• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Octombrie , 2012

Deficit de 20 de milioane de lei!

Dominou-ul proiectelor importante ale judeţului continuă! Mega-proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă are probleme grave. Mai exact, e nevoie de încă 20 de milioane de lei noi pentru ca lucrările să fie finalizate. Cheltuieli neprevăzute care au apărut pe parcursul derulării investiţiei.

 

Maramureşul pare că suferă de pe urma unui blestem cumplit. Nicio investiţie importantă şi niciun proiect major nu e lipsit de probleme. După ce drumul Baia Sprie-Bârsana a fost pus sub semnul întrebării din cauza rezilierii contractului şi multitudinii de probleme, „Circuitul bisericilor de lemn” e poticnit în licitaţii, acum proiectul de reabilitare a spitalului judeţean se împiedică de un deficit de fonduri important.

Vicepreşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea spune că ar mai fi nevoie de alţi 20 de milioane de RON care nu erau până acum prinşi în buget: „având în vedere corecţia financiară pe care o avem aplicată proiectului, datorită problemelor apărute la procedura de licitaţie, şi mai ales datorită lucrărilor suplimentare şi neprevăzute apărute pe parcursul desfăşurării reabilitării Spitalului, lucruri absolut normale din punctul meu de vedere, mai este nevoie de bani.

Nimeni nu putea să prevadă absolut toate problemele care au apărut, nici consultantul, nici executantul. Asta şi datorită felului în care se lucrează, pentru că lucrăm pe corpuri. Nu se închide tot Spitalul pentru a-l putea reabilita. Se lucrează pe bucăţi şi de aceea, la momentul în care se intră în anumit corp de clădire putem vedea care sunt lucrările de care este absolut nevoie pentru a putea avea Spitalul în siguranţă. Deci, într-adevăr lucrările acestea suplimentare plus corecţia financiară au dus la o nevoie estimată în acest moment de către Consiliul Judeţean la aproximativ 20 de milioane de lei noi pentru a putea finaliza lucrările acolo”.

 

Pentru a acoperi acest deficit, CJ a „atacat Guvernul” pe două flancuri: „există două proiecte depuse de către Consiliul Judeţean pentru a acoperi nevoia asta de bani. Unul se adresează Fondului de Rezervă aflat la dispoziţia primului ministru, iar celălalt se adresează ca un proiect cu cofinanţare de 5% (din partea noastră) către Ministerul Sănătăţii”. În cazul în care niciunul dintre aceste variante nu vor fi viabilă, mai există o soluţie: posibilitatea accesării unui credit. Gabriel Zetea spune însă că deficitul ar putea să mai crească: „Sigur că de acum încolo mai putem descoperi că mai este nevoie şi de altceva în plus. La momentul actual, estimarea făcută de noi este de încă 20 de milioane de lei. Dar până acum n-am intrat decât în două corpuri. Iar în momentul în care intrăm şi în corpurile finale, da, există posibilitatea să se mai descopere şi alte necesităţi. Până acum s-a realizat aproximativ 40% din proiect”.

 

Proiectul “Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. Constantin Opriş Baia Mare” este o investiţie de importanţă majoră pentru judeţ. Este derulat prin Programul Operaţional 2007-2013 – Axa prioritară 3.

Obiectivul general al proiectului îl constituie reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, adică reabilitarea structurii de rezistenţă, alinierea construcţiei la normativele actuale de siguranţă la foc, implementarea măsurilor necesare de respectare a normelor pentru persoanele cu dizabilităţi, reabilitarea termică a clădirii. La acestea se adaugă refacerea circulaţiilor pe verticală, ventilaţiile, cablajele electrice şi instalaţiile sanitare, precum cele pentru gaze medicale. Pe lângă îmbunătăţirea condiţiilor sanitare, creşterea gradului de confort şi de igienă de vor beneficia pacienţi, prin acest proiect vor creşte şi alţi indicatori: eficienţa energetică cu peste 70%, numărul de persoane care beneficiază de infrastructură reabilitată cu 7.56%. De asemenea, vor fi reduse costurile de operare a spitalului (cheltuieli cu utilităţile) de la 5.074 mii lei, la 3.987 mii lei anual.

 
Valoare proiect:

Valoarea totală: 70.627.740,32 lei din care:

Valoarea totală eligibilă: 56.755.818,71 lei, din care:

valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 85% - 48.242.445,90 Lei

valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul naţional: 13% - 7.378.256,44 Lei

co-finanţarea eligibilă a Consiliului Judeţean Maramureş: 2% - 1.135.116,37 Lei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.