• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 Martie , 2013

Deblocarea angajărilor în sistemul bugetar, respinsă!

După ce senatorii din comisiile reunite pentru buget, finanţe şi muncă au adoptat un amendament propus de senatorul PSD Liviu Pop, privind modificarea ordonanţei nr. 34/2009 privind deblocarea angajărilor din sistemul bugetar, acesta a fost respins în plen.

 
 
Adoptat în comisii, respins în plen. Senatorii din comisiile reunite pentru buget, finanţe şi muncă au votat marţi pentru deblocarea posturilor bugetate care pot fi ocupate prin concurs în sistemul public, iniţiativă a senatorului Liviu Marian Pop.
Parlamentarii au modificat astfel Ordonanţa 34/2009 prin abrogarea art. 9 care limita angajarea în sistemul bugetar. Amendamentul de abrogare a art. 9, care a aparţinut preşedintelui Comisiei de muncă, Liviu Pop, şi care a fost susţinut de toţi reprezentanţii partidelor parlamentare, se referă doar la anul 2013.
În mod tehnic, a fost modificată ordonanţa 84/2012. Totuşi, Senatul este prima cameră sesizată, decizia finală urmând să aparţină Camerei Deputaţilor. Acordul cu FMI prevede ca, la fiecare şapte salariaţi plecaţi din sistemul bugetar, să se angajeze o singură persoană.
 
Săptămâna trecută însă, în plenul Senatului, proiectul privind deblocarea posturilor bugetate care pot fi ocupate prin concurs în sistemul public a fost respins.
„Trebuie să fim corecţi. În condiţiile în care există buget, se pot face aceste angajări. Noi avem prin angajamentele cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI prevederea că în anul 2013 nu trebuie să depăşim 1.187.000 de bugetari. În momentul de faţă, din datele pe care le-a prezentat Ministerul de Finanţe, acest plafon e depăşit cu 1.833, deci foarte, foarte puţin. În condiţiile în care cheltuielile de buget de personal sunt prevăzute în legea bugetului de stat, lucrurile sunt foarte simple: se vacantează un post, există buget, se scoate la concurs. Nu e nevoie să se vacanteze şapte posturi pentru a angaja o persoană”, a explicat atunci preşedintele Comisiei de muncă, Liviu Pop, pentru Mediafax. Chiar dacă proiectul a fost respins de Senat, decizia finală în acest caz va fi luată de Camera Deputaţilor.
 
Însă, potrivit Legii bugetului de Stat pe 2013, angajările în sistemul de stat sunt plafonate şi în acest an. În bugetul Ministerului Finanţelor Publice „Acţiuni generale”, la titlul „Cheltuieli de personal” este prevăzută o sumă globală, din care, prin hotărârea Guvernului, pot fi majorate în ultima lună a fiecărui trimestru, în cazuri temeinic justificate, cheltuielile de personal prevăzute în bugetele ordonatorilor principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat sau din venituri proprii şi subvenţii alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea necesarului de credite pentru plata titlurilor executorii conform alin. (1).
Operatorii economici care au înregistrat pierderi în anul precedent sau care primesc subvenţii sau transferuri de la bugetul de stat şi bugetul local pentru activitatea de exploatare nu pot depăşi nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul precedent, cu încadrarea în nivelul aprobat prin bugetele de venituri şi cheltuieli ale anului precedent. Fac excepţie, operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent şi care primesc transferuri de la bugetul de stat sau local pentru activitatea de exploatare privind întreţinerea şi repararea bunurilor din domeniul public primite în concesiune sau în administrare, aceştia aplicând prevederile de la lit.b).
 
„Trebuie să fim corecţi. În condiţiile în care există buget, se pot face aceste angajări. Noi avem prin angajamentele cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi FMI prevederea că în anul 2013 nu trebuie să depăşim 1.187.000 de bugetari. În momentul de faţă, din datele pe care le-a prezentat Ministerul de Finanţe, acest plafon e depăşit cu 1.833, deci foarte, foarte puţin. În condiţiile în care cheltuielile de buget de personal sunt prevăzute în legea bugetului de stat, lucrurile sunt foarte simple: se vacantează un post, există buget, se scoate la concurs. Nu e nevoie să se vancanteze şapte posturi pentru a angaja o persoană”.
 
Liviu Marian Pop
 
Nici în 2013, bugetarii nu vor primi tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, fiind al cincilea an în care aceste facilităţi au fost sistate pentru angajaţii de la stat. Acesta este obiectul unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor, aprobat miercuri, în şedinţa de guvern. De asemenea, angajările în sistemul public vor fi îngheţate, iar mai multe categorii de plăţi şi facilităţi nu vor fi acordate nici în 2013. Premierul Victor Ponta a anunţat la sfârşitul anului trecut că cheltuielile de personal vor fi plafonate la toate instituţiile bugetare, inclusiv Preşedinţie, Parlament, Curtea Constituţională şi Curtea de Conturi: “Ne ţinem de cuvânt şi dăm mărirea salariilor sau, mai bine zis, reîntregirea salariilor, dar nu începem să dăm drumul la toate baierile pungii, că o să rămânem cu ea goală pe la jumătatea anului”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.