Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 7 Noiembrie , 2005
Dati-va la o parte, trece Voievodul!
Cu drapelul Romaniei in frunte, joi, 3 noiembrie 2005, ansamblul statuar „Bogdan Intemeietorul, Voievod al Maramuresului si Primul Domn al Moldovei”, opera a sculptorului Ioan Marchis, a pornit pe drumul catre localitatea Bogdan-Voda (Cuhea), locul de unde, in urma cu peste sase secole, voievodul Maramuresului a trecut muntii impreuna cu nobilii sai si s-a asezat in scaunul Moldovei. Acum, de pe calul sau de bronz, vegheaza, ca o piatra de hotar asupra neamului romanesc.
Dupa aproape patru decenii, in care a batut la portile presedintilor, a ministrilor si-a guvernelor, Vasile Deac Mosu’ si-a vazut visul implinit. O statuie ecvestra, reprezentandu-l pe intemeietorul Moldovei inconjurat de ostenii sai, sta marturie in centrul comunei Bogdan Voda, ca de aici a plecat in 1395 voievodul: „Dar in vara anului 1359 se scoala Bogdan, voievodul Maramuresului, si, trecand muntii incoace cu toti cnejii si oamenii lui, alunga pe Sas, rupe legaturile cu regele Ungariei si se aseaza el, domn volnic si bizuit numai pe vrednicia lui in scaunul Moldovei. Pe prispele casutelor albe, batranii plang de bucurie, si parca tot nu se-ncred ca ceea ce vad e aievea si ca-n frumusetea asta de rai sunt la ei acasa”, scria Al. Vlahuta, ghicind parca, peste vreme, sarbatoarea ce-a cuprins Cuhea la intoarcerea Voievodului.
Trece Voievodul!
Grupul statuar a plecat dimineata din Baia Mare. In coloana oficiala care a insotit statuia de peste 22 tone de bronz, s-au aflat sculptorul Ioan Marchis - autorul lucrarii, Vasile Deac Mosu’, Gheorghe Suciu - cel care s-a ocupat de turnarea in bronz si reprezentanti ai institutiilor culturale ale judetului. Mai abitir decat organele abilitate sa inlesneasca trecerea convoiului, Mosu’ din Bogdan-Voda, dirija circulatia, apostrofandu-i pe cei care nu dadeau respectul cuvenit evenimentului pe care el l-a visat 40 de ani: „dati-va la o parte, trece Voievodul nostru! Trece Voievodul romanilor!” Ansamblul statuar a fost intampinat in fiecare sat cu fastul cuvenit de catre primari, profesori si elevi care au asistat la adevarate lectii de istorie langa statuia Intemeietorului Moldovei. In Cuhea, Voievodul a fost primit de sateni in straie traditionale, vrand parca sa arate ca sunt din acelasi neam cu Bogdan.
Cum orice zidire trebuie sa aiba la baza un sacrificiu pentru a dura in timp, autorul si colaboratorii acestuia au sacrificat, ca intr-un ritual precrestin, un vitel pe soclul statuii. Lucrarea sculptorului este gata, acum satenii asteapta implinirea promisiunilor alesilor locali si judeteni de-a amenaja piata si soclul. Opera monumentala de la Bogdan-Voda, una dintre cele mai valoroase sculpturi ale Romaniei, este, inainte de orice, „o piatra de hotar a identitatii nationale si culturale pe care nimeni n-o poate ignora”, dupa cum spunea N. Remetean, directorul revistei „Romania Km 0”.
Emanuel LUCA
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.