• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Iunie , 2014

Cristian Niculescu-Ţâgârlaş cucereşte Alaska

Cunoscutul avocat băimărean, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş a plecat spre cel mai înalt munte din America de Nord, vârful Denali, situat în Alaska. Este a patra expediţie din cadrul proiectului „Seven Summits”, un traseu ambiţios în care vor fi escaladate cele şapte mai mai înalte culmi muntoase din cele şapte continente. Niculescu-Ţâgârlaş are suportul alpinistului profesionist, Cosmin Andron, pentru realizarea acestui proiect.

 
 

Expediţia va dura aproximativ o lună, cu drumul dus-întors, iar cucerirea vârfului Denali este programată spre sfârşitul primei decade a lunii iunie, în funcţie de condiţiile atmosferice.

Cristian Niculescu-Ţâgârlaş are un tonus bun, este în formă fizică perfectă pentru dificila escaladă şi a luat, ca de obicei, steagul Băii Mari şi Tricolorul cu însemnele Casei Regale. Drapelele de suflet ale lui Niculescu-Ţâgârlaş vor fi puse pe cel mai înalt munte din America de Nord. Vor fi minutele de glorie ale unei expediţii dificile.

 

„În urmă cu doi ani, prietenii, colegii, chiar profesioniştii au privit cu neîncredere aventura mea pe acest traseu al celor 7 culmi muntoase. Pe undeva era o neîncredere justificată. Eu am venit din zona amatorilor, fără pregătire profesionistă. Dar prietenul meu, Cosmin, m-a ajutat să trec peste temeri şi să devin cu fiecare escaladă tot mai stăpân pe mine. Am învăţat multe în aceşti doi ani. Iubesc altfel muntele, sunt mai responsabil, sunt mai aşezat, mai calm, mai liniştit. Acolo, pe vârfurile cele mai înalte ale lumii nu ai posibilitatea de a relua expediţia dacă faci un pas greşit. Totul este calculat şi trebuie răbdare infinită”.

 

Cristian Niculescu-Ţâgâralş

 
 
Despre Denali
 

Întrebare: Unde este situat Denali?

Răspuns: Gigantul masiv este situat în Alaska. Este cel mai înalt munte din America de Nord şi face parte din traseul cele 7 culmi. Denali este faimos pentru vremea extrem de rece şi este popular pentru faptul că poţi să îl urci fie îndrumat de către cineva, fie singur. Cum mergi către nord, dinspre Anchorage, poţi întrevedea imensul masiv printre ceilalţi munţi. Pe urmă, iei un avion mic către gheţarul Kahiltna.

 

Î: Care este perioada când poate fi urcat Masivul Denali?

R: Sfârşitul lunii aprilie până în iulie, oarecum mai şi iunie sunt lunile cele mai favorabile. Mai devreme temperaturile sunt foarte reci, iar mai târziu pericolul de a apărea avalanşe este unul foarte mare. Avantajul de a merge mai târziu este că majoritatea adăposturilor din zăpadă sunt deja construite în tabere, astfel încât nu mai trebuie să-ţi construieşti pereţi din zăpadă la fiecare tabără. În plus, este mult mai cald. Cu toate acestea, timp de doi ani, 2011 şi 2012, echipele au fost oprite în mijlocul lunii iulie de a mai participa la summit datorită sistemelor de presiune joase asupra vârfului.

 

Î: Este adevărat faptul că sezonul târziu de urcări (sfârşitul lunii iunie) nu are la fel de mult succes ca şi începutul sezonului?

R: Da şi nu. Rata de succes este de 75%, comparativ cu o pondere globală de 50% pentru toate expediţiile parcurse pe întreg sezon. Cu toate acestea, această rată de succes este una normală pentru o căţărare cu aspect comercial, iar schimbările recente ale vremii fac ca sfârşitul de sezon să pară mult mai dificil.

 

Î: Este Denali un masiv greu de urcat?

R: Absolut. Poţi să încerci să urci acest masiv doar dacă ai experienţa necesară şi echipamentul necesar pentru situaţii de urgenţă. Aproape în fiecare an câte un alpinist moare din cauza vremii sau din cauză că a căzut. în 2012, 4 alpinişti japonezi au murit din cauza unei avalanşe spontane pe Motorcycle Hill.

 

Î: Am nevoie de un permis pentru a escalada?

R: Da. Există o limită de 1.500 de alpinişti, cu ghizi sau nu, pentru fiecare sezon, iar acest număr nu poate fi depăşit.

 

Î: Chiar este nevoie de un ghid pentru a escalada masivul Denali?

R: Depinde de abilităţile şi experienţa ta. Dacă vrei să mergi fără ghid, trebuie neapărat să ai bune abilităţi sau parteneri calificaţi. Denali este periculos şi poţi muri. Dacă vrei să urci masivul singur sau într-un grup restrâns nu este o idee foarte bună.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.