Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 26 Octombrie , 2009
DELF scolar, o sansa importanta pentru elevii romani, viitori specialisti ai spatiului european
* Miercuri, 21 octombrie, la Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, s-au acordat diplome elevilor care au obtinut in sesiunea din mai 2009 atestate DELF pentru unul din nivelurile A2,B1 sau B2.
Ceremonia, organizata cu sprijinul Inspectoratului Scolar Maramures, a fost oficiata de domnul François Richerme de la Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca. Acest centru, care functioneaza sub egida Ambasadei Frantei, sprijina dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice care predau limba franceza si acorda elevilor facilitati pentru obtinerea atestatelor DELF.
Examenul evalueaza cele patru competente de exprimare intr-o limba straina, descrise de Cadrul European Comun de Referinta pentru cele cinci limbi de circulatie europeana, document adoptat de Consiliul Europei in 2001. Aceste competente se regasesc de altfel in programele scolare romanesti, ca integrare fireasca a invatarii limbilor straine in sistemul european. DELF-ul este corespondentul certificatului CAMBRIDGE pentru limba franceza. Este un atestat pe viata. Perspectivele pe care le deschide elevilor sunt: admiterea la universitati din Franta si tari francofone, obtinerea de burse de studii, inscrierea la masterate, fara test de limba.
Pregatirea elevilor pentru DELF este benefica si pentru profesorul de limba franceza, pentru ca induce o schimbare a practicii pedagogice, o reflectie profesionista asupra utilitatii continuturilor invatarii si evaluarii. Altfel spus, profesorul se vede „constrans” sa exerseze si sa evalueze competente si mai putin cunostinte explicite de gramatica sau vocabular, pentru ca, obiectivul pe termen lung este ca elevul sa fie capabil sa exprime oral sau in scris ceea ce doreste sa comunice interlocutorului si sa inteleaga ceea ce acesta vrea sa ii transmita. In consecinta demersurile didactice se construiesc din perspectiva comunicativa, adica de la actul de limbaj, spre exemplu, la elementele de gramatica si lexic ce il sustin si de la persoana I, adica „eu”, pusa in centrul comunicarii. Cu alte cuvinte elevul este provocat sa vorbeasca despre sine, despre experientele personale, despre familie, prieteni, preocupari, pasiuni proiecte, in loc sa invete verbele „a avea”, „a fi”, a iubi” sau timpul viitor, explicitat si exersat mecanic, fara raportare la situatii concrete de comunicare.
Pe de alta parte, profesorul de limba franceza care isi asuma pregatirea elevilor pentru DELF scolar devine constient ca cele patru competente nu se pot dezvolta in proportie egala la un nivel foarte bun nici macar la elevii dispusi sa munceasca suplimentar. Astfel incat in economia celor doua ore pe saptamana acesta va privilegia exprimarea si intelegerea orala, demers care serveste interesele majoritatii elevilor, indiferent de parcursul lor scolar sau profesional ulterior. In aceeasi ordine de idei, exersarea si evaluarea exprimarii si intelegerii scrise se orienteaza in proportie sporita spre continuturile comunicarii si mai putin spre corectitudinea lexico-gramaticala, supraevaluata in sistemul traditional de notare.
In sfarsit, foarte importanta pentru profesor este necesitatea de adaptare la particularitatile de varsta si la centrele de interes ale elevilor, nevoie care devine un obiectiv permanent in proiectul pedagogic al acestuia. In acest sens manualele elaborate pentru pregatirea DELF-ului scolar sunt modele de urmat.
In concluzie, pregatirea elevilor pentru obtinerea atestatului DELF are dublu sens: indica profesorului drumul spre formarea competentelor de comunicare orala cu preponderenta si ofera elevului oportunitatea unei validari internationale a competentelor sale de limba franceza, cu toate avantajele ce decurg din aceasta.
Profesorii din Maramures care s-au angajat sa ofere elevilor o sansa in plus propriei lor deveniri sunt: Aurora Baban, Camelia Muraru, Crina Voinaghi, Cornelia Dumbrava, Ileana Petrovan, Luminita Colopelnic, Paula Oros, Valeria Savan.
Atestatul DELF poate fi obtinut de orice elev care studiaza limba franceza in scoala, daca este capabil sa se exprime oral, sa inteleaga mesaje orale si scrise in limba franceza si sa redacteze texte (in functie de nivel) de tipul: e-mail, scrisoare formala sau informala, eseu nestructurat sau structurat. Probele au loc la Liceul „Mihai „Eminescu” din Cluj-Napoca. Sesiunea din 2009 s-a desfasurat in zilele de 23-24 mai, sambata si duminica.
In general, candidatii care sunt inscrisi la A1 si B1 sustin probele sambata, iar cei inscrisi la A2 si B2 duminica. Programul lor este urmatorul: probele colective – intelegerea orala, intelegerea scrisa si producerea scrisa - se desfasoara in cursul diminetii, iar producerea orala, dupa-amiaza.Durata fiecarei probe pe nivel este diferita. Spre exemplu durata probelor colective pentru nivelul A2 este de o ora 40 minute, iar pentru B1, o ora, 45 minute.
Probele orale sunt si ele diferite, in functie de nivel. Pentru nivelul A2, aceasta proba contine o discutie cu evaluatorul, un monolog si un exercitiu in interactiune, care este un joc de rol. Pentru nivelul B1, candidatul sustine o discutie cu evaluatorul, un monolog si este pus in situatia de a-si exprima un punct de vedere, pornind de la un document scris. Pentru pregatirea acestei ultime probe orale candidatul are la dispozitie 10 minute.
DELF SCOLAIRE si JUNIOR reprezinta o varianta la indemana majoritatii elevilor interesati pentru ca presupune costuri financiare rezonabile. Astfel, in sesiunea din mai 2009, acestea au fost: pentru A1 80 lei, A2 95 lei, B1 110 lei, B2 125 lei. La taxa pentru inscriere la atestat se adauga costurile de transport la Cluj-Napoca. De inscrierea la acest tip de atestate de limba franceza beneficiaza doar elevii, indiferent de varsta lor (chiar daca sunt majori).
Inscrierea la DELF scolar se poate face pe internet, iar plata prin cont bancar.
Pentru informatii despre DELF scolar sau junior accesati: http:www.ciep.fr/delfdalf.
Pagina realizata de Paula Oros, inspector de specialitate, limba franceza
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.