Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Criza demografică afectează grav Maramureșul
Grădinițe cu 2-3 copii, școli cu 7-8 elevi nu mai sunt o noutate nici în Maramureș, mai ales în ultimii ani, când a avut loc o migrație masivă, în special a oamenilor tineri, cu familie, cu copii.
Potrivit datelor oficiale, în Maramureş avem cu circa 10.000 de elevi mai puţin decât în urmă cu cinci ani. În ritmul acesta, depopularea va afecta grav dezvoltarea și economia județului nostru.
Cei mai mulți maramureșeni care aleg să părăsească țara consideră că sunt forţaţi să plece în străinătate pentru că nu au locuri de muncă sau veniturile sunt foarte mici, iar şanse reale pentru un trai decent ar mai avea doar în afara țării.
Având în vedere că situația din Maramureș se întâlnește în majoritatea județelor țării și că, potrivit datelor oficiale, circa nouă români părăsesc țara în fiecare oră, trebuie să facem din această problemă o prioritate națională și să căutăm, împreună cu experții, cele mai bune soluții pentru a stopa această criză demografică.
Trebuie să luăm serios în seamă avertismentele experților care susțin că din 2030, când se vor pensiona toți decrețeii, economia din România - deja afectată de lipsa forței de muncă - va suferi o serie de șocuri.
În plus, dacă natalitatea va continua să bată pasul pe loc, până în anul 2050, în țară vor mai rămâne doar 16 milioane de locuitori. E o prognoză neagră, susținută atât de statisticienii din țara noastră, cât și de cei de la ONU.
Mai avem timp să luăm măsuri, atât la nivel local cât și la nivel național, să facem o strategie pe termen lung pentru a încuraja natalitatea și pentru a descuraja plecarea românilor din țară. Avem această responsabilitate și trebuie să facem din ea o prioritate națională, până nu va fi prea târziu.
Ionel Bogdan
Președinte PNL Maramureș