Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
* Posta Romana îsi transforma angajatii în sclavi
* Munca prost platita, într-o institutie profitabila, Posta Romana l Orele suplimentare ale angajatilor sunt trecute la „profitul” Postei l Compania Nationala Posta Romana este vanata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu l Nu întamplator, liderul postasilor, Matei Bratianu, este membru în consiliul de administratie al companiei Realitatea Media, detinuta de SOV.
În cadrul uneia dintre cele mai mari companii care apartin înca statului roman, Compania Nationala Posta Romana (privatizarea ei fiind luata în colimator de mai marii momentului), munca suplimentara este retribuita cu doar 1,6 lei pe ora, pentru unii angajati. Asa dupa cum declara surse din interiorul societatii-mamut, sarcinile factorilor postali cresc de la o luna la alta, însa prospera companie nu îsi permite nici sa le mareasca salariile, nici sa suplimenteze numarul de posturi, fiind sub monitorizarea stricta instituita de o Ordonanta din anul 2001. Actul normativ a devenit desuet la scurt timp de la publicarea sa în Monitorul Oficial, însa sindicatul condus cu onoare de Matei Bratianu nu a putut sau nu a vrut sa gaseasca argumente decisive pentru a scoate salariatii Postei din sclavie. Interesele liderului merg mai degraba spre scenarii privind externalizarea unor servicii banoase, cu firme controlate de apropiati ai sai si ai controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
Closca cu puii de aur
Posta Romana se dezvolta vertiginos de la an la an. Îsi diversifica serviciile, iar volumul prestatiilor creste vectorial. În primul semestru al anului 2006, compania a raportat un profit brut de 35,6 milioane de lei. Cu toate potlogariile posibile legate de externalizarea paguboasa a unor servicii în favoarea unor firme controlate de oamenii de paie ai lui Sorin Ovidiu Vantu (iar liderul Federatiei Sindicale din Posta si Telecomunicatii, Matei Bratianu, nu este tocmai strain de interesele controversatului afacerist citat anterior), CN Posta Romana SA ramane ultimul mare gigant economic ramas în proprietatea statului. Ramane, totodata, ultima, dar nu cea de pe urma, privatizare în asteptare. Aceasta perspectiva a schimbarii proprietarului ar putea fi motivul pentru care o mare parte din cei 34.000 de salariati se confrunta cu un tratament demn de epoca sclavagista. Statele de plata confidentiale ale companiei dezvaluie un fapt absolut neverosimil, ba chiar oarecum socant, pentru o tara care a început sa emita pretentii europene. Ei bine, o mare parte din angajatii companiei primeste cate 16.000 de lei vechi pentru fiecare din tot mai numeroasele ore suplimentare prestate. Dovada o constituie fluturasul de salariu, unde se vede cat valoreaza orele pe care le muncesc factorii postali în zilele pe care sefii lor cei mari le petrec libere, ca majoritatea romanilor.
Posta îsi fura angajatii
Umilirea postasilor nu se opreste aici. Prospera companie îi fura zilnic pe cei mai multi dintre ei, nerecunoscandu-le orele suplimentare prestate în cursul saptamanii. Si chiar daca sumele pe care ar trebui sa le plateasca în plus sunt mizerabile, Posta Romana nu le recunoaste, nu le ponteaza, nu le contabilizeaza. „Talpa” companiei pierde doar un maruntis nesemnificativ, însa ban pe ban, furati de la o parte din cei 34.000 de salariati, Posta aduna zerouri pentru profitul net. Factorii postali nu îndraznesc sa deschida gura, pentru ca li se reproseaza ca nu sunt capabili sa îsi termine norma în timpul legal de opt ore. În realitate, acest fapt este de-a dreptul imposibil. Iar stabii si liderii de sindicat alesi pe viata (acestia au un mandat de cinci ani, la fel ca presedintele tarii) stiu acest lucru si chiar daca ar vrea sa îndrepte lucrurile, nu pot.
O Ordonanta de Guvern din anul 2001, devenita desueta datorita suspendarii acordului cadru cu FMI, în vederea caruia fusese emisa, a condamnat compania la o monitorizare guvernamentala stricta, ceea ce face ca bugetul de venituri si cheltuieli, inclusiv salariale, sa fie adoptat prin hotarare de guvern. Astfel, compania trebuie sa se miste în limitele trasate de la Palatul Victoria, indiferent de conditiile variabile ale pietei. Cum suma pentru salarii este fixa, iar munca este remunerata dupa norma, singura solutie pentru ca Posta sa accepte prestatii suplimentare este, evident, aceea de a-i exploata la maxim pe angajati.
Posta e Realitatea
Exploatarea angajatilor CNPR este tolerata de sindicalistii condusi de Matei Bratianu, din motive tran-sparente. Bratianu este mai degraba interesat de modul în care se cheltuie banii companiei pe contracte încheiate cu firme controlate de cumetrii, apropiati si membri ai grupului de interese din care face parte. Liderul postasilor este membru în consiliul de administratie al companiei Realitatea Media, detinuta de Sorin Ovidiu Vantu.
Alex IONITA
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.