Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Cum a ajuns Baia Mare cel mai poluat oraş timp de o zi Lampa arsă de la APM Maramureş
Am citit referințele ministeriale cu privire la lucrarea de modernizare efectuată și am devenit nerăbdători să vedem site-ul, dar și situația din Baia Mare și Maramureș
„Modificările efectuate asupra interfeţei web accesibilă publicului au avut ca scop simplificarea şi extinderea accesului la date şi informaţii. În acest sens, a fost modificată harta de pe pagina principală a site-ului web, publicul putând vedea datele pe o hartă dinamică Google Maps. Totodată, s-a simplificat procesul de afişare a indicilor de calitate a aerului din fiecare staţie, astfel încât în noua versiune sunt afişaţi simultan indicii generali de la toate staţiile, fiind posibilă vizualizarea instantanee a situaţiei globale a calităţii aerului la nivelul întregii ţări”, se precizează într-un comunicat.
Reprezentanţii Ministerului Mediului au spus că noul portal permite accesarea mult mai multor informaţii cu privire la calitatea aerului.
„În ceea ce priveşte extinderea accesului la date şi informaţii pentru public, utilizatorii au acum posibilitatea de a vizualiza datele istorice începând cu anul 2007 şi terminând cu data curentă. Prin selectarea opţiunilor, utilizatorii pot vizualiza simultan sau separat date orare, zilnice sau anuale, de la unul sau mai mulţi poluanţi, pentru una sau mai multe staţii de monitorizare, în orice combinaţie. Datele selectate pot fi vizualizate sub formă de grafic sau tabel, sau pot fi exportate sub formă de fişier excel, pdf sau xml", se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului.
Conform datelor afişate pe această hartă, unul dintre cele mai poluate oraşe din România este Tulcea, unde calitatea aerului este încadrată la categoria „6 - foarte rău” din punct de vedere al pulberilor în suspensie (PM 10), care înregistrează un indice zilnic de 613.97µg/m³. De asemenea, calitatea aerului din Galaţi se încadrează la categoria „foarte rău”, indicele zilnic fiind de 119.61µg/m³, au mai spus oficialii ministeriali.
Nerăbdători am intrat pe site-ul respectiv. O interfață destul de anostă și o posibilitate de destul de greoaie de a naviga. Este drept, ai nevoie și de calculator destul de bun și de o conexiune la fel de bună la internet.
După mai multe încercări şi nervi am reușit să dăm de harta României pe care se putea viziona în timp real valorile obţinute la măsurătorile în cele 100 se staţii de monitorizare a aerului din întreaga Românie. În Maramureş sunt cinci asemenea staţii, având în vedere istoricul judeţului în materie de poluarea mediului.
Aceste valori se încadrau în mai multe trepte, de la excelent, la foarte grav, pe culori. Foarte grav este colorat în roz, iar excelent în verde crud.
Spre marea noastră mirare, Baia Mare avea o pată roz, ca şi Timişoara.
Mărind harta am observat că valoare roz era la staţia MM1, respectiv cea care se află la APM Maramureş.
Verificând citirile, la mai multe ore, am văzut o depăşire însemnată la PM10, adică pulberi în suspensie. Valoarea era de 183 micrograme pe metru cub. Valorile normale se situează între 20-30 de micrograme, dacă nu ne înşelăm. Rezulta o depăşire de cinci-şase ori.
Menţionăm că o asemenea situaţie este veridică pentru Baia Mare, având în vedere că oraşul este înconjurat de mai multe depozite de steril rezultat din exploatările miniere trecute. Multe dintre aceste depozite sunt constituite pe pământ, fără nicio protecţie.
Acest agent poluant, PM10 se face vinovat de multe situaţii medicale grave, de la boli cardiovasculare până la cele pulmonare şi astm bronşic.
Alarmaţi, am decis să mergem la APM Maramureş pentru a vedea situaţia. La sediul instituţiei care se ocupă de problemele de mediu, bătea vântul prin birourile şefilor. La etajul întâi nu am găsit pe nimeni, nici director, nici şefi de servicii. Ba pe la Prefectură, ba la şedinţe, ba nu se ştie unde. La etajul doi, am căutat o faţă mai prietenoasă printre angajaţi. Nu am găsit, deoarece majoritatea erau cu ochii în telefoanele mobile, probabil căutând chestii interesante.
După multe bâjbâieli, o doamnă ne-a întrebat ce căutăm. I-am spus şi ne-a condus în mai multe birouri, a căror ocupanţi refuzau, însă, o discuţie cu presa. Într-un final, am ajuns la operatorul care încarcă datele, măsurătorile. După ce i-am spus ce dorim, domnul operator ne-a privit cu o evidentă lipsă de respect. Ne-am simţit nişte minuscule insecte ce am păşit pe terenul celui care are datele! Eeee!
„Noooo! Nu a fost nici-o depăşire. Am aici datele. Uitaţi!”, ne-a spus operatorul, vexat că am putea crede că în Baia Mare ar fi depăşiri la ceva legat de mediu.
Apoi a admis că totuşi ceva a fost.
„S-a ars o lampă! O lampă de la aparatul de citire şi au fost transmise date eronate. Azi dimineaţă a fost o medie de 500. Vă daţi seama! La valori de 500 depăşire la praf, adică limita maximă, vă daţi seama ce ar fi fost în oraş. Păi nu ar fi rezistat nimeni!”, ne-a transmis operatorul. El a mai spus că lampa a fost înlocuită şi că lucrurile sunt normale. Tot operatorul ne-a mai informat că aceste lămpi se ard cam la trei-patru luni, iar după înlocuire situaţia revine la normal.
Am plecat cu sentimentul că am fost martorii unei piese din registru tragi-comic. Dar una jucată foarte prost. Nu ştim ce aparate au cei de la APM, cu lămpi (în secolul super vitezei), dar modul în care este gestionată o astfel de situaţie apărută, mai bine de o zi (şi cine ştie câte or mai fi fost) ne fac să ne întrebăm pe ce se cheltuie banii contribuabililor! Pe salarii, evident! Iar restul, Doamne ajută!