• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 14 Decembrie , 2016

Dan Ivan - un politician pragmatic, din valul USR

Reporter: USR este partidul „surpriză” al acestor alegeri. Cum caracterizaţi partidul aflat la prima confruntare electorală majoră, dar cu şanse importante de a produce surpriza?

Dan Ivan: Îmi este greu, încă, să vorbesc despre organizaţia noastră ca şi un partid. Încă îl văd aşa ca pe un ONG cu haine de partid. De ce spun acest lucru? Majoritatea celor care suntem membri în filiala Maramureş, dar şi în ţară, am avut o activitate civică susţinută. Fiecare în zona lui de activitate. Dar ne-am dat seama că doar activând civic nu vom reuşi să ne atingem obiectivele, nu mă refer la cele personale. Noi suntem, în general, oameni care avem o carieră construită, avem nişte rezultate în muncă. Dorim să avem rezultate pentru comunitate.

Chiar dacă nu ar fi existat USR, consider că la un moment dat, noi cei care suntem aici, ne-am fi întâlnit într-o formă sau alta de organizare... Sigur, unii dintre noi ne-am mai întâlnit neorganizat şi am mai discutat problemele de politică, problemele comunităţii.

Nu am avut liantul care să ne unească. Un liant care acuma se numeşte USR. Acest partid ne-a adunat pe cei care gândeam într-un fel, nemulţumiţi de ce se petrece, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.

Văd USR-ul ca pe o mişcare civică îmbrăcată într-o haină de partid politic, doar aşa se poate candida. Şi am apucat-o pe cest drum. Da! Suntem politicieni de acum înainte şi vom face politica comunităţii, a oamenilor.

 

Rep.: Care ar fi aşteptările celor din USR şi care sunt aşteptările oamenilor de la USR?

D.I.: Noi avem de la noi aceleaşi aşteptări pe care le au cetăţenii de la clasa politică. În urmă cu patru luni eram cetăţeni neimplicaţi politic iar acum cred că avem aceleaşi aşteptări. Dar cunoaştem aşteptările oamenilor faţă de clasa politică. Aşteptările noastre sunt ca şi ale celor mulţi. O clasă politică în care integritatea, cinstea, corectitudinea să fie primele dintre virtuţi, dintre calităţile umane. Dorim clar să vedem cum este cheltuit banul pe care fiecare dintre noi îl dă statului sub formă de taxe şi impozite. Ne-am dori ca aceşti bani să fie cheltuiţi în mod eficient. Nu dorim ca bugetul la care contribuim să fie jefuit, acesta este cuvântul corect.

Ne dorim să vedem că parlamentarii adoptă legi bune.

Ne dorim să nu mai fie obstrucţionată justiţia şi cred că toată lumea doreşte asta. Inclusiv cei ai căror şefi de partid sunt condamnaţi penal.

În concluzie, toţi sunt de acord cu aplicarea legii, până te legi de omul lor. Atunci nu mai este chiar atât de strictă treaba asta cu aplicarea legilor.

Noi nu suntem de acord cu genul ăsta de gândire. Noi nu am furat niciodată! Nu considerăm că atunci când faci o treabă meriţi să îţi rupi şi tu o bucăţică pentru că ai făcut treaba respectivă. Tu, ca şi ales, eşti plătit să faci treaba aia!În ceea ce priveşte clasa politică aşteptările noastre sunt la fel de mari.Dorim să ne asigure un bun mers al ţării în contextul UE. Să nu fim întotdeauna codaşi. Ăia care doar execută ce ne cer alţii, fără a avea un cuvânt de spus în geopolitică sau în economia europeană. Suntem întotdeauna ultimii.

Sperăm să apară politicienii care să creeze aceste politici favorabile României. Să avem şi noi un cuvânt de spus în UE. Ne dorim modernizarea ţării, ca toată lumea, de altfel. Ne dorim transparentizarea administrativă, atât la centru cât şi în judeţe.

Noi suntem oameni activi, avem acces la informaţii în mediul online şi ne-ar plăcea să vedem la o distanţă de trei-patru clicuri cum este cheltuit banul public, adică banii luaţi prin impozite şi taxe de la cetăţeni. S-ar putea face treaba asta, cred că este o chestiune de voinţă politică, nu una de costuri sau posibilităţi tehnologice.

De asemenea, trebuie să avem un sistem de achiziţii publice transparent. Trebuie să avem mai mult control în achiziţiile publice prin implementarea unui sistem integrat informatic care să verifice toate tranzacţiile făcute de către companiile de stat. Acestea sunt rezolvări pe care dacă le-aş fi văzut promovate, de un alt partid politic sau de alţi politicieni, nu aş fi fost niciodată tentat să intru în politică. Din păcate, am văzut uneori treaba asta, dar doar la nivel declarativ. Singurele cărămizi la aceste construcţii au fost puse în ultima perioadă, în guvernarea Cioloş. S-a redus birocraţia, sistemul de stat este mai transparent... Dar sunt paşi mici, nu sunt paşi fundamentali. Sunt paşi mici pe care oricând o guvernare care îşi doreşte ca omul de rând să nu ştie ce se întâmplă poate să-i anuleze, să revină la practicile de dinainte. Unul dintre obiectivele noastre este să oprim acest fenomen!

Adică paşii făcuţi să îi conservăm şi, pe cât posibil, să îi aprofundăm, să mergem înainte.

 

Rep.: Până în acest moment, parlamentarii din toate mandatele de după 1989 au încercat şi au reuşit să menţină o anumită stare de fapt care nemulţumeşte. De la privilegii la legi care nu aduc transparenţa dorită şi de USR. Probabil se va încerca, în continuare, acest fenomen. Dacă veţi intra în Parlament cum veţi face faţă „asaltului” celorlalţi parlamentari?

D.I.: Noi nu avem în spatele nostru un aparat pentru care trebuie să facem ceva. Nu suntem oamenii unui grup care ne-a ales şi pentru care va trebui să facem ceva, să îşi primească o răsplată. Nu avem nicio obligaţie faţă de nimeni. Suntem doar noi. Şi tot ce a însemnat campanie, toate cheltuielile cu această campanie au fost făcute din banii noştri, din economiile fiecăruia. Nu avem datorii faţă de nimeni. Nu este nimeni care să vină la un moment dat să ne spună că ne-a ajutat şi că trebuie să îl ajutăm. Nu avem nicio datorie. Ceea ce ne va permite să lucrăm şi să luăm deciziile pe care le considerăm că sunt bune pentru oameni, pentru comunitate.

 

Rep.: Recent a fost în vizită, în Baia Mare, Clotilde Armand, unul dintre liderii USR. Cum a văzut municipiul şi care a fost reacţia oamenilor la întâlnirile avute?

D.I.: A fost plăcut surprinsă de întâlnirile cu oamenii de pe stradă, chiar şi în situaţia în care au fost cetăţeni care au avut un discurs negativ. Per total a fost încântată de reacţia băimărenilor, de primirea făcută, atât la lansarea de carte, cât şi în vizita la fabrica de confecţii. Oamenii chiar au dorit să discute cu noi, ne-au pus întrebări, au cerut soluţii pentru problemele lor.

 

Rep.: Cine este omul Dan Ivan?

D.I.: Sunt un inginer care a avut o activitate susţinută pe zona civică, am şi înfiinţat un ONG care se ocupă de problematica copiilor cu sindromul Down. Un om normal, care nu a făcut politică, sunt băimărean şi iubesc aceste locuri. Am lucrat la mai multe societăţi comerciale, unde am avut funcţii de conducere, dar am făcut tot ce trebuie, de la om de serviciu până la manager. Îmi place să muncesc şi ştiu cum se conduce o afacere, ce trebuie făcut pentru bunul mers al unei firme, cunosc legăturile cu zona birocratică, cu instituţiile statului şi greutăţile care apar. Am pregătirea necesară pentru a face expertize corecte asupra unei activităţi productive, mai ales.

 

Rep.: În campania electorală aţi avut situaţii bune şi unele mai puţin plăcute. Ce s-a întâmplat?

D.I.: Am plecat de la o constatare amară, că deszăpezirea în Baia Mare este sublimă dar lipseşte cu desăvârşire. Cu toate acestea era o stradă care era curăţată lună. Cea pe care locuieşte primarul suspendat. Am făcut o filmare şi am pus-o pe FB. Am fost sunat de domnia sa, iar discuţia s-a terminat cu ameninţări. Cel puţin eu aşa am simţit. De altfel, am făcut o plângere penală pentru acest lucru. Pe reţeaua de socializare am fost făcut în fel şi chip, chiar ameninţat cu moartea. Nu îmi este frică şi sper să nu se ajungă la un astfel de final, dar lucrurile au scăpat de sub control, cred. Am mai fost nemulţumit de afişajul electoral, de abuzurile care s-au făcut şi sper ca lucrurile să aibă şi o finalitate chiar dacă doamna Mărincaş a fost făcută cetăţean de onoare al Băii Mari, în mandatul primarului suspendat.

 

Rep.: Care sunt problemele principale ale Maramureşului?

D.I.: Pentru Maramureş principala problemă este lipsa infrastructurii şi o altă problemă importantă este lipsa forţei de muncă calificate. Dacă ar fi rezolvate, judeţul ar avea posibilitatea să se dezvolte economic. O astfel de dezvoltare ar duce la atragerea şi generarea de fonduri ce ar ajuta la dezvoltarea în continuare. Chiar dacă pare incredibil, sunt mulţi investitori care ar veni să dezvolte afaceri în Maramureş, dar se lovesc de problema forţei de muncă. Paradoxal, în Baia Mare sunt încă mulţi specialişti care nu sunt folosiţi la justa lor valoare. Baia Mare ar avea încă un viitor în industria productivă şi cred că acesta ar fi lucrul cel mai bun pentru municipiu. Pentru acestea ne vom bate dacă vom reuşi să ajungem în Parlament.

Desigur, sunt multe alte priorităţi pe termen mediu şi lung, dar lucrurile trebuie începute. Noi suntem pregătiţi să o facem!

 

 

„Paradoxal, în Baia Mare sunt încă mulţi specialişti care nu sunt folosiţi la justa lor valoare. Baia Mare ar avea încă un viitor în industria productivă şi cred că acesta ar fi lucrul cel mai bun pentru municipiu. Pentru acestea ne vom bate dacă vom reuşi să ajungem în Parlament”.

Dan Ivan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.