Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 27 Noiembrie , 2006
Culti si desculti - Aproape la fel, dar nu chiar...
Din ceea ce am remarcat in ultimii 17 ani, toate guvernarile sunt la fel si aproape toti politicienii nu stiu sa faca nimic altceva decat sa se certe incontinuu si sa consume resursele statului anapoda sau in interes personal. Fiecare grupare politica ajunsa la putere a incercat, in primul rand, sa-si atinga scopurile proprii si mai putin cele de interes national. Spre exemplu, acum avem impresia ca din multe puncte de vedere ne incearca aceeasi experienta precum cea a CDR, din 1996 – 2000. Aceeasi guvernare fara orientare, aceleasi scandaluri legate de impozitare si sistemul fiscal, acelasi pumn trosnit in gura presei. Practic, aceeasi Marie, cu o alta palarie. Exact acelasi tip de politicieni, cu alte personaje in prim – plan. Comparatia ne-a dus cu gandul la un cuvant care desemneaza termeni asemanatori. „Ce este si la ce foloseste un omograf”, i-am intrebat pe invitatii acestei rubrici, cei care stiu atat de bine sa mimeze...
Consilierul local PNL, Vasile Lazar, s-a scuzat simplu si onest. „Nu cunosc termenul. Imi pare rau, nu stiu ce sa spun...” Odata recunoscuta, fapta este pe jumatate iertata. Aveti circumstante atenuante. Pana la urmatoare intrebare poate va dumiriti.
Mircea Boga, primarul din Cupseni, s-a straduit tare sa ne ajute cu ceva, dar nu a reusit decat sa isi dea cu parerea. „Sa stiti ca... nu stiu. Sigur provine de la om. Mai departe nu stiu, imi pare rau. Poate deriva de la cuvantul om, dar altceva...” Pana la urma toate vin de la om, cu siguranta, insa termenul omograf nu se refera la asta. Atunci era chiar prea simplu.
Oana Tompos, consilier judetean PSD, a fost cea care s-a apropiat cel mai mult de intelesul termenului, desi nu l-a descoperit in intregime. „Probabil este ceva legat de scris. Nu am intalnit prea des acest termen ca sa ma pronunt. Sunt pe aproape, am nimerit?” Pe aproape, da, tot o circumstanta atenuanta. Apreciem faptul ca a fost singura persoana dintre toti cei intervievati de noi ce s-a interesat de sensul cuvantului.
Raspuns corect: omograful este un cuvant (de regula) care se scrie la fel cu un altul, insa difera de acesta ca sens, prin faptul ca se pronunta diferit (in general, accentul cade pe o alta silaba). Spre exemplu: copii (fii) si copii (reproduceri), ochii (organe ale vazului) si ochii (verb, indicativ, perfect simplu).
Ciprian DRAGOS
ciprian@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.