• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 13 August , 2017

Crima din Vişeu de Jos. Poliţistul omorât la datorie

Nicolae TEREMTUŞ

S-a vorbit la nesfârşit despre faptul că nu există dotări, că poliţiştii patrulează singuri şi aşa mai departe. Oficialii ministeriali au spus că astfel de cazuri nu mai trebuie să existe, că se vor face angajări, că nu vor mai fi patrule formate dintr-un singur poliţist. O retorică provocată de un caz tragic.

Dar situaţia din Poliţia română este mult mai complicată, iar cazurile în care mor poliţişti cu zile din cauza unor deficienţe de management sunt mult mai multe. Nu este de mirare că poliţiştii s-au înghesuit la pensionare. Trebuie făcută o distincţie clară între pensiile poliţiştilor care lucrează pe stradă şi şefimea care este o structură ce se află în zonele înalte ale privilegiilor.
Un caz la fel de cutremurător a avut loc la începutul acestui an în localitatea ma­ramureşeană Vişeu de Jos. Şeful Poliţiei din localitate, Gheorghe Nistor a fost omorât chiar în biroul său.
Este pentru prima dată în ultimii 75 de ani, când un poliţist din România a fost ucis în imobilul în care funcţiona Po­liţia. Un caz la fel de tragic, dureros, în care un om ce îşi făcea datoria a fost omorât fără nicio logică, dacă putem vorbi despre logică în cazul unei crime.
Am încercat să aflăm mai multe date despre cazul de la Vişeu de Jos. Am vorbit cu persoane din apropierea fostului poliţist şi am făcut rost de cercetarea penală.
După lecturare, am rămas preţ de mai multe minute privind în gol.
Apoi am decis să prezentăm cititorilor noştri fragmente din acest document, fără interpretări, fără concluzii, având în vedere că este un proces pe rolul instanţelor.
Facem acest demers publicistic deoa­rece considerăm că poliţiştii români, în marea lor majoritate, îşi fac datoria în condiţii complicate. Este nevoie de un sprijin mult mai mare din partea statului şi al celor care decid. Cei doi inculpaţi în acest caz se numesc Ioan Aurelian Tomoiagă şi Marius Ovidiu Tomoiagă.

În sarcina inculpaţilor s-a reţinut prin rechizitoriu, în esenţă, faptul că inculpatul Tomoiagă Ioan Aurelian, în data de 21.12.2016, a ameninţat în mod direct, nemijlocit şi a comis violenţe, bruscându-l pe numitul Nistor Gheor­ghe, şef de post la Postul de Poliţie Vi­şeu de Jos, funcţionar public care înde­plinea o funcţie ce implică exerci­ţiul autorităţii de stat şi care se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, care s-a deplasat la domiciliul inculpatului pentru a-i înmâna o citaţie, în vederea prezentării la postul de poliţie, urmare a unei reclamaţii făcute la adresa sa.

Ca stare de fapt s-a reţinut că, în prima parte a zilei de 21.12.2016, Nistor Gheorghe a apelat la ajutorul colegilor săi pentru a pune în executare un mandat de aducere emis de către Judecă­to­ria Vişeu de Sus, pentru acea dată. Astfel, cei doi colegi ai victimei s-au deplasat cu autovehiculul din dotare la sediul Postului de Poliţie Vişeu de Jos. Cum deja primise, în acea dimineaţă, o plângere a numitei X, Nistor Gheorghe s-a hotărât ca înainte de a se deplasa la Judecătoria Vişeu de Sus cu cei doi colegi ai săi şi cu persoana ce fusese vi­zată de mandatul de aducere, să treacă împreună cu aceştia, pe la domiciliul familiei Tomoiagă pentru a le înmâna invitaţii (citaţii) celor doi fraţi pentru a-i audia la sediul postului de poliţie cu privire la cele relatate de către X.
Ajunşi acolo, Nistor Gheorghe s-a dat jos din habitaclul automobilului, trecând podeţul spre curtea imobilului, iar martorii au rămas în maşina care a fost condusă câţiva metri mai în sus pe stradă pentru a fi întoarsă. După ce autospeciala de poliţie a ajuns din nou în dreptul podeţului ce asigura accesul în curtea domiciliului inculpaţilor, martorii au asistat la derularea unor evenimente violente, periculoase, raportat la istoria activităţii judiciare din localitate.
Astfel, Nistor Gheorghe, îmbrăcat în uniformă, s-a deplasat spre domiciliul celor doi inculpaţi şi a fost văzut de către toţi cei trei martori discutând cu Tomoiagă Ioan Aurelian şi cu To­moiagă Marius Ovidiu la poarta de intrare în curtea imobilului domiciliu. Martorii precizează două lucruri foarte importante percepute direct: mai întâi că cei doi fraţi, prin gesturi şi atitudine, păreau foarte agitaţi şi revoltaţi şi că Nistor Gheorghe în faţa acestei atitudini şi dinamici violente s-a întors de pe podeţ, înspre maşina unde se aflau cei trei martori.
De altfel, martorului…, Nistor Gheor­ghe i-a povestit că în momentul în care a ajuns pe podeţ, a fost tras de mâneca hainei de uniformă înspre interiorul curţii domiciliului celor doi inculpaţi, cel mai probabil pentru ca inculpaţii să-şi creeze temeiurile unei reacţii violente directe şi aparent justificate, de respingere a unei violări de domiciliu fără mandat. În plus, inculpaţii nu au observat prezenţa autovehiculului de poliţie cu care venise Nistor Gheorghe, deoa­rece acesta, după ce victima coborâse şi-a continuat deplasarea, câţiva zeci de metri până într-o zonă a drumului care a permis efectuarea lesnicioasă a unei manevre de întoarcere, zonă care nu era vizibilă din curtea inculpaţilor, creându-se astfel impresia că Nistor Gheor­ghe era acolo singur. Victima, perce­pând repede şi corect pericolul prezentat de comportamentul violent al incul­pa­ţilor, în faţa acestei atitudini coroborate a lor, a solicitat sprijinul colegilor săi, care reveneau de la locul unde au întors maşina. Atitudinea şi acţiunile fraţilor Tomoiagă au fost atât de violente, periculoase şi explicite, încât Nistor Gheorghe şi-a simţit pusă în pe­ri­col integritatea fizică, motiv pentru care a considerat că se impune folosirea unor cătuşe şi a pistolului din dotare. Cum acesta nu avea asupra sa aceste obiecte, a solicitat folosirea lor, martorilor.
Percepând pericolul creat, cei doi martori au coborât din habitaclul maşinii de poliţie, acordând sprijin lui Nistor Gheorghe, în urma căruia în acele momente se deplasau, la fel de agitaţi, Tomoiagă Ioan Aurelian şi Tomoiagă Marius Ovidiu, înjurându-l. Martorii au perceput direct acţiunile violente şi relatează că gradul de surescitare psi­hică era mai ridicat în cazul lui Tomo­iagă Ioan Aurelian. De altfel, acesta a fost auzit proferând ameninţări directe la adresa lui Nistor Gheorghe: „îi arăt eu lui Nistor, îţi arăt eu cum este”, „lasă că îţi arăt eu cine sunt”.
Deşi ceilalţi doi poliţişti au coborât din autospecială, inculpaţii nu s-au calmat şi au continuat să profereze ameninţări, iar Nistor Gheorghe a cerut sprijin prin telefon, pentru a afla datele personale ale celor două persoane, cu scopul în­toc­­mirii unor acte ce conţineau invitaţia de a se prezenta la sediul Poliţiei din Vişeu de Jos, pentru aceeaşi dată pe numele celor doi, în condiţiile în care cele două persoane, bineînţeles că au refuzat să se legitimeze la cererea victimei. După obţinerea datelor, Nistor Gheorghe a întocmit o astfel de invitaţie pe numele lui Tomoiagă Ioan Aurelian.
În momentul în care Nistor Gheorghe a înmânat invitaţiile lui Tomoiagă Ioan Aurelian, acesta l-a bruscat din nou pe poliţist şi a dat foc actelor întocmite de acesta, aruncându-le, într-un semn de maxim dispreţ faţă de autorităţi, în habitaclul autospecialei de poliţie, pe unul dintre geamurile portierelor. În faţa violenţelor ce escaladau, Nistor Gheorghe, într-un gest de autoapărare, a solicitat martorului să ia telefonul său mobil şi să filmeze scenele ce le anticipa victima că vor urma.
Gravitatea incidentului a fost ridicată, motiv pentru care Nistor Gheorghe a povestit cele întâmplate şefilor şi colegilor săi.

Ameninţările percepute de victimă şi pericolul ce-l reprezentau cei doi inculpaţi au avut un grad mai ridicat decât în alte situaţii similare din activitatea sa profesională fapt care a produs un impact emoţional de mare intensitate în psihicul victimei Nistor Gheor­ghe. Pentru aceste motive, deşi acesta de obicei nu vorbea pe tema profesiei sale sau a activităţii sale cu persoanele din familie sau din anturajul său, preferând să nu amestece viaţa perso­nală cu cea profesională, de această dată, Nistor Gheorghe şi-a arătat îngrijorarea cu privire la acţiunile inculpa­ţilor Tomoiagă Ioan Aurelian şi To­moiagă Marius Ovidiu şi cu precădere la ameninţările proferate de către aceştia, povestind apropiaţilor.
Urmare a acestui incident, victima Nistor Gheorghe a aplicat sancţiuni contravenţionale în lipsa inculpaţilor (pentru fapta reclamată de către numita Bora Ileana), pe care le-a comunicat prin poştă menţionând în cuprinsul anexelor la aceste procese verbale că inculpaţii au avut un comportament violent şi că au împiedicat îmbarcarea organelor de poliţie în autospeciala din dotare.

În aceste condiţii, după primirea proceselor-verbale, inculpaţii şi cu precădere Tomoiagă Marius Ovidiu, au resimţit un pericol judiciar sporit.
Inculpaţii au supravegheat zona în care se află amplasat postul de poliţie în datele de 2, 3 şi 4 ianuarie 2017, fiind observaţi de persoane din localitate în zona unui magazin situat la circa 200 de metri de sediul Primăriei.

Până în data de 2 ianuarie 2017, victima a fost în concediu de odihnă şi în timpul liber legal, data de 3 ianuarie fiind prima zi de serviciu a acesteia în anul 2017. Acesta a fost motivul pentru care inculpaţii nu şi-au putut realiza rezoluţia infracţională până în data de 4 ianuarie 2017.

În data de 04.01.2017, inculpaţii Tomoiagă Ioan Aurelian şi Tomoiagă Marius Ovidiu, în baza unei înţelegeri prealabile şi cu premeditare s-au deplasat la sediul Postului de Poliţie Vişeu de Jos, situat în imobilul cu nr.1028 din Vişeu de Jos, judeţul Maramureş, au intrat în incinta postului de poliţie şi în intervalul de timp 10:46-11:00, urmare a unor discuţii contradictorii cu şeful de post - victima Nistor Gheorghe - poliţist aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, i-au aplicat acestuia patru lovituri de cuţit în zone vitale, urmare cărora victima a decedat imediat, agresiunea constituind cauza directă a morţii.
În data de 04.01.2017, aceiaşi inculpaţi, după comiterea infracţiunii de omor, au sustras cheile aflate în biroul victimei, printre care se găsea şi cheia biroului postului de poliţie, după care au încuiat pe exterior uşa şi şi-au însuşit pe nedrept cheile.

Acestea sunt fragmentele! Cercetarea penală continuă pe zeci de pagini.

 

 

Concluzii amare

Un poliţist a fost omorât pentru că a încercat să îşi facă meseria, o profesie ce devine tot mai periculoasă.
Inculpaţii riscă închisoare pe viaţă sau 30 de ani.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.