Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„De la imperiu la regat. Românii basarabeni și Marele Război”
Prof. univ. dr. Toader NICOARĂ
Între multiplele iniţiative care au menirea să celebreze centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – unele mai îndoielnice decât altele –, iniţiativa unui grup de tineri istorici se evidenţiază ca una curajoasă şi demnă de toată lauda. Iniţiativa este, înainte de toate, una curajoasă pentru că îşi propune să abordeze una dintre problematicile destul de puţin prezente în dezbaterile istoriografice de la noi, în ciuda faptului că problema Basarabiei/Republicii Moldova a fost şi rămâne una dintre problemele istoriografice, politice, identitare nerezolvate de către elita politică şi culturală din cele două „ţări surori”.
Mai mult chiar, se poate constata aproape o tăcere vinovată din partea factorilor politici şi culturali de pe cele două maluri ale Prutului în abordarea chestiunii totuşi esenţiale pentru identitatea naţională românească, paradoxal, în timp ce se clamează lipsa unui proiect de ţară pentru România secolului XXI. Prea puţină lume se întreabă, iar şi mai puţină lume are curajul să răspundă la întrebarea dacă nu cumva reîntregirea naţională, prin unirea Republicii Moldova cu România, nu ar putea fi, nu este cumva, un prim pas esenţial într-un posibil proiect de ţară pentru generaţia actuală. În schimb, se cheltuiesc bani şi se fac eforturi pentru a dezbate tot felul de alte (false) probleme care stau în faţa naţiunii române în epoca contemporană. Din acest punct de vedere, iniţiativa se cuvine salutată şi încurajată, deoarece rememorarea circumstanţelor istorice în care, acum 100 de ani, naţiunea română s-a întregit poate ajuta la clarificări politice, culturale şi identitare pentru amnezia contemporanilor noştri.
Aşa cum se cunoaşte, opţiunea românească pentru alianţa cu Antanta, din care făcea parte şi Imperiul ţarilor, îndepărta orice posibilitate de recuperare a provinciei dintre Prut şi Nistru, dar evoluţiile politice şi sociale din timpul Marelui Război, izbucnirea revoluţiei ruse şi apoi a revoluţiei bolşevice, anarhia şi dezordinea care domneau pe teritoriul rusesc au creat, pe termen scurt, perspectivele cristalizării conştiinţei identităţii româneşti în Basarabia, precum şi perspectiva unificării ei cu Regatul României, la începutul anului 1918 (27 martie/9 aprilie 1918). Morala lecţiei de acum 100 de ani este una foarte actuală pentru factorii politici şi pentru opinia românească de pe cele două maluri ale Prutului. Marile ocazii pentru unitate naţională se arată la intervale rare şi este datoria elitelor politice şi culturale să le sesizeze şi să-şi asume opţiuni politice curajoase şi temerare.
Autorii textelor reunite inspirat în acest volum sunt, în marea lor majoritate, tineri istorici care au la activ un palmares ştiinţific de remarcat, sunt cunoscuţi prin cercetări şi publicaţii notabile, care reprezintă ele însele garanţia unui demers ştiinţific de înalt nivel şi probitate intelectuală. Sumarul volumului evidenţiază aspecte diverse, dar semnificative, mai puţin sau chiar deloc cunoscute despre oameni, fapte şi întâmplări din România şi din Basarabia, care au precedat şi au pregătit unirea Basarabiei cu ţara. Iată câteva din aceste problematici, evenimente şi personalităţi care merită atenţia unui public interesat de istoria de foarte bună calitate: „scenariile alternative” ale identităţii basarabene la începutul secolului XX, eschivarea recruţilor basarabeni de la încorporarea în armatele ţariste în timpul războiului, viaţa cotidiană în spaţiul basarabean în anii războiului, nobilimea basarabeană şi Marele Război, Onisifor Ghibu şi activitatea Astrei basarabene, primele luni ale revoluţiei ruse în Basarabia, români în refugiu la Odesa şi Herson în 1917–1918, atitudinea Franţei la intrarea armatei române în Basarabia, Ion Mihalache şi Basarabia, recunoaşterea unirii Basarabiei cu România în presa internaţională.
Suntem, cu volumul acesta, în faţa unui demers restitutiv de mare importanţă şi actualitate, care evidenţiază maniera unei tinere generaţii de istorici de a omagia eroismul şi sacrificiul celor care au realizat acum 100 de ani unirea Basarabiei cu ţara. Volumul constituie, în acelaşi timp, o manieră ştiinţifică de a reîmprospăta memoria contemporanilor noştri, probând încă o dată (a câta oară?) că istoria este, că istoria poate fi o adevărată magistra vitae, cu singura condiţie ca generaţiile de astăzi să aibă disponibilitatea şi dorinţa de a ţine seama de lecţiile, dar şi de oportunităţile ei.