• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 29 Aprilie , 2012

CSM Ştiinţa Baia Mare, regina rugby-ului românesc

În ultimii cinci ani, echipa de rugby din Baia Mare a dominat campionatul intern, dar şi competiţiile internaţionale ce se desfăşoară în Europa Centrală şi de Est (ECE). Patru titluri de campioni, cupe ale României şi ale ECE, definesc, într-un mod sec, traiectoria unei echipe de sportivi excepţionali. Echipa a fost construită din nimic, din cenuşa unei echipe ce s-a stins în urmă cu ceva ani. Dirijorul, cel care a atras spre acest sport tot ce se putea într-un moment în care sorţii hotărâseră că rugby-ul în Baia Mare nu are nici un viitor, a fost şi este Călin Matei, preşedintele clubului.

Fost sportiv de performanţă, politician abil, demnitar al judeţului în funcţii de decizie, Călin Matei a decis, într-o zi de vară frumoasă, că rugbiul trebuie să revină în Baia Mare printre sporturile de echipă care pot oferi un pic de mai bine, băimărenilor. La acea vreme nu se gândea cu voce tare la rezultate deosebite.  În tainiţele ascunse ale unui suflet mare precum un eseu la poarta echipelor bucureştene, Matei a gândit o echipă care să lupte pentru trofee, titluri şi tot ceea ce aduce gloria. Bun pedagog, bun manager, preşedintele clubului a atras oameni cu bani spre un sport, în aparenţă dur, dar nobil, mai degrabă bărbătesc, dar şi atenţia autorităţilor.

Rugby-ul este un sport scump, este un sport de echipă ce are 40 de persoane, cu antrenori şi staff-ul tehnic şi medical. Este un sport în care recompensele materiale sunt de zece ori mai mici ca în fotbalul obişnuit. Cu toate acestea, echipa din Baia Mare a rezistat presiunilor de tot felul şi a adus bucuria titlurilor de campioni naţionali, an de an. Dominaţia sportivă a rugbiştilor băimăreni nu a fost explicată, deoarece excelenţa nu o poţi explica de pe margine. Constaţi că echipa campioană este cea mai bună, că a câştigat fiecare meci în urma unor eforturi deosebite şi cam atât. De aici, din Baia Mare, lucrurile se văd mai nuanţat. Antrenorii, Eugen Apjok şi Vasile Lucaci, au ştiut să menţină echilibrul printre sportivii CSM Ştiinţa, au acumulat experienţă şi au ridicat ştacheta undeva unde se va ajunge cu greu. Conducerea clubului, sponsorii fac eforturi notabile pentru ca lor, sportivilor, să nu le lipsească condiţiile de antrenament, dar nici recompensele pentru titlurile care au ticsit vitrina cu trofee din biroul preşedintelui clubului. Călin Matei şi antrenorii au reuşit, de asemenea să menţină echipa în Baia Mare. Plecările au fost puţine, dar au venit spre nordul ţării jucători importanţi, jucători de lot naţional şi două transferuri din străinătate, din Fiji şi Noua Zeelandă.

Ce poţi să mai spui despre o echipă care a câştigat aproape totul în ultimii patru-cinci ani. Superlativele sunt, parcă, de prisos. Ei sunt campionii noştri, ai Maramureşului şi ne mândrim cu ei. De mai multe săptămâni a început noua ediţie a campionatului naţional. În trei etape avem tot atâtea victorii, dar mai este mult până la final. În acest an competiţional obiectivele sunt clare, ferme şi realizabile. Titlul şi Cupa vor trebui să vină din nou în Baia Mare, locul unde s-au obişnuit, locul în care sunt preţuite tot mai mult. CSM Ştiinţa creşte şi copii şi juniori, are un viitor tot mai sigur, devine un sport de atenţie generală datorită eforturilor echipei, antrenorilor şi preşedintelui. UN tot unitar, un brand pentru sportul maramureşean. Nu va fi uşor, echipele din campionat, contracandidatele la titlu s-au întărit, au băgat sume imense de bani, faţă de băimăreni, şi vor să rupă noua tradiţie care nouă ne place. Al naibii de mult!

 

Echipa condusă de un preşedinte fericit, Călin Matei

 
  
Sponsorii
 
 
Tudor SRL

Restaurant
RUSTIC

 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.