• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Decembrie , 2012

„Cutremur” politic în deconcentrate

Victoria decisivă a USL la alegerile parlamentare de duminică va avea ca prim efect schimbarea rapidă a şefilor de deconcentrate. După ce a câştigat guvernarea, USL doreşte să-şi asigure pârghiile prin care să propage politica de la centru la nivel local. Primele vizate: Spitalul judeţean de urgenţă „Dr. Constantin Opriş” şi Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş. 

 
 

Bate valul schimbărilor. Victoria USL de la alegerile parlamentare se propagă şi în direcţii, inspectorate şi instituţii publice locale.

Deşi USL a început schimbările, „anemic”, după preluarea Guvernării, de această dată liderii uniunii sunt hotărâţi să apese pe acceleraţie şi să măture toate „rămăşiţele” locale ale defunctei guvernări portocalii, pentru a putea aplica politica USL şi programul de guvernare şi la nivel local.

 

Mircea Ursache, preşedintele PSD Maramureş, a declarat că: „odată încheiată perioada alegerilor şi a tumultului pe care parlamentarele l-au creat, acum organizaţia trebuie să revină la viaţa normală şi să rezolve câteva probleme: prima problemă este de restructurare a organizaţiilor teritoriale, care nu au avut performanţă la parlamentare şi a doua de a aplica, şi la nivelul judeţului, problemele generale ale Guvernului, ceea ce se poate rezolva numai prin intermediul deconcentratelor, care reprezintă ministerele în teritoriu. Perioada următoare va fi o perioadă în care ne concentrăm pe selecţia celor mai bune cadre, atât de specialişti, cât şi politice pentru deconcentrate”.

Pe termen scurt, PSD Maramureş vizează instalarea Sorinei Pintea, ca manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” şi a lui Viorel Deghid la şefia Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, instituţie care va organiza concurs pentru ocuparea postului de preşedinte în luna ianuarie: „avem o serie de restanţe, o să încep întâi şi întâi cu dorinţa, chiar săptămâna vitoare, să ţinem şedinţa Consiliului de Administraţie la Spitalul Judeţean, în vederea nominalizării noului manager general al spitalului, în persoana doamnei Sorina Pintea, doi, urmărim cu atenţie concursul pentru nominalizarea viitorului preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate. Şi aici aş vrea să fac nişte precizări foarte importante, eu şi organizaţia susţinem un om cu o experienţă extraordinară în ceea ce înseamnă administrare, dar mai nou, de câţiva ani de zile, chiar în sistemul medical, lucrând în sistemul privat medical, este vorba despre domnul Viorel Deghid şi e fără dubiu, după părerea mea, că Viorel Deghid, după experienţa pe care o are în domeniu, nu poate obţine la concursul care va fi organizat decât note superlative. O să mai fac un comentariu vizavi de o serie de luări de poziţie ale unora care îşi doresc să ocupe un asemenea post de răspundere la nivelul judeţului, dar care întâi şi întâi nu au făcut niciodată nimic pentru viaţa publică şi pentru PSD, în al doilea rând s-au trezit peste noapte interimari şi cred că interimatul ăsta o să dureze mult. Eu, de pe poziţia pe care o am, fac precizarea că interimatul se va termina odată cu concursul şi că un specialist de talia lui Viorel Deghid este ceea ce are nevoie Casa de Asigurări de Sănătate”, a completat Ursache.  

 

Şi Dumitru Matei, preşedinte PSD Baia Mare, le transmite subtil şefilor instalaţi de PDL, sau care susţin că nu au culoare politică, ca şi preşedintele interimar al CAS, Alexandru Bondre, că ar trebui să facă un pas în spate: „încercăm să implementăm politica partidului la nivel local. Deşi toţi cei care lucrează acum în deconcentrate sunt cei care au făcut politica partidului, care a fost la guvernare, încât nu i-au mai votat niciun român sau i-au votat atâţia români, că a trebuit să mărim numărul de locuri în Parlament, vom încerca să-i schimbăm pe toţi. Iar din punct de vedere al PSD-ului, după negocierile pe care le avem, o să încercăm să respectăm exact ceea ce am negociat cu ceilalţi colegi din coaliţie. Până acum am reuşit foarte puţin să schimbăm, dar sper ca până la sfârşitul lunii ianuarie să putem să finalizăm absolut totul, ca să putem să începem să şi guvernăm cu adevărat, atât la nivel central, cât şi la nivel local. La Spital sperăm să reuşim să schimbăm până la sfârşitul anului managerul, iar la Casa de Asigurări de Sănătate, sperăm să se meargă la concurs, şi actualul director, care dintr-o dată şi-a găsit veleităţi de conducător, deşi n-a condus în viaţa lui nimic, acuma se trezeşte dintr-o dată că poate să conducă şi Casa de Asigurări de Sănătate. Eu nu zic că nu-i bun, o să vedem în ianuarie la concurs, din partea noastră îl susţinem pe domnul Deghid.

În opinia mea, esenţa de a face politică este de a câştiga puterea şi de a conduce. Nu poţi să conduci prin oamenii altora, pe urmă să te aleagă cineva că tu ai câştigat şi îl pui pe altul să facă ce-l taie capul”. Vom reveni.

 

Alexandru Bondre, actualul preşedinte interimar CAS Maramureş, care cel mai probabil se va prezenta şi el la concursul din luna ianuarie, alături de Viorel Deghid, recunoaşte că nu are susţinere politică pentru acest post: „nu fac parte din niciun fel de partid, nici n-am făcut niciodată după 1990 încoace şi nu ştiu să fac politică. Eu ştiu atât şi cred că am expertiza necesară în domeniul asigurărilor sociale de sănătate, şi de regulă îmi văd de lucru pe felia mea. Eu sunt sigur că va conta şi susţinerea politică. Până în această clipă, nici nu m-am gândit să negociez o susţinere politică, aşa că nu pot să vă spun nimic”. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.