• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Martie , 2016

Cristian NiculescuŢâgârlaş vrea să administreze, nu să conducă Baia Mare

GAZETA DE MARAMUREŞ şi-a propus să realizeze un ciclu de interviuri cu cei înscrişi până acum în cursa pentru Primăria municipiului Baia Mare.

Azi, în primul episod, Cristian Niculescu - Ţâgârlaş, candidatul PNL.

Pe măsură ce lucrurile vor intra în clarificări politice, vă vom prezenta astfel de interviuri cu toţi jucătorii importanţi de pe scena politică locală.

 

 

 

Reporter: Ce v-a determinat să intraţi în bătălia electorală pentru Primăria Baia Mare?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Nu consider că e vorba de o bătălie, ci de o competiţie care trebuie realizată pe bază de idei şi soluţii practice, în beneficiul băimărenilor. Am decis să mă implic după o matură chibzuinţă, având susţinerea Partidului Naţional Liberal, şi la cererea cetăţenilor care consideră imperios necesară o administraţie în beneficiul comunităţii, şi nu al unei persoane sau unor grupuri de interese.

 

Rep.: Care sunt atuurile candidatului Cristian Niculescu Ţâgârlaş?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: În primul rând competenţa şi stabilitatea profesională, dobândite în urma celor 12 ani de când practic avocatura. Consider că cel care îşi propune să obţină această demnitate publică trebuie să aibă ca premisă un parcurs profesional de succes. Un alt atu îl reprezintă faptul că, prin natura profesiei, cunosc legislaţia şi am un cult al respectului faţă de lege. Ca argument, invoc şi experienţa mea în administraţie. Timp de 6 ani am activat în calitatea de consilier local, şef al Comisiei juridice din Consiliul Local al municipiul Baia Mare. Sunt un om combativ, dinamic, hotărât şi exigent, care este obişnuit cu un stil de muncă riguros. Sunt cinstit, decent, nu am fost niciodată suspectat de ilegalităţi, acte de corupţie sau alte nereguli. În esenţă ştiu, vreau şi pot sa fiu primarul de care are nevoie un oraş care-şi doreşte să fie respectat şi puternic.

 

Rep.: Cum se vede din tabăra dumneavoastră confruntarea electorală din iunie. Va fi una dură?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Îmi doresc, atât eu, cât şi echipa mea, să avem parte de o competiţie curată şi decentă. Vreau o confruntare a ideilor şi nu un circ mediatic prin care să provocăm dezgust băimărenilor. Gândiţi-vă la următorul aspect: eu revin în politică după un parcurs onorabil, am bunul simţ să recunosc acele realizări care sunt evidente, dar nu pot accepta toate direcţiile şi modul cum sunt utilizate resursele bugetare ale oraşului în ultimii cinci ani. Eu îmi propun până în iunie, la data alegerilor, să conving băimărenii că merită o altfel de administraţie: transparentă, corecta şi conformă cu aşteptările lor. O voi face, pentru că am argumentele necesare.

 

Rep.: Faptul că aţi fost mulţi ani consilier local este un ajutor în disputele care vor urma?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Nu e cazul să dăm o conotaţie belicoasă campaniei electorale. De 25 de ani avem prea mult circ şi prea puţină pâine. Am constatat acest fapt în perioada când am deţinut demnitatea de consilier local. Oamenii s-au săturat de politicieni vocali care promit şi apoi nu fac nimic, de scandaluri mediatice, de traseism şi retorică populistă. Cetăţenii îşi doresc consecvenţă, predictibilitate, onestitate în gestionarea banilor publici, dar mai ales să fie stopată corupţia, acest flagel generalizat care ucide speranţele oamenilor şi care compromite viaţa publică.

 

Rep.: Cum trebuie condusă o Primărie?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Dacă vă referiţi la clădirea în care este sediul administraţiei publice, ea este administrată de un serviciu specializat din cadrul aparatului de specialitate. Dacă faceţi trimitere la Instituţia Primarului şi la Consiliul Local, datele problemei sunt următoarele: oraşul nu este condus de primar. Asta se întâmplă acum, pentru că se confundă un concept legal, cel de a administra în numele şi interesul cetăţenilor, cu cel de a conduce ca pe vremea primilor secretari din vechiul regim. Strategia şi programul de dezvoltare al municipiului Baia Mare trebuie decise de cetăţeni, nu de un om sau un grup de consultanţi plătiţi din bani publici. Odată identificate şi dezbătute priorităţile oraşului, raportate în mod obligatoriu la aşteptările cetăţenilor, Consiliul Local Baia Mare, ca reprezentant al voinţei băimărenilor, are menirea să aprobe documentele programatice şi să le dea valoarea legala necesară. În final, primarului îi revine sarcina de a pune în practică voinţa cetăţenilor. Aşa funcţionează democraţia, acestea sunt regulile sau, mă rog, aşa trebuie să funcţioneze administraţia publică locală.

 

Rep.: Are nevoie Baia Mare de un primar mână forte?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Baia Mare are nevoie şi merită un primar puternic, care să readucă oraşul acolo unde a fost cândva. Să redevenim un oraş important pe plan naţional şi cu anvergură europeană, dezvoltat economic şi cu un nivel de trai ridicat, încât băimărenii să nu mai fie nevoiţi să plece la Cluj ori peste graniţă, pentru un loc de muncă mai bine plătit. Primarul trebuie să dea dovadă de fermitate, intransigenţă, dar mai ales de cinste. Care credeţi că este imaginea unui oraş al cărui edil este cercetat de DNA pentru existenţa unor suspiciuni rezonabile de corupţie? Acest aspect este benefic pentru oraş şi cetăţeni? Cu siguranţă nu, iar efectele sunt vizibile în viaţa noastră, a fiecăruia în parte.

 

Rep. Care sunt principalele probleme ale oraşului?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: În afara celei deja menţionate, o alta este lipsa de onorabilitate publică. Vă reamintesc că, în ultimii ani, Baia Mare a avut un primar condamnat definitiv pentru fapte penale şi are unul anchetat pentru fapte de corupţie. Mai sunt alte multe probleme, cum ar fi stagnarea şi lipsa de perspectivă în dezvoltarea economică, absenţa unor firme puternice şi a locurilor de muncă bine plătite. E de notorietate că suntem printre ultimele municipii pe ţară şi la acest capitol.

Apoi, exodul tinerilor şi al specialiştilor care au migrat spre Cluj, Bucureşti sau chiar peste hotare, oraşul pierzându-şi mare parte din cel mai de preţ capital, inteligenţa umană. Suntem deficitari şi din punct de vedere social-edilitar, nu se construiesc locuinţe, nu avem ce oferi celor care vor sa vină în Baia Mare, risipind resursele oraşului pe politici de asistenţă socială în loc să construim durabil. Sunt multe, prea multe probleme în Baia Mare, iar cea mai gravă dintre ele, în raportul dintre cetăţean şi autoritatea publică, o reprezintă lipsa de transparenţă decizională şi modul abuziv în care sunt folosiţi banii publici. Este mult de lucru, dar cu o echipă competentă, profesionalism şi zero toleranţă faţă de corupţie, vom reda oraşului Baia Mare demnitatea pe care o merită.

 

Rep.: De ce nu reuşim să ne impunem în faţa celor care conduc din Bucureşti? Este Baia Mare un oraş din categoria a doua?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Probabil aşa este perceput municipiul astăzi, ca o consecinţă a modului cum a fost administrat în ultimii ani. Baia Mare este un oraş reprezentativ nu doar pentru România, ci şi pentru Europa civilizată. Avem o istorie respectabilă, dublată de un parcurs prin care ne-am păstrat şi dezvoltat o identitate multiculturală în epoca modernă. Am trăit sub imperii, am fost atacaţi şi ocupaţi vremelnic de străini, dar în ciuda greutăţilor, ne-am dezvoltat, am prosperat, am învăţat şi am muncit, ajungând să fim respectaţi în toată lumea. Nu, în mod categoric, Baia Mare este un oraş cu aspiraţii europene, care are dreptul şi obligaţia de a redeveni un etalon de dezvoltare, cultură şi civilizaţie.

 

Rep.: Este normal ca noi, băimărenii, să credem că Baia Mare este o capitală regională, adică un oraş important, din galeria Cluj, Sibiu, Braşov. Dacă nu, ce ne-ar trebui să fim în prima ligă?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Cred cu toată convingerea că băimărenii nu au o mentalitate regională, ci una naţională şi chiar mai mult, de anvergură europeană. Nu cred că trebuie să ne propunem să fim comparaţi cu Sibiu sau Braşov, trebuie să avem aspiraţii mai mari, să ne dorim să fim asemuiţi cu marile oraşe ale Europei şi lumii. Importanţa unui oraş nu derivă doar din dimensiunea sa urbană, sunt alte multe criterii, precum dezvoltarea economică, nivelul de trai, gradul de civilizaţie. Acestea sunt aspiraţiile băimărenilor şi deopotrivă ale mele. Sunt absolut convins de acest aspect.

 

Rep.: Cum vedeţi candidatura pentru Capitală Culturală? O susţineţi?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Am susţinut şi voi susţine până la capăt acest proiect. Dar nu ca fiind ceva asumat de o persoană care vrea să confişte acest demers în interes propriu, ci ca pe un proiect al comunităţii. Baia Mare poate să administreze un asemenea concept, cel de Capitală Culturală Europeană, şi vom discuta despre aceste aspecte după validarea candidaturii.

 

Rep.: Care a fost ultima carte citită?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: „În aerul rarefiat” a lui Jon Krakauer, dar să ştiţi că citesc mult şi variat. Sunt permanent preocupat de ce apare nou, dar îmi plac şi literatura clasică şi universală. Nu am un gen anume, citesc politică, istorie, beletristică, cărţi de călătorie, fiind însetat de cunoaştere într-o lume în care tot mai mulţi tind a se limita doar la cultura de internet.

 

Rep.: Sportul preferat, dincolo de alpinism?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: De copil şi mai apoi ca tânăr, am fost polisportiv. Am practicat atât sporturi de echipă, cât şi cele individuale, de la sporturile tradiţionale până la artele marţiale importate din Extremul Orient. Alpinismul mi-a dezvoltat curajul şi mi-a demonstrat că orice om are limite. Pe munte m-am disciplinat şi maturizat în anumite laturi ale personalităţii mele. În viaţa de zi cu zi, fac sport de la prima oră.

Alerg, merg la sală, fac box şi alte sporturi care mă ajută să-mi păstrez o formă fizică corespunzătoare. Un om nu poate performa dacă nu e sănătos şi puternic. În concluzie, sportul şi mişcarea sunt componente zilnice în viaţa mea, aspect la care nu voi renunţa niciodată, sub nicio formă.

 

Rep: Care este principalul punct de pe lista electorală a candidatului Cristian Niculescu Ţâgârlaş, cel în jurul căruia gravitează celelalte propuneri pentru electoratul băimărean?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Există patru puncte majore în programul meu de administraţie, pe care sper să am ocazia să le dezvoltăm cu altă ocazie. Încă nu suntem în campanie şi nu este momentul să le dezbatem. Cred că ele se regăsesc în crezul meu, care presupune ca Baia Mare să fie un oraş puternic, cu o activitate legală, cu o administraţie transparentă şi moralitate civică.

 

Rep.: De ce ar trebui să vă voteze băimărenii?

Cristian Niculescu Ţâgârlaş: Pentru că sunt încă tânăr, dar matur şi pregătit pentru această demnitate, sunt cinstit şi onest, am experienţa şi competenţa necesară, nu sunt coruptibil, sunt sănătos, puternic şi hotărât. Un aspect pe care doresc să îl reţină băimărenii este acela că nu vreau să conduc oraşul, vreau să-l administrez în numele şi interesul băimărenilor. 

 

 

„Baia Mare este un oraş reprezentativ nu doar pentru România, ci şi pentru Europa civilizată. Avem o istorie respectabilă, dublată de un parcurs prin care ne-am păstrat şi dezvoltat o identitate multiculturală în epoca modernă. Am trăit sub imperii, am fost atacaţi şi ocupaţi vremelnic de străini, dar în ciuda greutăţilor, ne-am dezvoltat, am prosperat, am învăţat şi am muncit, ajungând să fim respectaţi în toată lumea. Nu, în mod categoric, Baia Mare este un oraş cu aspiraţii europene, care are dreptul şi obligaţia de a redeveni un etalon de dezvoltare, cultură şi civilizaţie”.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.