• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 02 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2016

Darea în plată şi tsunami-ul imobiliar

Scandalul pe legea dării în plată dinamitează deja piaţa creditelor imobiliare. O bancă s-a retras din programul „Prima casă”, alta a mărit avansul la 35-40%, iar alţi bancheri caută soluţii şi trag concluzii.

 

Primul efect concret al discuţiilor pe marginea legii dării în plată a fost migraţia clienţilor spre programul Prima Casă. Media zilnică a solicitărilor de garantare în luna ianuarie 2016 se situează la circa 150, iar în ultima perioadă s-au înregistrat peste 240 solicitări de garantare pe zi, a anunţat fondul de garantare, instituţie care analizează dosarele Prima Casă. Dar şi răspunsul agresiv din partea băncilor. Deocamdată, o bancă s-a retras deja din programul „Prima Casă”. Mai mult, o alta, Raiffeisen Bank, a crescut nivelul avansului la creditul pentru achiziţionarea unui imobil la 35% pentru împrumuturile în lei şi la 40% pentru cele în euro.

 

Alţii caută soluţii de compromise. Legea dării în plată s-ar putea transforma într-un credit ipotecar special, cu avans şi dobânzi majorate, pe care băncile îl vor avea în portofoliu alături de creditele ipotecare curente. Aceasta este varianta de compromis pe care parlamentarii ar putea să o adopte la presiunea instituţiilor financiare. CEC Bank, UniCredit Bank şi, Alpha Bank avansează această ipoteză. Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, a anunţat încă de săptămâna trecută că lucrează la definitivarea unui produs de finanţare imobiliară, care va permite românilor să cedeze băncii imobilul ipotecat dacă aceştia intră în default, produs care va funcţiona în paralel cu actualul credit ipotecar al băncii.

 

Mai mult, şi şeful BRD a atacat dur legea: „Ezit între termeni, pentru că situaţia ne face să ne gândim la o poziţie între suprarealism şi absurd. Este de neînţeles în afara României această lege. Banca Centrala Europeană, experţii Uniunii Europene nu înţeleg de ce există această lege în România. Va servi la ce această lege? Nicio altă ţară nu are o astfel de lege”, a declarat Philippe Lhotte, CEO al BRD-GSG despre proiectul legii dării în plată.

Termenul la care proiectul legii privind darea în plată trebuie să fie rediscutat în Parlament a fost amânat cu încă o săptămână. Susţinătorii iniţiativei legislative, deputatul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea, au spus că amânarea a fost decisă după discuţii avute de către parlamentari cu o „delegaţie bancară” condusă de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

 

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.