Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Defrișări ilegale masive în Maramureș
Starea de urgență și de alertă au limitat doar libera circulație a cetățenilor cinstiți. Hoții de lemne au continuat nestingheriți jaful din pădurile țării.
Conform datelor centralizate de Ministerul Mediului, tăierile ilegale de pădure au continuat, în ciuda stării de urgență și de alertă din acest an. Iar judeţul Maramureş este de departe pe primul loc la defrişările de acest tip, cu peste 104.000 metri cubi (mc) de lemn depistate la hoţii din domeniile forestiere. Pe locurile următoare, la diferenţă considerabilă privind cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal se situează judeţele Timiş (5.470 mc), Bistriţa (3.400 m), Oradea (3.169 mc), Sibiu (3.024 mc), Mureş (2.080 mc) şi Suceava (2.456 mc).
În urma controalelor efectuate, instituţiile aflate în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au întocmit, în primele şase luni ale anului, 1.100 de dosare penale, din care peste 95% - respectiv 1.052 dosare - au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Resort, în intervalul ianuarie - iunie 2020, au fost efectuate în domeniul forestier, 106.000 de controale.
Conform raportului de control, judeţele unde au fost identificate cele mai multe infracţiuni din România şi au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Braşov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiş (68), Argeş (61) şi Mureş (58). Curios este că la numărul de dosare penale întocmite, deşi Maramureş are cea mai mare cantitate de lemn tăiată ilegal, nu figurează în topul de mai sus.