• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 16 Iunie , 2012

Cum e în alte ţări?

Rata minorelor însărcinate variază de la o ţară la alta, în funcţie de factori sociali, dar şi personali. La nivel global, aceasta se situează între 143 de cazuri la 1.000 de naşteri, în zonele sub-sahariene, şi de la 2,9 cazuri la 1.000 în Coreea de Sud. Cele mai mari rate în ţările dezvoltate se înregistrează în SUA şi Marea Britanie.

În Suedia, 7 din 1.000 de mame sunt minore. În această ţară a fost aplicat un program naţional de educaţie sexuală încă din 1956, iar de la 14 ani elevii primesc prezervative. În Franţa se înregistrează 9 mame minore la 1.000 de naşteri. În 1973 a fost introdusă educaţia sexuală în toate şcolile. Programa şcolară include între 30 m şi 40 de ore de educaţie sexuală. În Canada, 20 din 1.000 de mame sunt minore.

În Marea Britanie se înregistrează o rată mai mare, de 31 de mame minore la mia de naşteri. În şcoli se predă educaţia sexuală, dar părinţii pot opta pentru predarea acestei materii la vârste mai mari. Sondajele de opinie au relevat că elevii nu sunt mulţumiţi de educaţia sexuală predată în clasă, iar Marea Britanie are una dintre cele mai înalte rate de naşteri la vârste fragede din Europa.
În Germania, 11 din 1.000 de naşteri au protagoniste minore. Există cursuri de educaţie sexuală în şcoli, ba chiar copiii pot participa la "workshopuri" de masturbare, pentru a preveni contactele sexuale la vârste fragede. În Scoţia, educaţia sexuală e axată pe abstinenţă, iar rata minorelor gravide este de numai 8 la 1.000 de naşteri. În Mexic se înregistrează 78 de mame minore la mia de naşteri.

 

În SUA proporţia e de 52,1 la 1.000 de naşteri, cea mai mare rată din statele dezvoltate. Unele state americane aplică educaţia sexuală libertină, altele promovează abstinenţa ca soluţie pentru prevenirea sarcinilor premature. Potrivit Campaniei Naţionale de Prevenire a Sarcinilor Minorelor din SUA, statul american are cea mai mare rată de minore însărcinate, socotind aici toate tinerele care au născut până la împlinirea vârstei de 20 de ani: aproximativ 820.000 de fete pe an.

 
Mamă la 5 ani!
 

Pe 14 mai 1939, la un spital din Pisco (Peru), s-a născut Gerardo Medina. Ceea ce este special la Gerardo este că a fost fiul celei mai tinere mame care este înregistrată în istoria umanităţii: Lina Medina.

Linei Medina a început să-i crească burta, iar mama ei a crezut că este ceva necurat. Au crezut ca are un şarpe în interior. Au chemat un vraci şi au supus-o la diferite ritualuri până când şi-au dat seama că nu ajung la nici un rezultat, burta crescând în continuare. Tiburcio Medina, tatăl ei, a dus-o la cel mai apropiat centru medical. Erau la distanţă de 70 de km de oraşul Pisco, căci trăiau în Antacancha, un oraş sărac din Huancavelica. Doctorul Gerardo Lozada la consult s-a gândit ca era o tumoare imensă.

“Este un copil de opt luni, a ajuns să ţipe doctorul Tiburcio. Apoi, a sunat la poliţie şi l-au închis pe tatăl fetei, acesta fiind unicul suspect. La cinci ani, şapte luni şi 21 de zile, Lina Medina a devenit mamă. Era ziua de 14 mai 1939, Ziua Mamei în ţară. Și, cu o greutate de 2.7 kilograme şi 48 de centimetri lungime, Gerardo Medina a venit în această lume. Gerardo, „fiul Soarelui”, miracolul, “copilul celei mai tinere mame din toate timpurile”, a murit la 40 de ani. Lina Medina a rămas în permanență ascunsă încă din copilărie. Nu s-a descoperit niciodată cine a fost tatăl lui Gerardo. Cazul de violare a Linei a fost închis din lipsă de probe.

 

Potrivit studiilor de specialitate, principalele variante care au fost identificate de tinerele/tinerii (până în 18 ani) aflaţi în situaţia unei sarcini nedorite au fost:



Varianta 1: Tânăra a păstrat copilul, devenind mamă singură - 9% din cazuri


Varianta 2: Tânăra a păstrat sarcina alături de tatăl copilului, fără sprijinul părinţilor; - 7%


Varianta 3: Cuplul a păstrat copilul cu sprijinul părinţilor; - 12%


Varianta 4: Tânăra duce la termen sarcina şi încredinţează copilul unui centru de adopţie; - 19%


Varianta 5: Întreruperea de sarcină; - 39%


Varianta 6: Tânăra naşte, îl abandonează - 13 %

Varianta 7: Sinuciderea (în timpul sarcinii sau împreună cu pruncul). - 2%.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.