Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Delegaţie de muzeografi din Polonia, în vizită la preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea
O delegaţie de muzeografi de la Muzeul Etnografic din Varşovia se află zilele acestea în Maramureş, pentru a implica judeţul nostru în proiectul „Cultura Carpaţilor”, destinat programului Wikipedia. Aceştia vor realiza un scurt interviu cu meşteri populari din Maramureş pe tema costumului popular, sculpturilor, icoanelor şi picturilor pe sticlă.
Daniel Leş – ceramist din Baia Sprie, Dumitru Pop şi Maria Zapca din Săpânţa, Pălăguţa Bârlea din localitatea Mănăstirea şi Vasile Şuşca se numără printre meşterii populari care au fost vizitaţi marţi, 13 septembrie 20106, urmând ca, până sâmbătă, delegaţia poloneză să se întâlnească cu cât mai mulţi meşteri populari care să le dezvăluie tainele culturii maramureşene.
În cadrul zilei de marţi, delegaţia formată din Justyna Laskowska Otwinowska, Wiktoria Kraska, Mariusz Ramiszewski şi Aleksander Rabotycki, însoţiţi de Ilie Gherheş, şef secţie Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, au fost primiţi de Gabriel Zetea, preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş. În biroul şefului administraţiei judeţene s-a discutat despre modalităţile de promovare a culturii şi tradiţiei maramureşene prin intermediul proiectului „Cultura Carpaţilor”.
Gabriel Zetea: Judeţul Maramureş este promovat prin proiectul „Cultura Carpaţilor”
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, s-a arătat încântat de interesul acordat judeţului nostru de către muzeografii din Polonia, discuţia în limba engleză fiind centrată pe frumuseţile Maramureşului şi pe impresiile pe care le au după primele vizite efectuate.
„Este o onoare şi o încântare că am fost incluşi în proiectul „Cultura Carpaţilor”, text care va apărea pe Wikipedia şi va fi tradus în trei limbi: română, engleză şi poloneză. Cultura şi tradiţia maramureşeană au un farmec aparte, iar judeţul nostru merită să fie promovat la justa lui valoare. I-am invitat să revină cât mai curând în Maramureş, în calitate de turişti aflaţi în vacanţă şi le-am recomandat să vorbească despre frumuseţile noastre cu toţi cunoscuţii lor, judeţul nostru fiind locuit de oameni ospitalieri şi bucuroşi de oaspeţi. Am înţeles că au fost încântaţi de ceea ce au descoperit aici şi acest lucru mă bucură nespus. Îl felicit pe Ilie Gherheş, şef secţie la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare pentru felul în care gestionează această vizită şi proiectul care vizează Maramureşul. Printre obiectivele cultural – istorice reprezentative pentru Maramureş care au stârnit interesul polonezilor se numără Cimitirul Vesel şi Mănăstirea Săpânţa – Peri, Mănăstirea Bârsana, cele opt biserici UNESCO, Muzeul Pipaş din sat Tisa, Muzeul Pleş şi Casa Dunca din Ieud, Muzeul Ţărăncii Maramureşene din Dragomireşti, Muzeul Huţulilor din Repedea, Muzeul Orăşenesc Vişeul de Sus, Muzeul de Istorie şi Etnografie al românilor din Transcarpatia, Apşa de Jos, Ucraina, dar şi Troiţa militarilor polonezi căzuţi în Primul Război Mondial la Berbeşti”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
Ilie Gherheş: M-a impresionat totala disponibilitate şi determinare a colegilor de la Muzeul Etnografic din Varşovia
Ilie Gherheş, şef secţie Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare a declarat că acesta este un demers etnografic, etno-istoric de anvergură pancarpatică.
„M-a impresionat totala disponibilitate şi determinare a colegilor de la Muzeul Etnografic din Varşovia. În 13 septembrie 2016 am stat cu dumnealor în muzeu până după ora 19.00, admirându-i, totodată, cu câtă bucurie profesională filmau sau fotografiau exponatele, uneori pe poliţe sau în vitrina lor, alteori în cvasi laboratorul foto improvizat. Cu toată distincţia, îi mulţumesc dlui Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, care şi-a făcut timp să primească această delegaţie, întreţinându-se în limba engleză, creând în acest fel o atmosferă absolut colocvială, precum şi o punte de mare încredere pentru colaborarea noastră viitoare”, a declarat cercetătorul Dr. Ilie Gherheş, şef secţie Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare.
„Este o onoare şi o încântare că am fost incluşi în proiectul «Cultura Carpaţilor», text care va apărea pe Wikipedia şi va fi tradus în trei limbi: română, engleză şi poloneză. Cultura şi tradiţia maramureşeană au un farmec aparte, iar judeţul nostru merită să fie promovat la justa lui valoare”
Gabriel Zetea, Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş