Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 14 Septembrie , 2009
Cultura din Vatra Chioreana
* Nu poate fi nimic mai nobil in aceste vremuri tulburi decat sa te uiti “cu toti ochii” spre religie si cultura. Revista “Vatra Chioreana” lanseaza o noua provocare celor care stiu sa “imbratiseze cu toate mainile” actele de cultura: a iesit din tipar Revista Tarii Chioarului.
Nu este deloc un stereotip sa spui ca “Vatra Chioreana – Revista Tarii Chioarului” a prins radacini puternice in peisajul cultural al Maramuresului. Asta pentru ca in patru ani de la aparitie, maramuresenii au avut ocazia sa gaseasca in paginile acestei reviste de cultura materiale semnate de scriitori de renume. De curand, a iesit din tipar numarul 3 din acest an al publicatiei “Vatra Chioreana”, si in mod sigur oamenii de cultura, si nu numai, vor face tot posibilul sa-si adauge un nou exemplar colectiei din biblioteca. “Poezie”, “Proza”, “Teatru”, “Monografie”, “Folclor”, “Istorie” sunt doar cateva sectiuni care-ti sunt garantate din primul moment in care vezi coperta. Inaine sa te apuci sa o rasfoiesti, n-ai cum sa nu remarci calitatea grafica si tiparul de exceptie, care-i pot starni interesul si celui mai incapatanat cititor, cu idei preconcepute despre revistele de cultura.
De asemenea, un alt element care ofera dinamica revistei il reprezinta modul de ilustrare al materialelor: de la fotografii vechi ce recompun atmosfera de altadata, la detalii lamuritoare in cazul studiilor si reproduceri de manuscrise, se trece intr-un ton cat se poate de firesc la instantanee cu specific local, reproduceri ale unor opere de arta, la fotografii din tabere de literatura si arte. Un alt element extrem de important ce trebuie stiut despre Vatra Chioreana este faptul ca celor care pun mana pe un asemenea exemplar li se ofera ocazia sa aiba o imagine extrem de bine conturata si cu privire la celelalte reviste de profil aparute in ultima vreme. Asta pentru ca Alexa Gavril Bale are grija sa ofere in pagina “Raftul cu reviste” o serie de amanunte cu privire la ultimele aparitii editoriale din domeniu.
Ioan Es. Pop, Vasile Dragomir, Pamfil si Maria Biltiu, Lucian Anca, Adrian Dohotaru, Grigore Mihus, Nicolae Scheianu, Flavius Lucacel, Adrian Pop, Alexa Gavril Bale sunt doar cateva nume ale celor pe care-i puteti gasi in paginile acestui numar din Vatra chioreana. De asemenea, “Contemporani cu greata”, “Monografia onomastica a satelor Buciumi si Hovrila”, “Cine nu-si cunoaste istoria, e condamnat s-o repete”, “Crucile de cimitir si crucile commemorative din satul ªurdesti”, “Cantecul «Ionel, Ionelule» a fost compus in Copalnic Manastur!”, „Recladind Manasturul lui Adrian Dohotaru”, „O sarbatoare a vecinatatii – Jocul intre hotare”, „Folkul – aceasta pasare calatoare”, „Tabara de Arte Preluca 2009” – sunt doar cateva titluri care te vor face sa pierzi notiunea timpului si sa te lasi invaluit in lectura. 100 de pagini si chiar mult mai multe gesturi de blandete din partea a ceea ce numim generic: Cultura. Pentru ca se stie, nu credem ca mai este nevoie sa va spunem ca Vatra Chioreana ii are in fruntea colegiului de redactie pe Vasile Dragomir (director), Emanuel Luca (redactor sef) si Alexa Gavril Bale (senior editor), si nici ca publicatia este editata de Asociatia Culturala Vatra Chioreana si Editura Scriptorium cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Copalnic Manastur. Dar trebuie sa va spunem ca acest numar al Revistei Tarii Chioarului il veti gasi in curand si pe Internet, la adresa www.vatra-chioreana.ro, unde va puteti arunca o privire si pe continutul unor numere anterioare ale acestei publicatii. In mod sigur veti avea parte de surprize placute.
Ioan Es. Pop:
Acasa nicaieri
faptul ca nu poate dormi ca tot omul, pe spate, m-a induiosat pana la lacrimi. pentru ca de-a lungul acestor ani a indurat toate bolile omenesti si a gresit si s-a lasat dus in ispita si a fost uneori atat de sarac ca nu mai avea ce pune in gura.
de asta zic ca in plus, in tot acest rastimp, n-a putut dormi ca tot omul pe spate si a fost silit sa-si ascunda cu multa grija aripile si de asta a umblat mai tot timpul infofolit
si cu femeile doar asa, pe jumatate imbracat si de era numai atat ar fi putut spera la un dram de mantuire, dar i-au gasit de curand un cancer in gat care-l va da gata, deci nu stiu pana la urma unde e norocul de a locui in doua lumi deodata.
Nu! Nu-i o revista deloc plictisitoare pentru ca textele sunt in asa fel aranjate, incat sa-ti dea in permanenta senzatia ca daca intorci pagina vei avea o noua surpriza. S-a reusit o alternare impecabila intre paginile de poezie si cele de proza, astfel incat cititorului i se da timp sa respire in voie cultura: inspiri proza, expiri poezie, inspiri teatru, expiri fragmente monografice, inspiri iar poezie, expiri pasaje demne sa fie incluse in lucrari de cercetare etc. De ce sa inspiri si sa expiri darurile din “Vatra Chioreana”? Pentru ca cei din redactie au avut inspiratia sa intuiasca faptul ca cititorul se va simti “altfel” dupa ce parcurge paginile revistei: mai bogat, mai curios, mai aproape de actul creatiei, mai fericit. Da! Acea fericire pe care ti-o da doar cultura autentica si zvacnirile ei unice surprinse fara cusur in Revista Tarii Chioarului.
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.