Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
O firma din Iasi s-a folosit de munca a 30 de textiliste din Cavnic, dupa care marfa a fost urcata intr-un camion, iar patronii s-au facut nevazuti. Dupa ce au lucrat cinci saptamani cate 10 ore pe zi, femeile au ramas si fara serviciu, si fara bani.
Singura croitorie din Cavnic apartine societatii Brolin Serv SRL, insa in vara, zvonistica alarma ca se vor produce schimbari majore. Angajatii au intrat in panica, in orasul de la poalele Gutailor optiunea locurilor de munca fiind limitata. In cele din urma, ideea a fost acceptata, argumentul hotarator fiind ca angajatii nu isi vor pierde serviciul, ci vor lucra pentru un alt patron. Firma Brolin Serv a inchiriat croitoria (cladirea si linia de productie) societatii Jem Comp SRL din Iasi. Numai ca dupa cinci saptamani oamenii au ramas si fara serviciu, si fara bani.
Amagirea
Pana la jumatatea lunii septembrie, cavnicarii erau optimisti: reprezentantii SC Jem Comp SRL promiteau relansarea domeniului de confectii textile. Fabrica a demarat cu 30 de muncitori care au fost instiintati ca vor fi bine platiti si ca firma se va extinde, numarul angajatilor prognozandu-se ca se va dubla. In conditiile in care numarul textilistelor din Cavnic fiind mare (cele mai multe fiind nevoite sa faca naveta la fabrici din Baia Mare si Baia Sprie), anuntul iesenilor a fost incurajator pentru comunitate. In plus, Dumitru Manolache, administratorul SC Jem Com SRL, si-a anuntat angajatii ca afacerea va merge foarte bine, mai ales ca in Cavnic nu exista concurenta in domeniu. De aceea, inca de la inaugurarea fabricii conduse de Manolache cateva persoane si-au dat demisia din alte locuri de munca, pentru a putea lucra in localitatea lor de resedinta. Dupa doar doua saptamani, avansul primit de muncitori (2-3 milioane de lei vechi), mai mult decat promitator in micul orasel minier, i-a pus pe ganduri si pe altii care ar fi dorit sa se transfere la firma lui Manolache.
Zborul
In timp angajatii se bucurau de norocul care a dat peste ei si asteptau nerabdatori salariul, angajatorii si-au strans bagajele si au plecat cum au venit: in liniste. Angajatii fraieriti dezvaluie cronologia tepei: “Robert Giesswein de la Brolin Serv SRL i-a inchiriat croitoria lui Ducu Manolache de la Jem Com SRL din Iasi. Am inceput sa lucram din 1 septembrie, dar totul a tinut doar cinci saptamani. Lucrau aproximativ 30 de angajati, care s-au ales doar cu un avans (2-3 milioane de lei). Au promis salarii mari, se lucra pe un schimb prelungit, dar hartii s-au facut doar de forma. Am semnat ceva contracte, dar nu ne-au lasat nici o copie. Nici nu stim cu ce tip de contract am lucrat, ca nu l-am putut analiza. Carti de munca nu s-au facut. Manolache si Solomon Matev, reprezentantii firmei, dormeau in apartamentul din croitorie. Intr-o sambata seara, inainte de plata, au incarcat totul si au disparut. I-am sunat pe telefonul mobil, dar n-am mai dat de ei.”
Plecarea fulgeratoare a reprezentantilor Jem Com SRL nu i-a lasat cu buza umflata doar pe angajati, ci si pe reprezentantii firmei care le-a inchiriat spatiul: “au vrut sa-si faca sectie de confectii pentru ca aveau contracte externe. S-a tatonat si problema cu predatul angajatilor, dar nu s-a definitivat pentru ca si-au luat catrafusele si au plecat. Asa ca angajatii au ramas la firma Brolin Serv. Nu ne-au platit nimic, au plecat inainte sa-si incheie primele facturi si nu pot fi contactati.”
Solomon-ispasitorul
Manolache, patronul firmei-morgana, in loc de lamuriri a pasat pisica moarta in curtea partenerului de afaceri: “pentru ce au lucrat, oamenii au fost platiti. Deocamdata, nici eu nu am fost platit pentru ultimele doua saptamani. Nu s-a terminat comanda. Solomon Matev mi-a gasit clientii, el a adus comanda din Anglia. In plus, Solomon mi-a spus ca daca nu trimitem marfa inapoi, la Bucuresti, la firma care o luase din Londra, o sa avem probleme cu acea firma, pentru ca nu puteam termina comanda la timp. A chemat un camion, a incarcat si s-a trimis marfa. Primii bani pe care i-am primit i-am dat angajatilor, apoi n-am mai avut ce sa mai fac. Am facut o hartie de reziliere a contractului cu Brolin si sper ca a trimis-o contabilul prin posta. Nu stiu ce contracte au semnat oamenii din Cavnic pentru ca de asta s-a ocupat Solomon. Eu am inceput sa pregatesc documentele cu punctul de lucru si cand a intervenit aceasta problema am intrerupt tot. Contractele trebuiau duse la Camera de Munca. Am discutat cu Brolin si mi-a spus ca nu are pretentii pentru chirie, sa-i platesc doar utilitatile (gaz, lumina si telefonul) si i-am cerut sa imi trimita prin posta facturile sa vad cum ma descurc. Adevarul este ca nici nu s-a lucrat asa cum trebuia sa se lucreze.”
Conform site-ului Camerei de Comert si Industrie, Manolache e singurul administrator al Jem Comp, iar acel Solomon nu apare nici macar pe lista actionarilor, singurii care detin actiuni sau parti sociale fiind Manolache (50%) si Chatzidimitriou Panagiotis, cetatean grec cu domiciliu in Atena (50%). Atunci care e implicarea lui Solomon in “afacerea Cavnic”? Intrebarea e retorica, pana cand Manolache va lamuri lucrurile.
ULTIMA ORA: Din informatiile pe care le detinem, Solomon Matev ar fi regizat si alte “tepe” in Maramures. Vom reveni.
Varianta? Un fost deputat, escroc!
Ramasi si fara loc de munca si fara bani, pagubitii au fost nevoiti sa accepte copromisuri pentru a avea o paine pe masa. Unii au mers la croitoria lui Luca Stefanoiu, fost deputat PRM. Sub protectia anonimatului, acestia au declarat: „Stefanoiu profita ca nu sunt locuri de munca in Cavnic si promite multe, dar carte de munca face numai dupa 3-12 luni. Promite bonuri de masa, dar retine 540.000 lei, pentru ca spune ca are de platit CAS. In cartea de munca trece salariul minim, chiar daca ai mai mult. Se poate ajunge la 7-8 milioane lei, dar trebuie sa lucrezi 10-12 ore (inclusiv sambata), chiar daca in contract sunt trecute doar 8 ore. Cand au venit de la Protectia Muncii i-a obligat pe oameni sa declare ca se lucreaza 8 ore, iar pe cei fara carte de munca i-a scos afara. In vara avea vreo 60 de angajati, dintre care 50 sunt din Cavnic. Din Baia Sprie are foarte putini angajati, pentru ca-l stie lumea de escroc.”
Mircea CRISAN
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.