• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 13 Martie , 2024

Cristian Niculescu Țâgârlaș a moderat dezbaterea cu tema "Profesia de consilier juridic – perspective și realități actuale", în Senatul României,

Am moderat cu plăcere dezbaterea cu tema "Profesia de consilier juridic – perspective și realități actuale", organizată astăzi în Senatul României, cu scopul de a actualiza legislația în vigoare pentru funcționarea acestui corp profesional. În urma dezbaterilor, s-a conturat un proiect de inițiativă legislativă care urmează să fie depus pentru dezbatere și adoptare în Parlament.

 

Propunerile de modificare și completare ale Legii nr. 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic au ca principal obiectiv profesionalizarea, prin o organizare mai eficientă, a corpului consilierilor juridici din România.

 

Printre propuneri se numără și aceea că profesia de consilier juridic ar trebui să fie exercitată doar de membrii Ordinului Colegiilor Consilierilor Juridici din România, singurul organism profesional existent, cu rol în reglementare, organizarea primirii și definitivării în profesie, asigurarea formării profesionale continue și supravegherea exercitării profesiei de consilier juridic, inclusiv organizarea procedurilor disciplinare.

 

Modificările și completările propuse au menirea de a clarifica cadrul de definire a consilierilor juridici și de a obține acceptul forurilor decizionale publice sau din mediul de afaceri cu privire la faptul că reprezentarea în instanță de către un jurist se poate face doar dacă are calitatea de consilier juridic.

 

Având în vedere practica neunitară la nivel național în cadrul unor instituții publice și private, unde persoane care nu sunt înscrise în corpul profesional exercită profesia de consilier juridic fără a susține examenele de definitivare în profesie, punând în pericol siguranța juridică a instituției, considerăm necesară introducerea unor reglementări legislative care să rezolve aceste deficiențe.

 

La dezbaterea de astăzi au participat colegi senatori și deputați, precum Arina Moș, membră a comisiei juridice; Gabriel Andronache, liderul grupului parlamentar al deputaților PNL; Mihai Pașca, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției; Ioana Gabriela Sasu-Sbarciog, președintele Ordinului Consilierilor Juridici din România; Daniel Fenechiu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România; reprezentantul Uniunii Naționale a Notarilor, Stan Adelina, Consilier Juridic în cadrul Departamentului Litigii Judiciare, precum și numeroși reprezentanți ai asociațiilor consilierilor juridici din țară.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.