Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Curtea de Conturi, la Primăria Baia Mare
Recent, Curtea de Conturi Maramureş a finalizat un control la Primăria Baia Mare, un control care a vizat toată activitatea autorităţii locale a municipiului, în anul 2012. Deşi s-au făcut unele speculaţii, controlul se înscrie în tematica obişnuită a controalelor de acest fel.
Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a prezentat concluziile controlului şi a făcut câteva consideraţii faţă de probleme importante ale municipiului.
„În raportul Curţii de Conturi există doar trei chestiuni care nu au fost lămurite şi care ar trebui reglate într-o perioadă care ne va fi indicată de către Curtea de Conturi, respectiv evaluarea unor active patrimoniale ale municipiului Baia Mare. Apoi, sunt câteva chestiuni legate de drepturile salariale pe care angajaţii autorităţii locale le-au primit în anii 2010. Va trebui să clarificăm cu ministerul finanţelor modul în care se calculează aceste drepturi salariale şi dacă se aplică şi autorităţii locale sau numai celei centrale. Opinia noastră este că nu există o diferenţiere între autorităţile locale, centrale şi naţionale şi ar trebui cu aceeaşi măsură să se aplice drepturile tuturor. Pe de altă parte, există o anumită chestiune minoră referitoare la clădiri care aparţin persoanelor fizice sau juridice, care au beneficiat de autorizaţii de construire în 2012, au finalizat în parte lucrările şi nu au declarat această finalizare. Aceste construcţii noi nu au fost impozitate, lucru care se va regla, în parte a fost reglată în timpul controlului. O altă chestiune nouă pentru Curtea de Conturi, dar din fericire nu mai este nouă pentru autoritatea locală, este scutirea de la plata unor majorări de întârziere pentru impozite. În 2012, CL Baia Mare a aprobat un fel de amnistie fiscală, lucru care este prevăzut de lege, este vizat şi avizat de către ministerul Dezvoltării şi Administraţiei, dar şi de cei din organele de control ale ministerului Finanţelor. În concluzie, va trebui doar o clarificare la nivel legislativ pentru a exista o bază unitară la nivelul întregii ţări.
Cea mai mare satisfacţie este faptul că în raporturile dintre municipiul Baia Mare, Primărie sau altfel de entităţi din subordinea noastră şi societăţi comerciale care prestează servicii, lucrări pentru municipiu, nu s-a constatat nici un fel de deficienţe, atât la nivelul investiţiilor, cât şi la nivelul relaţionării cu entităţi în zona culturii, cultelor, sportului, cu constructori, prestatori de servicii din domeniul zonelor verzi sau salubrităţii. Din punct de vedere legal şi financiar s-a constatat că toate chestiunile au fost executate în mod corect şi relaţionarea a fost corectă din punct de vedere juridic şi financiar.
În următoarea perioadă vom demara către ministerul de finanţe o clarificare pentru acele chestiuni de ordin salarial ale angajaţilor Primăriei”, a spus Cătălin Cherecheş despre controlul Curţii de Conturi. Primarul de Baia Mare a prezentat presei băimărene şi problema creditului pe care îl va contracta Primăria Baia Mare pentru finanţarea unor lucrări.
„Am constatat că această problemă a fost prezentată în presă în mod eronat. Procedura pentru contractarea acestui credit a început anul trecut în decembrie printr-o HCL. A fost modificată în ianuarie, a fost licitaţie şi a câştigat CEC Bank. Dar este important, acest împrumut nu intră în datoria locală, respectiv gradul de îndatorare al municipiului. Este un împrumut care se foloseşte exclusiv pentru prefinanţare şi cofinanţare de proiecte cu finanţare europeană. Sunt proiectele: strada Oborului, strada Electrolizei, strada Grănicerilor, strada Cetăţii, linia de troleibuz, Centrul pentru persoane cu dizabilităţi Phoenix, dezvoltarea reţelei eco-urbane în Vasile Alecsandri, Colegiul Nicolae Titulescu, Colegiul Gheorghe Şincai, rezervaţia de castani, înfiinţarea de drumuri forestiere şi reabilitarea termică a blocurilor. În acest moment, în urma reevaluării, municipiul Baia Mare are un grad de îndatorare de 5%. Este municipiul reşedinţă de judeţ cu cel mai mic grad de îndatorare din România”, a spus primarul băimărean.
„Procedura pentru contractarea unui credit a început anul trecut în decembrie printr-o HCL. A fost modificată în ianuarie, a fost licitaţie şi a câştigat CEC Bank. Dar este important, acest împrumut nu intră în datoria locală, respectiv gradul de îndatorare al municipiului. În acest moment, în urma reevaluării, municipiul Baia Mare are un grad de îndatorare de 5%. Este municipiul reşedinţă de judeţ cu cel mai mic grad de îndatorare din România”.
Cătălin Cherecheş