Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 23 Martie , 2010
Dacii si romanii din Cluj-Napoca ataca Roma
* Asociatia „Terra Dacica Aeterna” este singura asociatie din Romania care se ocupa cu promovarea valorilor si elementelor (civile si militare) populatiilor dacice si romane ce au trait pe teritoriul de azi al Romaniei si nu numai. Este un grup ce a luat fiinta in Cluj-Napoca in 2007, din initiativa catorva pasionati de istorie si arheologie experimentala, azi numarul lor depasind 40 de oameni.
In cei aproape 3 ani de activitate, membrii asociatiei „Terra Dacica Aeterna” au sustinut numeroase reprezentatii in tara si in strainatate cu prezentari de costume romane si dacice, diferite scenete din viata cotidiana antica (civila si militara), dar in special, spre deliciul publicului, au simulat diverse scene de lupta din razboaiele daco-romane. De asemenea, printre actiunile de familiarizare ale publicului larg cu valorile civilizatiilor dacica si romana, incurajarea cunoasterii trecutului si implicarea tineretului in manifestari cu caracter practic, bazate pe cunostintele stiintifice specifice din momentul actual, se numara si numeroase participari in scoli la lectii de istorie „pe viu” in orase ca Beclean, Cluj-Napoca, Sfantu Gheorghe sau Baia Mare.
Cu gandul de a afla mai multe despre acest grup de pasionati de istorie, am luat legatura cu unul dintre membrii fondatori si vicepresedinte al Asociatiei, Marius Ardeleanu, arheolog la Muzeul de Istorie si Arheologie Maramures din Baia Mare. „Putem spune ca ne-am indeplinit in mare parte obiectivele propuse la infiintarea Asociatiei „Terra Dacica Aeterna”. Suntem un grup numeros si bine organizat, unde rivalitatile dintre daci si romani se manifesta pasnic in ateliere de lucru si reprezentatii menite sa invete si sa destinda in acelasi timp pe cei implicati: la romani s-a reusit crearea unui contubernium (grup militar tactic format din 8 legionari), un comandant (centurion), un purtator de stindard (vexilifer) si doi auxiliari. De asemenea, mai exista si cinci civili: trei senatori romani, o patriciana romana si o preoteasa. La daci avem un grup putin mai numeros, format din 15 razboinici, condusi de un tarabostes, trei arcase, doi calareti, trei aliati (un trac, un sarmat si un germanic) si cativa civili”, a afirmat Marius Ardeleanu. In privinta planurilor de viitor, Marius Ardeleanu ne-a declarat urmatoarele: „Toate eforturile noastre din acest moment se indreapta spre mijlocul lunii aprilie unde, alaturi de peste 1500 de participanti din toata lumea, vom fi prezenti la Roma, la cel mai mare eveniment de reconstituire istorica din Europa.
Organizatorii vor incerca sa stabileasca un record mondial in ceea ce priveste reconstituirea unei batalii din antichitate intre romani si barbari. Vom participa cu tot efectivul de daci si romani, incercand sa facem o impresie frumoasa si sa raspandim cunostintele reale despre istoria tarii noastre si celor din afara. De asemenea, din informatiile pe care le avem pana acum, vom fi asteptati de numerosi romani prezenti la Roma si in Italia. Cu toate ca am participat la evenimente similare, la o scara mai redusa, din Ungaria si Bulgaria, plecarea grupului nostru la Roma va ramane cea mai importanta reprezentatie pe care o va sustine Asociatia „Terra Dacica Aeterna” in cei trei ani de activitate de pana acum”.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.