Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Duminică , 4 Martie , 2012
Cuvinte potrivite despre Maramureș
„Maramureşul din cuvinte”, este cartea scrisă de către cei care mânuiesc cu mult meşteşug, cuvântul, de scriitorii de ieri şi de astăzi. Un volum care adună multe texte scrise de maramureşeni sau prieteni ai Maramureşului, despre minunile din nordul ţării. Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, prin grija lui Teodor Ardelean şi strădania minunatelor fete de acolo, a mai scos un volum de poveste. Cu poveşti despre Maramureş.
Cartea este voluminoasă, „cât un lat de palmă” semn că despre ţinutul fabulos al Maramureşului s-a scris mult şi de bine. Mai mult, volumul scos de Biblioteca Judeţeană este un început, în perioada următoare el va fi completat cu alte zeci-sute de pagini, un alt volum sau alte volume. Nordul ţării are poveşti nenumărate, iar intelectualii români au avut inspiraţia de a scrie lucruri ce musai trebuie să fie citite şi recitite. Unii ar spune că este o chestie comună, că toate zonele sau provinciile româneşti, într-un fel sau altul, au apărut în scrierile cunoscute şi necunoscute. Până la un punct aşa este. Dar, Maramureşul este un ţinut binecuvântat de Dumnezeu, protejat de îngeri, iubit de oameni cu suflet mare. Poate de aceea trebuie să păstrăm tot ce s-a scris sau ce s-a spus despre nordul ţării. Conducătorii, cei care fac şi desfac, sunt trecători, faptele, realizările rămân.
Teodor Ardelean a deschis o cutie a Pandorei pozitive. Odată cu acest volum se rescrie istoria Maramureşului din scrierile unor intelectuali ce au văzut nordul ţării în mod diferit, dar atât de frumos pentru toată lumea. Păcat că actualii politicieni nu ţin cont de faptul că Maramureşul nu va rămâne niciodată izolat, poate o scurtă perioadă de timp. Până la urmă, istoria arată că ţinutul nordului este inseparabil, incomparabil, inabordabil dintr-o altă perspectivă, decât cea care există.
Cei care au vorbit despre carte au spus, obsedant parcă, faptul că mai sunt multe texte care trebuie să facă parte din volumul doi, şi aşa mai departe.
„Sigur, în decursul timpului, dacă am fi fost noi toţi mai bolnavi de acribie, am fi reţinut şi alte texte minunate. Foarte adesea lucrurile zboară. Noi ne-am bazat aici pe cuvântul scris, dar verbal, mulţi oameni au avut rostiri, la o întâlnire, la o recepţie, la o petrecere şi ele nu sunt aici, în acest volum”, a spus Ardelean.
„Noi mai mult vorbim, decât scriem. Suntem slujitori ai altarului. Mie mi-a fost dată această vocaţie, să vorbesc maramureşenilor despre Maramureş, pentru a conştientiza în noi înşine ceea ce înseamnă pentru alţii. Este o bucurie să avem în faţă acest volum. Sigur, la el se pot adăuga multe alte intervenţii şi multe alte texte, cuvinte care s-au spus despre Maramureş. Toate spusele mele despre Maramureş sunt înregistrate şi, cândva, probabil, se va publica o carte sau două cu aceste rostiri cu pioşenie despre Maramureş. Nu vrem să idealizăm şi să vorbim doar despre noi, dar trebuie să o facem atâta timp cât tăvălugul globalizării, al regionalizării vine peste noi. Maramureşul este un spaţiu binecuvântat de Dumnezeu, care, dacă nu ar fi existat, ar fi trebuit să îl inventăm. România poate să redevină ce a fost cândva, plecând din Maramureş. România la care visăm şi pe care nu o mai găsim, parcă. Tot fuge în faţa noastră… A fi român, a fi maramureşean nu înseamnă naţionalism, înseamnă demnitate”, a spus PS Iustin Sigheteanu.
La Biblioteca Judeţeană, Ardelean a invitat profesori universitari, oameni de cultură, autorităţi pentru a prezenta noul volum „marca” BJPD. A fost invitat PS Iustin, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.