• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

Dan Mihalache face parte din Guvernul condus de Victor Ponta

Dan Mihalache este cunoscut în Maramureş, el fiind unul dintre parlamentarii maramureşeni care au avut o prestaţie politică deosebită. A rămas cu sufletul aici în nord şi după ce a plecat în Bucureşti, fiind consilierul personal al preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Politician de forţă, fin analist politic, Dan Mihalache a fost numit secretar general adjunct al Guvernului condus de Victor Ponta. O funcţie importantă, care ne dă speranţe, celor din Maramureş, că vom reuşi să intrăm în atenţia celor care conduc România.

 
 

Reporter: A fost o numire care l-a luat prin surprindere pe Dan Mihalache?

Dan Mihalache: Nu a fost o numire surprinzătoare. A fost o opţiune pe care la un moment dat am exprimat-o şi am convenit cu preşedintele Crin Antonescu această situaţie din diferite raţiuni. Preponderent de ordin politic. Era vorba de a asigura un echilibru şi în Secretariatul General al Guvernului, în Palatul Victoria unde este centrul de comandă al aparatului Guvernului. Trebuia să fie un anumit echilibru între PSD, care şi-a adjudecat funcţia de Secretar General şi PNL. O paritate, ca să spun aşa!

 

Rep.: Pentru a înţelege toată lumea, care sunt atribuţiile Secretarului Adjunct al Guvernului?

D.M.: Sunt lucruri care ţin de coordonarea acţiunii guvernamentale, pe de-o parte şi funcţii specifice zonei pe care eu o am în subordine în interiorul Secretariatului General, de la relaţii externe, relaţia cu Parlamentul până la toată zona de relaţii cu societatea civilă, coordonarea unor instituţii… Asta înseamnă şi participarea la ceea ce se numeşte pregătirea practică a şedinţelor de guvern, actelor normative, circuitul lor, ordinea de priorităţi pe care Secretariatul General o propune primului ministru, urmând ca acesta să decidă.

 

Rep.: Chiar dacă este previzibil răspunsul, Secretariatul General al Guvernului este „inima” acestuia. Pe aici intră şi ies toate cele ce ţin de guvern, guvernare?

D.M.: Da! Evident.

 

Rep.: Din această perspectivă şi având în vedere că Dan Mihalache este maramureşean prin adopţie, dar un prieten sincer al acestor locuri, se poate spune că, în sfârşit, va avea Maramureşul o „uşă” care va putea fi deschisă mai uşor?

D.M.: Aici sunt două chestiuni care trebuie punctate! Sigur, eu nu pot să discriminez alte judeţe, dar buletinul meu de Maramureş mă va face să mă uit cu foarte multă atenţie pe proiectele care vin din acea zonă sau care privesc acea zonă şi să le asigur celeritatea, rapiditatea. Se ştie că birocraţia are ritmurile ei nu tocmai potrivite aşteptărilor. Pe de altă parte, am discutat deja cu colegii, miniştrii, ai noştri liberali, respectiv Ovidiu Silaghi, care este tot din zonă, din Satu Mare, Eduard Hellvig de care mă leagă o lungă colaborare, cu noul ministru delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, cu care sunt şi prieten bun pentru a veni acolo şi să încercăm să construim cumva un pol de dezvoltare economică, să propunem anumite măsuri care să ducă la un pol de dezvoltare economică.

 

Rep.: Guvernul Ponta a emis câteva măsuri, în aceste câteva zile de mandat. Se prevăd alte măsuri, alte hotărâri cu impact mare la populaţie?

D.M.: Eu consider că guvernarea trebuie să aibă două componente majore. Una care ţine de repararea unor nedreptăţi, că e vorba de salarii, că e vorba de plata pensiilor, că e vorba de zone de legiferare care s-au făcut prost. Avem exemple de legi care au trecut şi care trebuie oarecum corectate: educaţia şi aşa mai departe.A doua componentă ţine de încurajarea mediului de afaceri, astfel încât să nu mai vorbim în România doar de austeritate, ci şi de relansarea economică. Eu cred că ceea ce Guvernul ar trebui să demonstreze e că statul nu trebuie neapărat să fie un agresor pentru mediul de afaceri, ci poate să fie chiar, un prieten şi un sprijin.Vin şi cu un exemplu: trebuie să se instituie un control unic, nu să vină zece instituţii care să te controleze tot anul şi când termină una, să vină cealaltă şi te ţine ocupat!

 

Rep.: Premierul Ponta a anunţat că vor fi făcute audituri la ministere. Se vor face?

D.M.: Da! Eu cred că ele trebuie făcute. Pentru că atunci când spun repararea nedreptăţilor spun şi devoalarea furtişagurilor care s-au făcut în ultimii ani.

 

Rep.: Astfel de audituri s-au mai făcut în ministere?

D.M.: Nu am ştiinţă de alte audituri. Nu pot să dau exemple, dacă vreţi comparate, dar şi atunci când preiei o tutungerie o preiei pe bază de proces verbal, cu activitatea la zi

 

Rep.: Dacă auditul va scoate la vedere nereguli, se vor lua măsuri în sensul adevărat al cuvântului?

D.M.: Da! Se vor lua! Rezultatele obţinute trebuie trimise organelor competente ale statului, este vorba de Parchet, Poliţie şi mai ales vor trebui arătate opiniei publice. Văd că expresiile foştilor deţinători ai puterii sunt mai de grabă triumfaliste. În fapt, mulţi colegi care s-au instalat în ministere au constatat că este un dezastru.

 

Rep.: E posibil ca într-un termen aşa de scurt să vezi că e dezastru?

D.M.: Sunt diverşi oameni care vin şi ne spun lucruri care s-au întâmplat. Deocamdată nu am o imagine de ansamblu, dar e destul de complicat.

 

Rep.: Ce aduce nou guvernul Ponta?

D.M.: Cred că este o zonă de competenţă, pe de-o parte, şi o zonă de integritate, pe de-alta. Legat de actul guvernării sunt puţine lucrurile care se pot spune. Eu sper că va fi o guvernare ce va reuşi să stabilească mai corect priorităţi, o guvernare care să fie mai transparentă în raport cu opinia publică şi mai ales o guvernare care să aibă curajul să îşi asume nişte măsuri. Nu mi-aş dori să fie o guvernare care să îi favorizeze pe unii şi să îi defavorizeze pe alţii atunci când vorbim de măsuri care trebuie luate în beneficiul tuturor cetăţenilor.

 

Rep.: Dan Mihalache este mulţumit de poziţia pe care o are în acest moment?

D.M.: Da! Eu am optat, aşa cum am mai spus. A fost opţiunea mea, care era legată de anumite situaţii. Nu doresc să vorbesc foarte mult despre asta. Îmi place ce fac!

 

Rep.: Care este atmosfera în coaliţie, cea care este acum la putere?

D.M.: Deocamdată, în coaliţie lucrurile au mers şi în ceea ce priveşte desemnarea miniştrilor şi acum a eşalonului doi lucrurile au mers fără tensiune. Nu am avut situaţii de criză şi sper să nici nu avem într-un viitor apropiat.

 

Rep.: Desemnarea prefecţilor şi a subprefecţilor a decurs pe aceleaşi coordonate?

D.M.: Am încercat să face numirile de prefecţi în condiţiile legii tocmai pentru a nu complica şi mai mult situaţia administraţiei publice. Am apelat la oameni care îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. De aceea, probabil şi unele surprize. Cum este de exemplu în Maramureş nominalizarea ca prefect a fostului secretar al Primăriei Sighetu Marmaţiei. Dar cred că e bine aşa şi nu am riscat iar un număr mare de procese cu cei care au deţinut aceste funcţii.

 

Rep.: Funcţiile de prefect şi subprefect rămân funcţii politice?

D.M.: Deocamdată funcţiile de prefect şi subprefect sunt aşa cum spune legea, funcţii administrative, nu funcţii politice. Deşi cred că o viitoare guvernare va trebui să pună capăt acestei ipocrizii în care noi ne facem că vorbim de înalt-funcţionari publici, dar de fapt fiecare administraţie care vine este pe criterii politice. Trebuie discutate aceste lucruri şi cred că la un moment dat va trebui să punem în acord realitatea, aşa cum este ea în România, cu modelul administrativ, nu să ne prefacem că avem un anumit model, dar în spatele lui să se ascundă cu totul altceva. Dar, pentru acest lucru este nevoie de o dezbatere mai amplă privind administraţia publică şi de modificarea legii.

 

Rep.: Un gând pentru maramureşeni!

D.M.: Gândul meu pentru maramureşeni e că poate cu această guvernare vom asista la revirimentul de care această zonă are nevoie. Toată lumea a promis, din păcate ani de zile nu s-a făcut nimic. Am avut o administraţie pedistă la care CJ, condus de PDL, ar fi trebuit să aibă uşile deschise şi acest lucru nu s-a verificat! 

 

„Consider că guvernarea trebuie să aibă două componente majore. Una care ţine de repararea unor nedreptăţi, că e vorba de salarii, că e vorba de plata pensiilor, că e vorba de zone de legiferare care s-au făcut prost. Avem exemple de legi care au trecut şi care trebuie oarecum corectate: educaţia şi aşa mai departe. A doua componentă ţine de încurajarea mediului de afaceri, astfel încât să nu mai vorbim în România doar de austeritate, ci şi de relansarea economică.” Dan Mihalache

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.