Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Culori unite în Maramureş, ediţia a III-a - vernisaj într-o piscină
Tabăra internaţională de pictură „Culori unite în Maramureş”, ediţia a III-a, organizată în perioada 1-8 septembrie 2013, la Ocna Şugatag, s-a finalizat sâmbătă, 7 septembrie, cu un vernisaj inedit, într-o piscină în cadrul Complexului turistic „Lacul Sărat”. Picturile nu au plutit, ci au împodobit marginile bazinului, desigur, golit de apă.
Organizarea acestei ediţii nu a fost deloc uşoară, ne-a declarat organizatorul taberei, Radu Tărţan, dar oricât de greu ar fi, se va strădui să transforme tabăra într-o tradiţie, păstrând ca locaţie permanentă Ocna Şugatag, datorită peisajului minunat care înconjoară localitatea şi a colaborării foarte bune cu primarul Mihai Ivaszuk. Acesta a fost invitat să coboare în piscina cu tablouri, unde şi-a exprimat admiraţia faţă de lucrările care imortalizează atât de bine împrejurimile Ocnei, şi a fost de asemenea încântat că renumele localităţii pe care o administrează va fi dus aproape şi de parte în Europa, dar şi peste mări şi ţări, tocmai în Argentina.
Dacă anul trecut participau la tabără doar 11 artişti din 4 ţări europene, anul acesta au fost prezenţi 23 de artişti din 10 ţări ale lumii:Argentina - Monica Figus, Christian Delgado;Austria - Grethe Bjerring, Rene Triebl;Danemarca - Lise Tuxen, Hanne Ida Helstrup Knudsen;Elveţia - Bruno Landis, Guido Nussbaum;Polonia - Serge Vasilendiuc, Mariusz Drohomirecki;România - Tărţan Rodica, Apostol Nicolae, Adrian Prykop, Silvia Boar; Rusia - Laima Goda, Oleg Topalanza; Slovenia - Jože Šubic, Klemen Brun;Ucraina - Michko Zoltán, Iurii Shelevitski, Nicolai Vlad, Ihor Lutsenko;Ungaria – Balogh Tibor .
Nu doar numărul participanţilor a fost superior celui de anul trecut, ci şi calitatea artiştilor, toţi fiind membri ai uniunilor artiştilor plastici în ţările din care provin, unii fiind laureaţi ai unor premii naţionale şi internaţionale, alţii fiind proprietari de galerii de artă în Elveţia şi Polonia, sau organizatori de simpozioane de artă similare.
Amfitrionul vernisajului a fost Radu Tărţan, care i-a invitat pe rând pe artişti să coboare în piscină, unde le-a înmânat o pereche de ochelari de soare şi un pai, ca să se asorteze cu locaţia şi un cadou cu simboluri maramureşene. Fiecare artist şi-a făcut intrarea în paşi de dans specifici ţării de provenienţă sau imitând înotul în piscina cu tablouri. Artiştii din Slovenia au venit la vernisaj „îmbrăcaţi” în ţinută de piscină, spre deliciul audienţei.
Cu toţii şi-au exprimat apoi mulţumirea faţă de organizator pentru condiţiile oferite şi oportunitatea de a lucra timp de 7 zile alături de artişti din toată lumea, simţindu-se îmbogăţiţi profesional şi sufleteşte.
Publicul a urmărit evenimentul de pe marginea bazinului, fiind invitaţi la final să se alăture artiştilor în piscină. Radu Tărţan i-a invitat pe toţi ca anul viitor să revină în tabără sau să recomande un alt artist.