• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Octombrie , 2022

De Ziua Mondială a Inimii „PROMITE-ŢI CĂ VEI TRĂI SĂNĂTOS”

Începând din anul 2000, în fiecare an, în 29 septembrie, la inițiativa Federației Internaționale a Inimii (F.I.I.) şi sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se sărbătorește în toată lumea ZIUA MONDIALĂ A INIMII.


Manager, Oros George Alexandru


PROMITE-ŢI CĂ VEI TRĂI SĂNĂTOS pentru tine, dar și pentru cei dragi este unul din îndemnurile din acest an, care ne mobilizează să folosim toate energiile și resursele individuale sau ale societății pentru a ne pune la adăpost de bolile cardiovasculare, pentru a avea o inimă și o viață sănătoasă.

În lume, bolile cardiovasculare (car­diopatiile, insuficiența cardiacă, tulburările de ritm și accidentele vasculare) fac, în fiecare an, peste 18,6 milioane de victime, reprezentând prima cauză de mortalitate.

Schimbările comportamentale pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular nu sunt complicate, principalele măsuri pe care le putem lua ar fi următoarele:

- alimentație sănătoasă – consumul zilnic a cel puțin două porții de fructe şi legume; evitarea alimentelor procesate care sunt sărace în nutrienţi dar sunt surse ascunse de calorii, grăsimi, zahăr şi sare;
- activitate fizică – practicarea a minimum 30 de minute de activitate fizică sportivă zilnică;
- să spunem NU fumatului – riscul de boli coronariene se înjumă­tățește după un an de renunțare la fumat, urmând ca apoi să devină egal cu al nefumătorilor;
- să limităm consumul de alcool – un consum exagerat de alcool determină creșterea tensiunii arteriale, dar şi creșterea în greutate;
- să menținem o greutate corporală optimă – pentru a evita bolile cardiovasculare şi apariția diabetului zaharat;
- să ne cunoaștem propriul risc de boli cardiovasculare – să monitorizăm periodic valorile tensiunii arteriale, colesterolului, triglice­ridelor, glicemiei, greutatea corporală.

Pe lângă activitatea preventivă, îngrijirea bolnavilor cu afecțiuni cardiovasculare şi mai ales a ur­gen­țelor cardiace reprezintă marea provocare zilnică cu care ne întâlnim.
„Datorită eforturilor depuse de-a lungul ultimilor 20 de ani, secția de cardiologie a Spitalului Ju­dețean de Urgență din Baia Mare este capabilă să rezolve aproape toate situațiile de urgență în patologia cardiovasculară. Ne înscriem astfel cu mândrie, în Transilvania, alături de centrele universitare din Cluj, Târgu Mureş şi Oradea. Anual, spitalizăm peste 2000 de pacienți şi asigurăm tratamentul intervențional salvator de viață la 250-300 infarcte de miocard, realizăm peste 350 de angioplastii elective, mai mult de 100 de arteriografii şi intervenții vasculare periferice, şi implantăm peste 150 stimulatoare cardiace şi defibrilatoare electrice interne de asemenea salvatoare de vieți. Odată cu operaționalizarea compartimentului de chirurgie cardiacă, vom fi capabili să rezolvăm integral toate situațiile de urgență în cardiologie, dar şi să programăm pacienții pentru intervenții cardiace care altfel ar necesita liste lungi de așteptare sau costuri mari în centrele private“, a declarat conf. dr. Călin Pop, medic primar cardiolog, șeful Secției Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență, Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.