• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

Decebal Traian Remeş, eliberat din detenţie

Modificările aduse Codurilor (Civil şi Penal) au dus la unele decizii interesante. Dincolo de o oarecare nebunie, unii spun una, alţii altceva, chestii de interpretare, au început să fie eliberate unele persoane care executau pedepse privative de liberate. În Maramureş, cel mai cunoscut caz este al lui Decebal Traian Remeş, fostul ministrul liberal în mai multe guverne.

 
 
 

Remeş a primit o pedeapsă de trei ani cu executare pentru ceea ce presa a numit afacerea caltaboşul. O poveste din care nu s-a prea înţeles nimic. Pe lângă Remeş a fost judecat şi Ioan Avram Mureşean, unul din fruntaşii ţărănişti şi fost ministru.

După pronunţarea sentinţei în cazul Remeş, acesta nu a dat nici o declaraţie, deşi a fost vânat de presă până ce a intrat în Penitenciarul din Baia Mare. A stat un an de zile, iar acum a fost eliberat datorită prevederilor noului Cod Penal.

Presa băimăreană a aflat de eliberare şi au mers la poarta penitenciarului băimărean pentru a surprinde momentul eliberării.

După mai multe ore de aşteptare, Remeş a ieşit pe poartă însoţit de un geamantan mare. Nu îl aştepta nimeni, doar presa. Dacă pentru el a fost, probabil, un şoc lipsa cuiva apropiat, pentru presă, imaginea lui Remeş a fost şocantă.

Cu plete, cu o barbă lungă, cu ochelari, cu şapcă trasă pe cap, cel care privea dezorientat în stânga şi dreapta nu semăna deloc cu Traian Decebal Remeş, unul dintre cei mai cunoscuţi foşti miniştri.

A fost vizibil faptul că anul de detenţie şi-a pus amprenta pe chipul şi în sufletul lui Remeş.

Nu a declarat mai nimic, şi a pornit-o pe jos spre Baia Mare, trăgând după el geamantanul mare.

După circa un kilometru s-a întâlnit cu soţia lui, venită cu maşina. S-a urcat rapid şi a plecat spre oraş.

 

Remeş a fost ministrul de finanţe şi ministru al Agriculturii.

În anii ’90, a fost unul dintre cei mai activi lideri liberali maramureşeni. Toată lumea ştie că datorită lui, Maramureşul a primit statutul de zonă defavorizată pe o perioadă de şapte ani.

Acest statut ar fi trebuit să ducă la o dezvoltare a nordului, din păcate administraţia judeţului nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de atunci (anii ’90). După cei şapte ani, Maramureşul a căzut în izolarea de care se mai pomeneşte şi acum. Dincolo de asta, Remeş a fost un politician abil, inteligent, care ar fi putut face multe pentru această zonă dacă nu ar fi avut loc întâmplările de care cu siguranţă se va mai vorbi.

 

Un alt lider liberal, Cristian Anghel, la una din conferinţele de presă ale liberalilor maramureşeni a dat o scurtă declaraţie cu privire la Remeş.    

Anghel a spus că îl leagă o prietenie solidă de Remeş, el fiind directorul de campanie electorală la primul mandat de primar.

„Ceea ce s-a întâmplat este o nedreptate, dar aşa e viaţa. Am vorbit cu el la telefon, m-a rugat să îl mai las două-trei zile să se reaşeze în familie. În toată această perioadă am menţinut contactul cu membrii familiei sale. Am vorbit cu el chiar înainte de a primi condamnarea, cred că se aştepta la ea, i-am dat câteva sfaturi ce să ducă cu el, care să fie stilul de comportare. Eu cred că a ieşit de acolo întărit, mi s-a părut că are un tonus bun. Cred că se va reaşeza acolo unde îi este locul. Nu pot spune dacă va reveni în zona politică, depinde de dânsul, noi vom încerca să îl readucem, deoarece sunt convins că majoritatea maramureşenilor nu îl consideră pe domnul Remeş un model negativ, aşa cum şi eu sper că nu am o imagine negativă în Baia Mare şi Maramureş pentru ceea ce mi s-a întâmplat. Din păcate, Maramureşul a avut de suferit din acest punct de vedere. Dar cred că o să ne reaşezăm şi sper să putem să găsim soluţii de colaborare cu multe alte persoane de calitate”, a spus Anghel.

 

De situaţia lui Mureşan, fostul primar băimărean a spus că nu ştie nimic concret, dar ştie că soţia lui Victor Ciorbea, avocatul lui Mureşean, încearcă toate variantele pe care noile modificări legislative le-a adus în spaţiul juridic românesc.

 
 

Tribunalul Maramureş a respins apelul DNA

 

„Aducem la cunoştinţa opiniei publice că prin decizia penală nr. 5/A, pronunţată la data de 11.02.2014 în dosarul nr. 170/182/2014, Tribunalul Maramureş a respins ca nefondat apelul declarat de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Biroul Teritorial Maramureş împotriva sentinţei penale nr. 83 din 17.01.2014 a Judecătoriei Baia Mare, prin care s-a admis propunerea făcută de Comisia de eliberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Baia Mare şi s-a dispus eliberarea condiţionată a condamnatului Remeş Decebal Traian, deţinut în penitenciar pentru executarea pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 194/2012 a Tribunalului Bucureşti.

Menţionăm că hotărârea instanţei de apel este definitivă şi executorie”, se arată în comunicatul de presă al Tribunalului Maramureş.

Comentariile celorlalți

aristide buzuloiu pe 18.03.2014 la 18:42
Va felicit dle Ministru pentru puterea Dvs.fizica si spiritula socotescc unul din oamenii care in politica romaneasca v-am cunoscut INDIRECT..
IERTATI-ma dar in realitate depe tusa si sigur mai btrann decat Dvs..
Personal sunt tardiv poate incredintat, ca tot ce ni se intampla in acest PURGATORIU tridimensional pe pamant, trebuie sa insemne : S-I MULTUMIM Sfintilor Nostri PARINTI=TATAL CERESC si MAMA DIVINA, ca ne-a tinut in viata, SA IERTAM pe cei care NE-au nedreptatit -fie in bine sau in rau si LA TRECEREAA in LUMEA VESNICA..sa fim IERTATI SI POATE CHIAR MANTUITI pe VECIE...
RAUL si BINELE, LUPTA CONTRARIILOR este inevitabila...iar TINTA FINALA ramane LUMEA VESNICIEI..
As dori sa va intalnesc in direct, sunt gasibil pe www.sfatultarii.ro NOAPTE BUNA

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.