Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Vineri, 5 decembrie 2008, incepand cu ora 12, sub genericul „De bello Dacico”, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, in parteneriat cu Asociatia „Terra Dacica Aeterna” din Cluj-Napoca, invita publicul baimarean sa ia parte la o „calatorie in timp”.
Pentru multi, indepartata vreme a dacilor se reduce la cateva lectii din manualul de istorie, doua – trei filme turnate in perioada comunista (cu multi figuranti, dar fara efecte speciale, ceea ce nu-i atrage pe fanii genului „Matrix” sau „300”) si, cateodata, la cateva cioburi si arme ruginite, cand au prilejul sa treaca prin „plictisitoarele” expozitii ale muzeelor. Tocmai de aceea, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, in colaborare cu Asociatia „Terra Dacica Aeterna”, propune publicului baimarean o alta modalitate de cunoastere si redescoperire a trecutului: parada cu echipament dacic si roman, simulari de lupta intre soldati, initierea publicului in arta militara dacica si romana.
„Pe durata a 2 – 3 ore, cei prezenti vor fi martorii maiestriei dacilor si romanilor in arta razboiului, dar si a gladiatorilor din Imperiul Roman, atat a barbatilor, cat si a femeilor. Pe langa parada de prezentare a echipamentului militar dacic si roman, a scenelor de lupta dintre acestia, publicul va putea urmari demonstratii de manuire a arcului si sulitei, pentru ca, in final, sa descopere si sa simta chiar el atmosfera acelor vremuri, prin initierea in tirul cu arcul si aruncarea sulitei la tinta. «Poarta» spre aceasta lume antica a stramosilor nostri va fi deschisa doar in curtea Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din strada Monetariei nr. 1-3, din Baia Mare. Mentionam faptul ca, la crearea costumelor de catre membrii Asociatiei „Terra Dacica Aeterna”, s-a respectat intocmai aspectul si greutatea costumelor originale, un costum roman putand cantari pana la 30 de kg”, a precizat Raul Cardos, muzeograf in cadrul MJIA, unul dintre initiatorii manifestarii de la Baia Mare.
Asociatia „Terra Dacica Aeterna” a fost infiintata in 2007, la Cluj-Napoca, fiind o premiera in spatiul romanesc, in ceea ce priveste recrearea cat mai fidela a unor fragmente din viata cotidiana, civila si militara a celor doua civilizatii: dacica si romana. Echipamentul militar roman prezentat poarta insemnele Legiunii XIII Gemina, legiunea cea mai longeviva de pe teritoriul Daciei romane, care a stationat in decursul secolelor II si III d. Hr. la Apulum (Alba Iulia de azi). Spectacolul propus reprezinta locul unde rivalitatile dintre daci si romani se manifesta pasnic, in ateliere de lucru si reprezentatii menite sa-i invete si sa-i destinda, in acelasi timp, pe cei implicati. Printr-un demers de arheologie experimentala, dar si o modalitate inedita de a atrage publicul larg, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, in parteneriat cu Terra Dacica Aeterna, ne invita sa sfidam barierele timpului si sa intram in lumea civilizatiilor antice care s-au confruntat pe meleagurile noastre, o lume pe care sa o redescoperim impreuna.
Emanuel LUCA
emanuel@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.