Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, al cincilea pas în cer
Cunoscutul avocat băimărean, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş a fost recent în Alaska pentru o escaladă pe cel mai înalt munte din America de Nord, vârful Denali, de 6.194 metri din masivul McKinley. El a fost însoţit de doi prieteni alpinişti, Tiberiu Pintilie şi Dan Caba. Avocatul băimărean a bifat al cincilea vârf din circuitul Seven Summits.
Acest circuit, Seven Summits, reprezintă una dintre cele mai mari performanţe pe care un alpinist le poate atinge, performanţa fiind dictată de altitudine, condiţii vitrege şi izolate (ex. McKinley, care este aproape de cercul polar sau Vinson din Antarctica), dar şi de faptul că necesită o organizare riguroasă şi elaborioasă şi costuri mari. Cristian Niculescu-Ţâgârlaş a plecat la drum cu cei doi prieteni pentru a reuşi. Ca de fiecare dată, a avut între bagaje şi drapelul Băii Mari, Tricolorul şi drapelul USA.
„Totul ia naştere cu un vis”, a fost motto-ul alpiniştilor Tiberiu Pintilie, Dan Caba şi Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, care au sărbătorit 135 de ani de relaţii bilaterale România - SUA într-un mod original. Ei au arborat drapelele României şi SUA la 6.194 de metri, pe muntele Denali, cel mai înalt vârf muntos din America de Nord. Şi asta nu e tot!
Spre marea uimire a celor trei, l-au întâlnit pe Jay Katzen, un ranger care vorbea perfect limba română. Jay a fost diplomat în România la sfârşitul anilor ‘60.
„În 24 iunie, la ora 19 şi 30 de minute, am ajuns pe Denali, cel mai înalt vârf din America de Nord, după o expediţie care a durat zece zile. Zece ore a durat drumul până pe vârf. Patru ore am coborât la tabără, unde am stat opt ore, după care am mers 16 ore într-una. Au fost 30 de ore de efort susţinut.
A fost o expediţie extraordinară şi pentru că am fost împreună cu doi prieteni, Tiberiu Pintilie şi Dan Caba. În această expediţie am dus drapelul României şi al municipiului Baia Mare, iar Tiberiu Pintilie a primit un drapel al SUA din partea Ambasadei Statelor Unite în Bucureşti. Există o fotografie în acest sens pe facebook în care noi am pus cele două drapele, unul lângă altul, pe cel mai mare vârf din America de Nord, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de relaţii diplomatice între cele două state.
De asemenea, am participat la ceremoniile ocazionate de sărbătoarea de 4 iulie, în Ancorage. Este remarcabil cât de mult ţin americanii la drapelul lor, la obiceiurile lor.
Această nouă experienţă pe munte, al cincilea vârf din circuitul celor şapte, m-a întărit şi am speranţe mari că voi termina circuitul aşa cum mi-am propus. Alpinismul este un sport complet, ce te pregăteşte pentru viaţă prin obţinerea unor abilităţi pe care altfel nu le poţi avea. Sunt mai înţelept, mai calm, mai dedicat lucrurilor ce au o mare importanţă”, a spus Cristian Niculescu - Ţâgârlaş.
În afară de munte, alpinistul băimărean, acum putem spune aşa, a avut o întâlnire ce la impresionat puternic. În acea zonă sunt mulţi rangers şi a avut norocul să îl întâlnească pe cel mai respectat ranger din America.
„Ca să ţi se certifice că ai fost pe vârful Denali, trebuie să mergi la ranger să prezinţi fotografii – dovezi că ai fost pe vârf şi cuvântul alpiniştilor participanţi. Ajungând acolo, pentru a obţine acel certificat, am întâlnit un ranger în vârstă, care a vorbit cu noi aproape perfect româneşte. Este uimitor când eşti în Alaska să întâlneşti pe cineva care vorbeşte română. S-a prezentat şi am aflat că este Jay Katzen. A lucrat între 1960-1970 la Ambasada SUA în România.
Acest personaj fabulos ne-a spus că a fost traducătorul în discuţiile purtate de Nixon cu Ceauşescu, dar şi a următorului preşedinte american. Ne-a povestit unde a stat în Bucureşti, în Colentina şi cum a vizitat Maramureşul. A spus că nordul ţării este de departe cea mai frumoasă zonă din România şi a spus-o un om care a umblat în foarte multe zone din Asia, din Africa. S-a pensionat din serviciul diplomatic al SUA. După pensionare, a ales să meargă ca ranger în Alaska. Are 80 şi ceva de ani. Locuieşte permanent acolo, o zonă dură, ca şi climă, condiţii.
Bucuria cu care vorbea cu noi în româneşte a fost chiar emoţionantă. Dan Caba a avut un pic de ţuică şi i-am oferit un pic. A fost foarte încântat, ca şi soţia lui, de altfel. Am stat într-un local ce avea un separeu şi proprietara localului era foarte încântată că îl avea pe cunoscutul Jay Katzen. Era o onoare pentru toţi!
La fel de remarcabil a fost că Ambasada SUA din Bucureşti remarcă, într-o postare la ei, expediţia noastră şi ne felicită pentru reuşită. Acest lucru te face să te gândeşti că sunt peste tot oameni care apreciază eforturile altor oameni şi calea către un succes este deschisă pentru mulţi oameni”, spus Cristian Niculescu-Ţâgârlaş.
„A fost o expediţie extraordinară şi pentru că am fost împreună cu doi prieteni, Tiberiu Pintilie şi Dan Caba. În această expediţie am dus drapelul României şi al municipiului Baia Mare, iar Tiberiu Pintilie a primit un drapel al SUA din partea Ambasadei Statelor Unite în Bucureşti”.
Cristian Niculescu-Ţâgârlaş