Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
De ce bat clopotele în Dumbrăviţa?
Întrebarea “de ce bat clopotele?”, are un răspuns inedit în comuna Dumbrăviţa. Motivul e faptul că, de 55 de ani, Lelea Vira este clopotarul satului.
Elvira Cetăţean are 75 de ani „împliniţi”. În Dumbrăviţa, toată lumea îi spune „Lelea Vira”. Şi toată lumea o cunoaşte drept „clopotarul satului”. De mai bine de cinci decenii, pe frig, căldură, noaptea, dimineaţa devreme, Lelea Vira trage clopotele bisericii din sat. Spune cu mândrie, dar şi cu modestie, că: „ Ştiu că asta-i treabă de bărbaţi de obicei, dar era o treabă de familie. Trăgeau clopotele tatăl meu şi cu un frate de-al meu mai mare. Dar, după ce au murit părinţii, am rămas eu cu fratele meu să tragem clopotele.
Fiind o responsabilitate de familie, de la 20 de ani m-am dus cu cineva din casă să tragem clopotele la orele stabilite. Mergeam tot câte doi, pentru că nu se pot trage toate clopotele de un singur om. Sunt 4 clopote şi de aceea era nevoie de câte două persoane. Cel mai greu era iarna, că-mi îngheţau mâinile pe funii să le trag 10 sau chiar 15 minute”. Programul de „clopotit” la biserică este extrem de strict: „Clopotele trebuie trase dimineaţa la 5, la 12 la amiază şi seara la 8. Iarna se trag seara la 7”.
De asemenea, există mai multe feluri de a trage clopotele: „La noi se spune când se trage „într-o ureche”, adică, „în dungă”, sau pe înţelesul tuturor, limba clopotului nu atinge amândouă marginile, ci doar una, atunci e semnal de pericol, când este foc în sat”.
Mai nou, trasul clopotelor nu mai e o corvoadă, datorită unei instalaţii moderne. Lelea Vira spune că: „Acum mi-e mult mai uşor, că doar apăs pe buton şi trag clopotele”. Numai că, şi tehnica are dezavantajele ei: „Interesant a fost că după ce s-a montat instalaţia de tras clopotele, până s-a reglat, au început să bată clopotele singure. Prima dată m-am speriat foarte tare că au început să bată într-o noapte. Până ne-am dat seama că era problema din programul automat. Se mai întâmplă uneori să dea erori programul, că şi acum, într-o seară, am tras clopotul de ora 8 şi s-a pornit şi clopotul mic după el. Nu ştiu de ce, dar s-a rezolvat. Acum am nevoie de ajutor la tras clopotele doar dacă se întâmplă să nu fie curent. Deci tot mai sigur este să tragi clopotele de funie”.
Din cauza vârstei, lelea Vira a vrut să renunţe la sarcina de clopotar, dar nu şi-a găsit nici un înlocuitor: „În primăvară am vrut să renunţ să mai trag clopotele că s-a găsit cineva. Dar nu a reuşit să se ţină de rânduială şi am continuat eu. Da, trebuie să fii disciplinat şi punctual. Plus că dacă este cineva care are de mers şi la serviciu, este foarte greu să respecţi programul de clopotit.
Aşa că această sarcină este în grija mea şi a familiei mele. Eu am putut să-mi iau această sarcină pentru că am lucrat în gospodărie. Eu n-am fost în serviciu, numai când am lucrat la colectiv. Pe vremea lui Ceauşescu, de la clopotit nu ne-au oprit”.
Comentariile celorlalți
Sa aveti grija de clopote!