• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Noiembrie , 2012

Datorită senatorului PSD Sorin Bota, România a prins rădăcini în Maramureş şi toamna asta!

Argument
 

Printre oamenii care se ocupă cu pădurile României circulă un fel de anecdotă cu final trist, din păcate. De obicei, la spunerea anecdotelor se râde, dar în cazul de faţă nu avem niciun motiv să o facem, şi o să vedeţi de ce. Cum recunoşti cine a tăiat un copac de pe un teren forestier? Există trei răspunsuri la această întrebare.

Dacă arborele a fost tăiat foarte aproape de sol, de la rădăcină, cum se spune, şi în urma operaţiunii buturuga nici nu se vede, înseamnă că este vorba de acţiuni controlate ale organelor silvice.

 

Dacă buturuga rămasă după tăierea falnicului copac este ceva mai înăltuţă, asta indică faptul că aici e vorba de implicarea ilegală a pădurarului sau al altor paznici ai pădurii.

Dacă buturuga, sau cioata cum i se mai spune pe la noi, este înălţată la aproape un metru de la sol, înseamnă că aici au acţionat hoţii, tăietorii iliciţi de păduri.

Prăduitorii avuţiei naţionale se grăbesc, nu au răbdare, le e frică să nu fie surprinşi de organele de supraveghere şi, nu în ultimul rând, nu le pasă ce lasă în urma lor.

Mergeţi printr-o pădure şi o să vedeţi că anecdota consemnează foarte multă realitate în conţinutul ei. La fel de real este şi faptul că eternele şi fascinantele păduri ale Maramureşului au fost în ultimii ani victimele stihiilor naturii, ale inundaţiilor şi alunecărilor de teren, ale incendiilor mistuitoare în vara şi toamna acestui an.

 

Un parteneriat benefic pentru viitorul acestor locuri

 

Fundaţia ”România prinde Rădăcini”, coordonată de cunoscutul jurnalist Mihai Tatulici, a demarat în urmă cu câţiva ani, împreună cu Realitatea TV, acţiunea cu acelaşi nume prin care sunt împădurite suprafeţe de teren din întreaga României. Din 2009, datorită senatoarului PSD Sorin Bota, acţiunea s-a derulat şi în Maramureş, pentru că nevoia de copaci este mare şi aici. Tatulici şi Bota s-au înţeles de minune, astfel că în primăverile şi toamnele care au trecut, pe terenurile din judeţul nostru au fost plantaţi peste 25.000 de puieţi. Senatorul a reuşit să mobilizeze sute de elevi de la şcolile arondate zonelor respective (Moisei, Borşa, Cavnic, Copalnic Mănăştur, Berinţa, Băiuţ, Tăuţii Măgherăuş etc.), angajaţi ai Direcţiei Silvice Maramureş, oameni din administraţiile locale, profesori, voluntari de toate vârstele. Un parteneriat benefic pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul mediului înconjurător şi al oamenilor care îl populează.

 

A treia „sesiune” de plantare a puieţilor

 

Vineri, 16 noiembrie 2012, România a prins din nou rădăcini în Maramureş. Sorin Bota şi Mihai Tatulici au rechemat ”oştirile” de liceeni, elevi, voluntari să planteze peste 8.000 de puieţi pe terenurile puse la dispoziţie de Primăria Comunei Cerneşti şi cea a Oraşului Seini. De data asta, puieţii achiziţionaţi pe cheltuiala senatorului Bota fac parte dintr-o specie valoroasă de pomi fructiferi, care se pretează la terenuri accidentate, situate pe dealuri. Este vorba de puieţi de nuc, plantaţi în număr de 4.000 la Cerneşti şi tot atâţia la Săbişa (Seini). În total au fost acoperite aproape şase hectare de teren cu această specie valoroasă, astfel că, peste câţiva ani, zonele respective vor putea deveni mari producătoare de nuci. Şi de data asta au fost alături de cei doi inimoşi iniţiatori, elevi de la liceele din Târgu Lăpuş şi Seini, angajaţi silvici, voluntari, oameni cărora le pasă de ceea ce vor lăsa moştenire generaţiilor viitoare.

 

Am promis, m-am ţinut de cuvânt!

 

Cam aşa ar trebui să spună, cu mândrie, senatorul Sorin Bota. E adevărat că reîmpădurirea Maramureşului a fost una din temele sale de campanie electorală în 2008.

Dar tot atât de adevărat e faptul că a reuşit să o materializeze, să devină o împlinire prin transformarea zonele cu adevărat apocaliptice în terenuri pe care natura începe să revină la viaţa ei firească.

 

Campaniile trec, arborii rămân!

 

„Împreună cu cetăţenii Maramureşului am reuşit în aceşti patru ani să plantăm câteva zeci de mii de arbori şi pomi fructiferi în zonele care au fost defrişate legal sau ilegal, în locuri unde solul a avut de suferit grav ca urmare a acestor acţiuni nesăbuite, mai cu seamă de pe urma tăierilor masive de pădure. M-am alăturat fără rezerve campaniei făcute de prietenul Mihai Tatulici, conştient fiind că aşa am mai mari şanse să-mi duc la îndeplinire promisiunile la care m-am angajat în faţa cetăţenilor. Sunt mândru că acţiunea noastră a declanşat o adevărată emulaţie în rândul tinerilor, astăzi plantarea arborilor devenind un adevărat sport în Maramureş.

Vreau să-i asigur pe maramureşeni că acţiunile de acest gen vor continua, că nu ne vom opri aici, că, aşa cum am demonstrat în cei patru ani de mandat, ele n-au nicio legătură cu campaniile electorale. Ele trec, dar arborii rămân! Vă rog să mă credeţi că este o mare plăcere să plantezi puieţi de arbori în pădure alături de tineri apolitici, colegi de partid sau simpli oameni care te-au susţinut necondiţionat. În acelaşi timp însă, vreau să spun cu voce tare că sunt împotriva jafului din pădurile Maramureşului. Noi plantăm ani la rând puieţi, conştienţi că vor trebui să treacă decenii până ce vor ajunge la maturitate, dar câteva drujbe mânuite de oameni iliciţi pot distruge munca noastră în câteva zile. Trebuie să oprim jaful din păduri, să refacem ceea ce a fost distrus, să readucem stăpânirea legii în dealurile uscate şi munţii sterpi ai Maramureşului, să facem din fauna şi flora acestor meleaguri o sursă de atracţie pentru toţi cei care vor să vadă cum arată adevărata natura. Sper din toată inima ca ritmul defrişărilor de terenuri forestiere în Maramureş să fie sensibil mai mic decât al reîmpădurilor”

Senator Sorin Bota

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.