Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
DELF ŞCOLAR – o diplomă pe viaţă
Paula OROS, responsabila Centrului DELF ŞCOLAR de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, a înmânat, în prezenţa d-nei Inspector de specialitate Daniela BANCOŞ, diplomele DELF pentru nivelurile A2 şi B1 elevilor din Maramureş, care au obţinut această certificare internaţională în sesiunea 5 – 6 mai, 2012.
În România există nouă centre DELF ŞCOLAR, în Bucureşti, Baia Mare, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, şi Timişoara.
Examenele pentru obţinerea diplomei DELF ŞCOLAR se pot susţine în fiecare an, într-o singură sesiune (aprilie sau mai) care se stabileşte de către Juriul Naţional DELF ŞCOLAR, în acord cu Ambasada Franţei la Bucureşti, reprezentată actualmente de domnul Jacques BORTUZZO, ataşat de cooperare educativă şi coordonator al Alianţelor Franceze.
Centrul DELF ŞCOLAR de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” organizează examene pentru două niveluri prevăzute de Cadrul European Comun de Referinţă al Limbilor, respectiv A2 şi B1.
Publicul căruia i se adresează centrul sunt elevi care studiază în gimnaziu, liceu sau grup şcolar tehnic, indiferent de vârstă sau de opţiunea pentru unul din cele două niveluri. Astfel, obţinerea nivelului B1, superior celui A2, nu este condiţionat de cel din urmă.Diploma DELF, nivelul B1, valabilă toată viaţa şi recunoscută internaţional, asigură elevilor din clasele terminale echivalarea bacalaureatului pentru proba de Competenţe de exprimare într-o limbă de circulaţie europeană. Pentru ca această diplomă să poată fi validată printr-o copie oficializată, în termenul impus de metodologia de bacalaureat, elevii ar trebui să susţină examenele pentru B1 în clasa a XI-a la Centrul DELF Baia Mare, sau în clasa a XII-a, în sesiunile noiembrie, respectiv februarie, la Institutul Francez din Cluj-Napoca.
Pe termen mediu şi lung, elevii claselor terminale, cu perspective de studiu în învăţământul universitar, au oportunităţi diverse: acces la universităţi din Franţa, la burse de studiu, la masterate şi doctorate.
Elevii care s-au prezentat la examenele DELF ŞCOLAR în sesiunea din mai 2012 provin din judeţele Maramureş şi Satu Mare. Din cei 184 de elevi admişi, 157 sunt din judeţul Maramureş, respectiv din Baia Mare, Seini, Sighetu-Marmaţiei şi Tîrgu-Lăpuş.
Profesorii care au pregătit elevi pentru obţinerea diplomei sunt: Astalâş Ramona, Băbuţ Alina, Bârsan Ioana, Bozga Aurelia, Bud Emanuela, Ciumău Maria, Colopelnic Luminiţa, Costin Codruţa, Cuciureanu Mihaela, Dumbravă Cornelia, Făzăcaş Aneta, Filip Lucieta, Florian Adriana, Hozan Sonia, Micle Monica, Mone Rodica, Mureşan Sebastian, Oros Paula, Petrovan Ileana, Porumb Liana, Rus Gina, Trnyancsev Geta, Ungureanu Simona, Voinaghi Crina şi Weisz Nicolae.
Prof. Paula OROS, responsabila centrului DELF Baia Mare