• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Decembrie , 2006

Cronica unor scumpiri anuntate

* Preturi umflate in pragul sarbatorilor de iarna Majorarea preturilor la produsele alimentare a devenit deja traditie in Romania. Si nici anul de dinaintea integrarii nu face exceptie. In timp ce o buna parte dintre producatori si-au ajustat deja preturile, altii asteapta impactul aderarii Romaniei la UE pentru a stabili daca e nevoie de o majorare sau nu. Cu cateva zile inainte de Craciun, preturile la unele produse alimentare au luat-o razna! Investitiile consistente pe care producatorii au fost obligati sa le faca pentru a respecta normele UE, majorarea costurilor la utilitati sau incertitudinea de dinaintea integrarii Romaniei in UE sunt numai cateva dintre cauzele traditionalelor scumpiri in prag de sarbatori. In schimb, taranii se tem ca nu-si vor mai putea vinde produsele dupa aderare, asa ca, pentru a nu ramane cu ele pe „stoc”, mai bine le vand la preturi mici. In targuri, un kilogram de carne de porc „in viu” s-a vandut cu un pret mediu de 5 RON. Adica un pret similar cu cel de anul trecut. In schimb, preturile altor produse agroalimentare au suferit indexari destul de consistente. Printre primele produse care au intrat in valul scumpirilor au fost ouale. Valentin Trifoi, director comercial SC AVIMAR SA a explicat ca: “am avut in ultimele doua saptamani o scumpire destul de mare la oua. Din vara nu s-au mai modificat preturile. Se preconiza sa se ajunga la 6.000 lei vechi pe bucata, dar vanzarile au scazut si atunci am mers pe o ieftinire cu 10% la ou si pretul la carnea de pasare ramane neschimbat in perioada sarbatorilor. Pretul la ou cred ca va fi de 4.700 de lei vechi cu tot cu TVA, depinde daca supermarketurile vor fi de acord cu reducerea. Oricum, de la noi nu vor pleca cu un pret mai mare de 5.000 de lei pe bucata. Anul viitor insa nu stim ce va fi, la ou va fi probabil o descrestere treptata pana in februarie. Dar e posibil sa creasca preturile la carnea de pasare”. Painea, mai scumpa! Nu demult, a „saltat” si pretul painii, in medie cu 1.000-2.000 de lei vechi pe kilogram. Dar Gelu Pop, administratorul Andana Pan, spune ca majorarile nu se vor aplica si la produsele de patiserie, indiferent de oscilatiile de pret inregistrate la materia prima “a fost o crestere de pret la paine intre 1.000 si 2.000, pe care toate firmele din domeniu au adoptat-o pana in 15 decembrie. Practic, majorarile au inceput la 1 decembrie. Nu cred ca dupa aceasta data cineva isi va permite sa faca o noua majorare. Oricum, din respect fata de clienti, noi nu vom mai scumpi produsele. Nu se anunta o majorare de pret nici la produsele traditionale gen cozonacii cornuri pentru copii si nu cred ca firmele serioase isi vor permite sa creasca preturile. Nu murim chiar daca va fi o modificare de pret la materia prima. Nu cred ca se prevede o majorare de pret nici in ianuarie. Eu zic ca in februarie putem sa avem o imagine mai clara asupra a ceea ce vor insemna preturile in 2007. Vom vedea si ce ne ofera piata externa si la ce preturi, deoarece preturile actuale la materia prima nu stiu daca sunt cele reale. Pretul fainii a crescut intr-o luna cu 40-45% si recoltatul a fost acum trei luni. Iar legile astea romanesti azi se dau, maine pica. Nu stiu daca se aplica legea si cati vom ramane. A fost tamtam ca se aplica in octombrie, s-a lasat pana in ianuarie, in ianuarie depinde de interese si uite asa”. Oricum, in contextul in care o parte dintre firme nu au realizat investitii necesare continuarii activitatii dupa 1 ianuarie 2007, se asteapta si majorari nejustificate de pret. Dar Pop a spus ca: „nu putem vorbi de concurenta neloiala pentru ca fiecare are costuri de productie. La mine costurile sunt mari, pentru ca am avut investitii de 500.000 de euro, dintre care 300.000 au fost din banca. Dar si calitatea produselor e crescuta. Mai sunt si altii care vor sa faca bani, pentru ca sunt constienti ca li se va pune lacatul si fac bani cat mai pot functiona. Aici apar diferentele mari de preturi”. In schimb, pentru categoriile de produse care nu prea intra in meniul traditional de Craciun se asteapta reduceri de pret. Vasile Ghita, administratorul Tipgex Ghitta SRL, a declarat ca: “o sa aplicam o reducere la carnea de bovina intre 7 si 10%, pentru ca e oferta mare pe piata si e sezonul porcului. Dar carnea de porc ramane la acelasi pret.” „Oamenii sunt derutati!” Gheorghe Muresan, primarul din Arinis, a spus ca: “la targ carne de porc e in jur de 50.000 de lei vechi pe kilogram. E mai putin fata de anul trecut, numai daca luam in calcul inflatia de 7%. Si la vaci a scazut pretul, o vaca destul de bunicica se vinde cu 7-8 milioane de lei. Oamenii nu stiu ce se va intampla dupa 1 ianuarie 2007, sunt derutati, desi noi le explicam ca cel putin in prima faza nu se intampla mare lucru. Si toata lumea care are porc vrea sa-l vanda”. Anul nou vine cu scumpiri! Nici dupa sarbatori nu se asteapta reduceri de preturi. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, pretul gazelor furnizate populatiei vor creste in 2007 cu pana la 12%. Asta dupa ce ultima majorare a preturilor a avut loc in luna noiembrie, aceasta cifrandu-se la circa 8,5% in cazul consumatorilor casnici. Anul viitor, majorarile par a fi cauzate de cresterea preturilor gazelor din productia interna cu 17,2%. Din luna ianuarie si facturile la energie electrica ne vor costa mai mult. De fapt, tarifele la energie au inceput sa creasca de la inceputul lunii decembrie, dupa intrarea in vigoare a Ordinul nr. 30 din 20.11.2006 al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Actul normativ stabileste tarife mai mari cu circa 7-13% (in functie de voltaj) pentru distributia energiei electrice. Asa ca, se asteapta ca luna viitore facturile sa creasca in medie cu pana la 5 RON. Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.