Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Criza facturilor la energie îngenunchează România
Criza sanitară și pandemia au mers mână în mână în cursul anului trecut. De parcă nu ar fi fost de-ajuns, românii au avut parte și de o criză energetică, de criza facturilor la energie electrică și gaz, care sunt uriașe. Începând din vara anului trecut, au apărut, ici-colo, facturi inexplicabile. Încet-încet, problema s-a extins, iar la sfârșitul anului trecut și în acest an s-a generalizat. Majoritatea consumatorilor români, fie casnici, fie firme, s-a confruntat cu prețuri și facturi foarte mari. Autoritățile au reacționat cu întârziere și cunoscuta bâlbâială românească a dus la disperare milioane de cetățeni.
Problema a început încă din primele luni ale anului trecut. În ianuarie, s-a liberalizat prețul la energie și gaz. Nu intrăm în detalii tehnice. Imediat după aceea, au apărut zeci de furnizori care au venit cu oferte tentante pentru consumatori. Au fost circa 80 de furnizori ce prezentau prețuri la energie electrică și gaz diferite. Din vara anului trecut, au apărut probleme cu prețurile la nivel european și mondial. O criză politică a gazului s-a răspândit cu repeziciune în lumea largă. La noi, situația a degenerat și, din cei 80 de furnizori, au rămas vreo 20, cu prețuri foarte mari. Autoritățile au propus compensări la facturi. Dar furnizorii nu au ținut cont de acestea și facturile din acest an, venite la români, la mulți dintre consumatori, au fost incredibil de mari. De ordinul a mii de euro și chiar mai mult.
De atunci, politicienii se tot ceartă pe tema măsurilor ce ar trebui luate. Recent, guvernul a venit cu o serie de măsuri menite să reglementeze haosul de pe piață.
Zilele trecute, a introdus, prin Ordonanță de Urgență, obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adică fără aplicarea mecanismelor de plafonare și compensare, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și, de asemenea, pe această perioadă de 15 zile se suspendă și o eventuală plată a acestora. Totodată, pentru a preîntâmpina posibile abuzuri, vor fi interzise și debranșările”, a spus acesta.
Pe de altă parte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că, în urma controalelor efectuate până acum, a aplicat amenzi în valoare de 645.000 de lei, la care s-au adăugat patru propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii. ANPC a dat ca exemplu Electrica Furnizare, unde, prin procesul-verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi.
ANPC a enumerat următoarele abateri, constatate în urma controalelor la furnizorii de energie și gaze:
- nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021;
- tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei, nu cuprinde consumul zilnic de referință, inclusiv marja de 10%;
- informările privind compensarea facturilor de energie electrică și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea;
- nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor;
- nerespectarea termenului de răspuns la solicitările petenților de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică și gaze naturale, punând consumatorii în situația de a nu cunoaște statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile;
- contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate;
- diferențe de preț între două notificări privind prețul emis de operatorul economic unui consumator;
- împiedicarea, sub orice formă, a comisarilor ANPC de a exercita atribuțiile de serviciu: nerespectarea termenului de răspuns;
- procedură nesigură: operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preț au fost primite de consumatori;
- practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative;
- furnizarea de energie electrică, fără licență;
- nerespectarea termenului de facturare și facturarea comasată pe două luni. ANPC a mai precizat că își va continua verificările până pe 31 martie 2022.
Premierul Nicolae Ciucă a spus, în urma unei ședințe de guvern, că prețurile la energie electrică vor fi plafonate de la 1 martie. Mai multe nu se cunosc în acest moment.
Sindicatele din energie explică
În urma acestor scandaluri, sindicatele din minerit și energie au avut o ieșire publică în care explică de ce s-a ajuns la această situație. Materialul este mai amplu și vom spicui câteva idei mai importante.
Explozia prețurilor la energie este explicată de politicieni și analiști în tot felul de moduri, aproape toți legând-o de creșterea prețurilor la nivel european.
Nimeni nu pune însă punctul pe i, nimeni nu spune cauza reală care a făcut posibile aceste facturi: lipsa de energie.
Între 2008-2022, s-au închis zeci de capacități de producție fără să se pună nimic în loc. Sau, dacă s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a închis energia pe cărbune, care funcționează în baza curbei de sarcină și s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcție de vânt și soare. Azi am ajuns importator net de energie. Tot ce exportăm este energie care nu trebuie nimănui, în golul curbei de sarcină, cu câțiva euro/MWh. Importăm însă la vârf, cu sute de euro/MWh.
Politicienii, în frunte cu președintele, și-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa.
Doar spre deosebire de UE, noi nu am luat niciun fel de măsuri de înlocuire a capacităților scoase din uz. Pentru a da bine la UE, politicienii români au făcut posibile anomalii, care deja sunt domeniu de studiu în alte țări la capitolul „așa nu”. Vedem zilnic comentatori de televiziune sau miniștri nepricepuți care vorbesc de înlocuirea cărbunelui cu energie regenerabilă. Este ca și cum ai spune că unui bolnav nu-i mai dai mâncare, îi dai în schimb mai multă apă. Ele sunt complementare, se învață la școală. Doar cărbunele și nucleara funcționează și noaptea și fără vânt și la -20 de grade și pe secetă (nucleara mai puțin). Cu 26% energia regenerabilă, am ajuns să fim înaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Franței (19,1%), Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia și Grecia au 300 de zile cu soare pe an, față de 170 în România.
Cum e posibil ca o țară ca Ungaria, fără niciun fel de resurse, să aibă cel mai mic preț la energie din UE? Simplu, un alt fel de guvern!