• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Aprilie , 2012

Trei ani la urne cu Mihalache şi Huiu

Dan Mihalache este alături de Iulia Huiu, autorul unui volum de analiză politică întitulat sugestiv: „Trei ani la urne”. Cartea nu trebuie să lipsească din biblioteca oricărui politican care se respectă, este primul volum dintr-o lucrare amplă ce se doreşte a fi o noutate în peisajul analizei politice.

  

Mihalache este cunoscut în Maramureş, a fost parlamentar de Maramureş şi poate va candida din nou pentru nordul judeţului. Dincolo de o demnitate ce i-a adus o anumită notorietate, Dan Mihalache este unul dintre cei mai importanţi analişti ai fenomenului politic din capitală. În momentul de faţă este consilierul preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Absolvent al Facultăţii de Drept şi doctor în ştiinţa politice, este specializat în analiză şi comunicare politică. A fost parlamentar, europarlamentar şi consilier al primului-ministru. A publicat numeroase articole, analize, comentarii. De mai bine de o jumătate de an este unul dintre editorialiştii GAZETEI de Maramureş. Este lector universitar.

„La început, eu şi Iulia Huiu, am vrut să scriem o carte despre alegerile prezidenţiale. Tocmai avuseseră loc, aveam date şi amintiri proaspete, aveam informaţie foarte multă. Am fost, şi eu şi Iulia implicaţi în alegeri, deci… Discutând ne-am propus, până la urmă, un proiect mai ambiţios. Poate prea ambiţios, din moment ce am terminat doar volumul întâi. Mai exact, am vrut să descriem acest interval de trei ani în care România a avut alegeri, din şase în şase luni. Este un interval de timp cu anumite caracteristici, extrem de dens. Practic, trei ani de campanie electorală! Încheierea fiecărui ciclu de alegeri, de la referendum pentru preşedinte în mai 2007 şi până la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009, a fost marcat de o campanie electorală, dar şi de măsuri de ordin politic, guvernamental, legislativ care erau gândite din perspectiva campaniei electorale. De exemplu: modificarea Constituţiei, Referendumurile, introducerea votului uninominal la preşedinţii de Consilii Judeţene. Toate aceste lucruri au modificat cumva şi ansamblul şi mecanismele de funcţionare a instituţiilor.

De la această observaţie a început un demers care are şi valoarea lui documentară, cred că este prima carte care descrie şi din punct de vedere cronologic şi al documentelor perioada 2007-2009. Are şi o anumită valoare de analiză şi un anumit tip de subiectivism. Când am ajuns la alegerile locale, ne-am dat seama că e foarte dificil să stabileşti o grilă unitară, de analiză şi de interpretare. Atunci am preferat să construim câteva tipologii. De exemplu: judeţe cu partid dominant-PSD, judeţe cu partid-dominant PDL, judeţe de echilibru cum este Maramureşul. Sunt judeţe speciale, cum este Sibiul, unde ai factorul: Forumul Democratic German. Făcând o analiză pe această grilă de interpretare, Maramureşul a apărut ca un exemplu natural în ceea ce priveşte un areal geografic în care forţele competitoare se aflau într-o anumită zonă de echilibru”, ne-a spus Mihalache.

În ceea ce priveşte volumul doi al cărţii, liderul liberal a precizat că este în lucru şi ar putea fi finalizat dacă lunile de vară, după alegeri, vor fi mai liniştite din punct de vedere politic.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.