• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 21 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Februarie , 2024

De la Baia Mare la Veneția și Belgrad, la Pădurea Verde cu Sfatul bătrânilor

În luna decembrie, între Crăciun și Anul Nou, am fost cu Zoe, soția mea, la Timișoara  pentru a vizita Expoziția Brâncuși, deschisă la Muzeul Național de Artă, în cadrul manifestărilor organizate în orașul de pe Bega, devenit Capitală Culturală Europeană.

 

Cu această ocazie, am dorit să vizităm și „Expoziția de pictură și sculptură Mihai Olos/ Vida Gheza: Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori și tradiții”, eveniment expozițional organizat cu ocazia Capitalei Culturale Europene, sub egida Consiliului Județean Timiș și a Consiliului Județean Maramureș, de Muzeul Satului Bănățean din Timișoara (coordonator proiect dr. Maria Hadiji), în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare (curator Robert Strebeli). Conform afișului, expoziția a fost vernisată în 28 noiembrie, urmând a fi vizitabilă până în 28 februarie. Expoziția, organizată la Muzeul Satului Bănățean, la marginea Timișoarei, departe de vatra cultural artistică contemporană a Capitalei Culturale Europene, pare a fi o confuzie a organizatorilor, cei doi celebri artiști fiind reprezentanți de seamă ai artei contemporane românești. Gheza  Vida (1913-1980) este unul dintre cei mai importanți sculptori ai României, realizator al unor monumente de for public de importanță națională (Monumentul Ostașului Român de la Carei, Monumentul Martirilor de la Moisei, Sfatul Bătrânilor, grup statuar din Baia Mare), iar Mihai Olos (1940-2015) face parte dintr-o altă generație, fiind preocupat de pictură, grafică, poezie, este un artist reprezentativ al artei contemporane din Centrul Artistic Baia Mare.

       

Am fost surprinși că, la intrarea în Muzeul Satului Bănățean, nimeni nu știa de expoziție și, după multe căutări, am descoperit că aceasta se află în una din clădirile pavilionare, dar era închisă. După o oră și jumătate a venit cineva să ne deschidă!

       

Fără afiș, expoziția celor doi importanți artiști se află într-un spațiu modest ca dimensiuni, un coridor, în care se pot vedea câteva picturi de Mihai Olos și sculpturile lui Gheza Vida.

 

Picturile lui Mihai Olos reprezintă portrete, Compoziție cu dansatori, Natură statică, precum și trei tablouri cu personaje.

 

Șase  lucrări datorate sculptorului  Gheza Vida, din diferite faze de creație ale maestrului: Miner ghemuit (1943), Balada lui Pintea (1956), Sfatul bătrânilor (1972), Amintiri din copilărie, I și II (1973) și Botejunea de pe Iza (1977).  Grupul statuar  Sfatul bătrânilor a fost expus la Belgrad în 1973, în cadrul Expoziției de artă românească. Revista Flacăra din februarie 1973 a reprodus pe copertă o imagine cu celebra actriță italiană Gina Lollobrigida, care s-a fotografiat cu grupul statuar sculptat de Vida, expus la Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad. Grupul statuar Sfatul Bătrânilor a figurat în numeroase expoziții organizate de Ministerul Culturii la Haga (1974), Bruxelles (1974), Viborg (1975), Copenhaga (1975), Oslo (1975), Bienala de la Veneția (1976).

        

Expoziția de la Pădurea Verde a artiștilor maramureșeni Gheza Vida și Mihai Olos era firesc și normal să fie la Timișoara în cadrul manifestărilor desfășurate sub genericul Capitala Culturală Europeană la una din galeriile de artă din oraș,  fiind într-o deplină comuniune cu arta lui Constantin Brâncuși, marele sculptor român întors acasă.

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.