Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
La 1 octombrie, se implinesc 50 de ani de la infiintarea Agentiei Spatiale Americane, sau NASA.
NASA a fost infiintata de guvernul american ca reactie la prima lansare in spatiu a satelitului rusesc Sputnik, in 1957. Dupa mai multe luni de dezbateri, presedintele Dwight Eisenhower, impreuna cu Congresul SUA decid ca e nevoie de o agentie federala care sa conduca toate experimentele non-militare legate de calatoria in spatiu. NASA a avut, initial, un buget egal cu aproximativ 3% din PIB, buget care a permis americanilor progrese remarcabile, SUA reusind sa fie prima si singura natiune, pana acum, care sa trimita un echipaj uman pe Luna. Reducerea treptata a bugetului alocat Agentiei Spatiale Americane a facut imposibila reeditarea programului Apollo, program in cadrul caruia Neil Armstrong a fost primul om care a calcat pe Luna.
50 de ani mai tarziu, desi presedintele George W. Bush a incercat sa mareasca bugetul NASA pentru a crea o statie pe Luna, perspectivele NASA nu mai sunt atat de stralucitoare ca in trecut. Atlantis si Endeavour, navele spatiale americane folosite in prezent, vor fi retrase din activitate in 2010. Urmatorul vehicul spatial construit de americani nu va fi gata decat cel mai devreme in 2015, ceea ce lasa NASA fara posibilitatea de a trimite oameni pe Statia Spatiala Internationala (ISS) vreme de 5 ani. In prezent, se discuta in Congres posibilitatea ca Atlantis sa fie tinut in activitate inca 5 ani, americanii fiind nevoiti, astfel, sa se bazeze exclusiv pe naveta ruseasca Soyuz pentru a-si trimite oamenii de stiinta in spatiu. Congresul american nu este foarte incantat de idee, din cauza ca, politic, exista multe divergente intre Moscova si Washington. In paralel, in State, se discuta tot mai mult asupra costurilor intretinerii NASA, americanii cheltuind aproximativ de doua ori mai mult decat oricare alta tara pentru obtinerea acelorasi rezultate.
Declinul programului spatial american poate fi observat si din faptul ca navetele din prezent sunt un model care a fost conceput la inceputul anilor ’80, fiind aproape identic, de altfel, cu cele doua navete pierdute de americani - Challenger, in 1886 si Columbia, in 2004. Din cauza faptului ca actuala naveta va fi scoasa din uz, intre 600 si 2.400 din cei aproximativ 16.500 de oameni angajati de NASA isi vor pierde slujbele in urmatorii ani. Parca pentru a-i enerva pe americani, chinezii au efectuat pentru prima oara un zbor spatial, in care un astronaut chinez a iesit in afara navei. S-a anuntat ca China intentioneaza sa trimita o misiune pe Luna, foarte curand.
Saptamana 4-10 octombrie este sarbatorita in mai multe tari din lume ca fiind Saptamana Internationala a Spatiului, marcand, astfel, aniversarea a doua coordonate importante in explorarea spatiului de catre om. In 4 octombrie 1957, primul satelit artificial al Pamantului, Sputnik I, a fost lansat de catre rusi, iar in 10 octombrie a fost semnat tratatul international care guverneaza activitatile umane in afara spatiului.
George GINGUTA
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.