Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
De la Barajul Runcu, la Aeroport, punctul de trecere a frontierei, calea ferată cu ecartament larg și Memorialul Durerii Nicolae Ciucă, două zile în Maramureș
La sfârșitul săptămânii trecute, primul-ministru al României, Nicolae Ciucă, a venit într-o vizită de lucru în Maramureș. A fost însoțit de ministrul de Interne Lucian Bode, secretari de stat și alte oficialități. O aeronavă militară a adus delegația guvernamentală. Avionul a aterizat fără probleme deosebite, deși vremea a fost potrivnică zborurilor.
Premierul a fost întâmpinat de președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, de primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, directorul Aeroportului, Daniel Buda, Prefectul de Maramureș, parlamentarii liberali maramureșeni, alți oficiali ai Aeroportului. Delegația a venit în holul mare al Aeroportului pentru declarații de presă.
Președintele CJ, Ionel Bogdan, a transmis mulțumiri premierului pentru vizita în județ.
„Este un moment important pentru noi, pentru maramureșeni, și îi mulțumesc premierului Nicolae Ciucă pentru prezența aici, în Maramureș, azi și mâine. Este un moment important, așa cum spuneam, pentru că vorbim de noul terminal pentru pasageri al Aeroportului Internațional. Un terminal pe care îl așteptăm de foarte mult timp. Trebuie menționat că această axă de finanțare este deschisă din 2016 și doar după ce am preluat conducerea CJ s-a concretizat acest proiect important. Am trecut de toate etapele, de la documentații refăcute, până la depunerea cererii de finanțare. Suntem în licitație publică pentru noul terminal și am făcut ca toată documentația să fie în concordanță cu cerințele, pentru a putea atrage finanțare pentru primul proiect finanțat sută la sută din fonduri europene, Aeroportul Internațional Maramureș. Spun primul proiect, deoarece celălalt pe fonduri europene, pentru extinderea pistei, a fost unul eșuat și, în cele din urmă, finanțat din fonduri guvernamentale. Suntem în licitație publică cu noul terminal, pentru că am dorit să scurtcircuităm timpul cât mai mult, pentru că nu avem foarte mult timp pentru a finaliza acest proiect”, a spus președintele Ionel Bogdan.
Acesta l-a invitat pe premier să spună câteva cuvinte. Moment în care toate aparatele de fotografiat, de filmat au intrat „în priză”.
„Mă bucur că am putut să ajungem la Baia Mare. Avem planificate mai multe activități în Maramureș. Așa cum a spus președintele Ionel Bogdan, sunt o serie de proiecte pe care le-a asumat la nivelul Consiliului Județean, care au nevoie de sprijin guvernamental, există mai multe obiective economice la nivelul județului pe care dorim să le vedem. Sunt proiecte deosebit de importante pentru Maramureș pe care vrem să le evaluăm. Dezvoltarea capacității Aeroportului este evidentă, ținând cont de relevanța economică care a căpătat-o și pe care autoritățile locale doresc să o dezvolte. Pentru aceasta, este nevoie de infrastructură aeroportuară, infrastructură rutieră, feroviară. La nivelul guvernului, am sprijinit de fiecare dată aceste proiecte astfel încât să se asigure finanțările necesare pentru a putea începe realizarea. Dacă nu mă înșel, săptămâna viitoare, urmează să fie deschise ofertele pentru proiectul terminalului, ca să se poată finaliza până la sfârșitul anului viitor. Trebuie să sprijinim activitatea întreprinzătorilor din Baia Mare și din Maramureș. Dincolo de aceste obiective, sunt cele de infrastructură mare care vor pune o amprentă în ceea ce înseamnă dezvoltarea județului, a acestei zone”, a spus prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.
După declarațiile făcute, au fost puse câteva întrebări, mai ales din partea ziariștilor bucureșteni. Aceștia au fost interesați de problematica mult discutată pe canalele de televiziune naționale cu privire la modul în care vor fi ajutați cei vulnerabili în situația facturilor la energie electrică. Premierul a răspuns calm, pe înțelesul tuturor. El a transmis că fondurile pentru ajutoarele ce vor fi acordate sunt din fonduri europene.
Legat de situația deșeurilor menajere din nord, primul-ministru a spus că este o problemă ce va fi discutată cu ministrul Mediului care va face o vizită în perioada următoare.
Nicolae Ciucă a fost întrebat și de situația Composesoratului Borșa care a câștigat la CEDO procesul cu statul român. A spus că știe despre acest subiect și vor urma discuții cu cei în măsură să spună ce se întâmplă în continuare.
Întrebat dacă se preconizează măsuri de securitate suplimentare în județele României de la frontiera cu Ucraina, în urma incidentului din Polonia, premierul a răspuns că este o problemă care ține de Ministerul Apărării Naționale şi care, probabil, are în analiză măsuri.
„În acest moment este o situație care încă are un efect emoțional şi este normal să fie aşa, pentru că au murit oameni. Este o problemă care ţine efectiv de măsurile care se iau la nivelul Ministerului Apărării Naționale şi nu aş vrea să anticipez măsurile care sunt probabil în analiză, iar partea aceasta de siguranță eu pot să vă spun că, așa cum de fiecare dată am avut posibilitatea, şi acum susțin că, prin tot ceea ce facem la nivelul Guvernului împreună cu aliații, încercăm să luăm toate măsurile în așa fel încât să nu avem astfel de evenimente. România este o țară sigură. Sigur, nu putem să spunem că nu se poate întâmpla ceea ce s-a petrecut în Polonia. Este foarte greu de previzionat, este foarte greu de anticipat un astfel de eveniment. Nu vreau să vă spun acum că suntem în măsură să dispunem de mijloace tehnice să prevenim orice astfel de situație. Este imposibil”, a declarat premierul Ciucă.