• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 02 Aprilie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Martie , 2025

Daniel David, la pas în Maramureș

Ministrul Educației și Cercetării a fost în Maramureș. Oficialul guvernului a vizitat mai multe unități de învățământ și a discutat cu autorități locale din județ.

 

„Așa cum am anunțat, am continuat vizitele în unități școlare, cu scopul de a pregăti cât mai bine «Raportul de diagnostic și propuneri de politici publice pentru sistemul de educație și cercetare-dezvoltare-inovare din România» (planificat cel târziu pentru luna mai a acestui an).

 

Acum a fost timpul județului Maramureș (asta după vizitele din București, Sibiu, Cluj-Napoca și Satu Mare).

 

Am început vizita în comuna Fărcașa, zona etnografică Codru, unde, în localitatea Fărcașa, reședința de comună, avem un sistem de învățământ rural complex și performant, acoperind nivelurile antepreșcolar, preșcolar, primar, gimnazial și profesional. Implicarea autorităților locale a fost și este fundamentală în acest succes.

 

În reședința de județ, orașul Baia Mare, la inspectorul școlar, am avut o întâlnire cu autoritățile locale și alți lideri decizionali din județ, discutând, uneori mai activ și pasional, dar mereu constructiv, despre situația celor două mari proiecte de campusuri educaționale dedicate învățământului rural și învățământului dual. Sunt convins că, prin leadershipul autorităților locale și suportul ministerului, vom găsi o formulă ca aceste proiecte (și altele dedicate mediului rural) să devină realitate în beneficul educației din Maramureș, mai ales pentru zonele rurale, despre care am aflat că au nevoie de suport urgent pentru o funcționare adecvată (ex. Valea Ruscovei), dar și pentru dezvoltare pe linia învățământului dual.

 

De asemenea, am înțeles de la autorități că prezența în județ a mai multor universități – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea Vasile Goldiș – contribuie la stabilizarea populației tinere și dezvoltarea județului, lucru pe care îl voi susține și îl voi încuraja în continuare. Sub organizarea inspectorului școlar general, domnul Mihai Cosmin Pop, am avut o întâlnire cu câteva sute de cadre didactice din județ, unde am discutat despre probleme ale sistemului nostru de educație, dar și despre cum trebuie să facem împreună educație modernă, de la managementul ministerului, până la lecția profesorului. M-am bucurat să văd oameni implicați și dedicați educației.

 

Ulterior, am vizitat o grădiniță modernă din orașul Tăuții-Măgherăuș aflat la interferența zonelor etnografice Codru și Chioar și sistemul educațional din orașul Seini, în zona etnografică Chioar, la interferență cu Codru, Oaș și Someș - în special Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde”, care are asociată o structură complexă (grădiniță, nivel primar, gimnazial, liceal), inclusiv de tip campus (cu internat/ cantină/ bază de practică), atrăgând copii din tot județul Maramureș. Și aici implicarea autorităților locale a fost și este determinantă în succesul sistemului educațional din aceste localități.

 

Din lipsă de timp, nu am reușit să vizitez acum și Maramureșul Istoric și nici Țara Lăpușului, dar le cunosc din vizitele anterioare – UBB având extensia principală în Sighetu Marmației și participând ca rector la o serie de evenimente academice și culturale în aceste zone – dar îmi propun să vizitez și aceste zone în viitorul apropiat.

 

În concluzie, în învățământul rural, când se concentrează copiii în structuri școlare mai complexe – lucru care trebuie făcut atunci când satele unei comune nu sunt la distanțe mari –se pot face dotări de top și se poate aduce resursă umană de calitate, ambele contribuind la un act educațional așa cum trebuie să fie (așa cum am văzut în Fărcașa).

 

În alte zone rurale, modelul campusului rural rămâne o opțiune adecvată. Un rol important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru o educație de calitate în mediul rural (și în general în medii defavorizate/ pentru persoane dezavantajate) îl are și programul „Masă sănătoasă”, pe care trebuie să-l extindem în viitor. În zona urbană, unde concentrările copiilor în număr mai mare sunt naturale sau se pot face mai ușor, trebuie să întărim parteneriatul cu autoritățile locale pentru educație de calitate în general (așa cum am văzut în Baia Mare, Seini și Tăuții-Măgherăuș), inclusiv în aspecte specifice (ex. așa cum este Liceul Agricol din Seini). În toate întâlnirile am încurajat utilizarea platformei Edulib (https://roedulib.ro/), unde primele 3700 de lecții digitale pot facilita actul educațional la nivel de gimnaziu, putându-se astfel reduce discrepanțele de șanse educaționale din sistemul nostru de educație.

 

Într-o notă personală, m-am bucurat să revăd mulți cunoscuți, prieteni, colegi (de liceu și universitate) și rude din Maramureș, dar mai ales mulți oameni dedicați educației, dezvoltării țării și tradițiilor românești.

Următoarea vizită va fi în județul Bihor”.

Ministrul Educației și Cercetării

Prof. univ. dr. psih. Daniel David

Membru corespondent al Academiei Române

     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.