii CJ recunosc că e greu de stabilit priorităţi, pentru că fiecare comunitate e importantă şi proiectele depuse pe aceste programe sunt vitale pentru ei: apă, canalizare, drumuri, poduri etc. Aşa că, totul se va reduce la bani. În această lună, vom afla câţi bani revin Maramureşului în cadrul acestui program.

Zetea spune că se va avea în vedere şi conservarea lucrărilor deja începute şi pe care există întârzieri uriaşe: „Să nu vă imaginaţi că pe proiecte de genul acesta există întârzieri de câteva luni. Sunt de foarte multă vreme, de când se tărăgănează, şi care au ajuns deja    într-un stadiu de degradare. Vom încerca să avem grijă de toate. Dar repet: au fost deschise atât de multe proiecte şi la nivel de Maramureş, încât este greu, dacă nu chiar imposibil, să avem grijă de toate. Vom face o prioritizare a lor, iar acest lucru doar în momentul în care vom avea o idee despre suma pe care o vom primi de la Ministerul Dezvoltării”.

 
 

„Să nu vă imaginaţi că pe proiecte de genul acesta există întârzieri de câteva luni. Sunt de foarte multă vreme, de când se tărăgănează, şi care au ajuns deja într-un stadiu de degradare. Vom încerca să avem grijă de toate. Dar repet: au fost deschise atât de multe proiecte şi la nivel de Maramureş încât este greu, dacă nu chiar imposibil să avem grijă de toate”.

Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.