• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 22 Iulie , 2012

„Cred în corectitudine şi respect”

Horia Scubli, recent ales în funcţia de viceprimar al municipiului Sighetu Marmaţiei, vorbeşte într-un amplu interviu despre experienţa sa profesională şi priorităţile administraţiei sighetene.

Reporter: Câteva cuvinte despre dumneavoastră, să vă cunoască sighetenii mai bine. Traseu profesional, experienţa în administraţie etc.
Horia Scubli: Pe scurt, sunt inginer silvic, am 53 de ani (opusul vârstei primarului, el are 35), am activat în cadrul Direcţiei Silvice până în această perioadă. De-a lungul timpului, am îndeplinit funcţii diverse, de la şef de ocol, şef de Direcţie Silvică etc. Din punct de vedere administrativ, am fost consilier local prima dată în perioada 1992 – 1996, deci am o oarecare experienţă, am 4 mandate de consilier local, deci pot să spun că ştiu Sighetul şi problemele sighetenilor, că au trecut 20 de ani de când sunt în administraţie.

Reporter: Pe ce principii vă bazaţi, ce este cel mai important pentru dumneavoastră în viaţă?
Horia Scubli: Cred în corectitudine şi respect. Din punctul meu de vedere, cele mai importante sunt corectitudinea şi respectul oamenilor unul faţă de altul. Acesta a fost un principiu după care m-am ghidat până acum, şi pot să spun că încă nu a dat greş. Sper să nu dea nici de acum.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia de viceprimar?
Horia Scubli: Funcţia de viceprimar înseamnă al doilea servitor al comunităţii din administraţia locală. Primarul fiind primul, viceprimarul al doilea. Iar echipa primar-viceprimar o să încerce să-şi ţină promisiunile făcute sighetenilor în campania electorală. Mai ales că sighetenii au acordat peste 60%  din voturi acestei echipe. În felul acesta s-a respectat şi protocolul USL, iar Sighetul poate fi luat ca model, mai ales că în numeroase localităţi nu s-a reuşit să se respecte protocolul. Pot spune că la noi s-a respectat, poate şi datorită seriozităţii oamenilor.

Reporter: Colaborarea cu Consiliul Local?
Horia Scubli: Colaborarea între primar, viceprimar şi Consiliu Local este perfectă. USL, din a cărei majoritate fac parte în CL, are 13 din cele 19 mandate. Din punct de vedere al colaborării cu celelalte partide, lucrurile sunt, în general, corecte, probabil mai puţin micul conflict creat în validarea celor 3 consilieri PD-L.

Reporter: Ce priorităţi vedeţi pentru Sighet în perioada imediat următoare şi cu „bătaie lungă”?
Horia Scubli: În primul rând continuarea proiectelor începute, crearea unui Parc Industrial care este prioritatea numărul unu a conducerii Primăriei, pentru că este singura posibilitate de atragere a investitorilor străini. După aceea, continuarea lucrărilor şi definitivarea construcţiilor la cartierul de locuinţe de la intrarea în Sighet, infrastructura, şi multe alte lucrări pe care le avem pe lista de priorităţi.

Reporter: Problemele cele mai mari cu care vă confruntaţi?
Horia Scubli Probabil lipsa de finanţare la multele obiective pe care ni le dorim, pentru că este o criză economică ce trebuie înţeleasă, iar, din păcate, Sighetul a fost ocolit de finanţări. Sperăm să reuşim să facem ce trebuie, să ne onorăm promisiunile făcute în faţa sighetenilor fiind USL la putere şi o echipă USL şi la conducerea Primăriei. Sperăm.

Reporter: Ce atribuţii v-au revenit ca viceprimar?
Horia Scubli: Încă nu le-am stabilit atribuţiile, zilele acestea urmează să fie stabilite. Însă, de regulă, viceprimarul se ocupă de partea tehnică a Primăriei şi a oraşului, iar primarul se ocupă de partea administrativă. Nu cred că sunt probleme din acest punct de vedere. Oricum, eu sunt obişnuit cu ieşirile pe teren, cu contactul cu oamenii, nu-mi fac probleme din acest punct de vedere.

Reporter: Ce speranţe aveţi de la echipa din Primărie, şi nu mă refer la primar, ci la ceilalţi din Primărie, pe care îi cunoaşteţi?
Horia Scubli: Sper să se comporte ca şi până acum, dacă nu mai bine, pentru că ne dorim să facem un salt calitativ. Tocmai de aceea, vom face un audit pe teme de personal la nivelul Primăriei, pentru a face o repartizare mai judicioasă a oamenilor pe compartimente. Nu se pune problema atragerii unor alţi angajaţi în plus, acest lucru fiind interzis prin lege, dar ne dorim ca pe cei pe care-i avem să îi folosim mai eficient. Vrem să implementăm sistemul ISO la nivelul Primăriei, privind personalul şi manageriatul acestuia, şi probabil, vom reuşi să facem o treabă mai bună.  

Reporter: De atâta vreme de când sunteţi în contact cu sighetenii, cum îi caracterizaţi, văzându-le realist şi defectele şi calităţile?
Horia Scubli: În general, sighetenii sunt ca şi toţi ardelenii, nişte oameni liniştiţi, de bun simţ, îşi văd de treabă. Sigur că nu excepţiile fac regulile. Poate sunt chiar prea molcomi câteodată, însă sunt oameni cu care se poate lucra şi care nu au extrem de multe doleanţe. Ci îşi doresc un minim şi o calitate a vieţii care trebuie satisfăcută.

Reporter: În ce măsură o să se implice autoritatea publică locală în problema podului industrial de la Sighet, că asta ar fi o deschidere pentru toată această zonă?
Horia Scubli: În principiu, este vorba despre un culoar european, dar nu face parte din priorităţile de finanţare ale Comunităţii Europene. Însă am avut o discuţie cu cei care s-au ocupat. Acest pod a fost gândit cândva pentru traseul Drumului Expres Vaja (Ungaria) – Baia Mare – Tunelul pe sub Gutin, iar la nivelul Sighetului, în zona Tepliţa, era şi este în discuţie proiectul unui pod cu 4 benzi de circulaţie, care să poată face tranzitul mai uşor spre Ucraina. Pentru că de la Sighet, Polonia, Slovacia şi Ungaria se găsesc la aproximativ  100 de km distanţă. Deci, accesul spre Europa este mult mai scurt pe zona aceasta. Acum, să vedem în ce măsură vom reuşi, pentru că aici trebuie mişcaţi o groază de oameni, însă ne bazăm şi pe sprijinul pe care putem să-l avem şi din punct de vedere politic. Acest pod industrial ni-l dorim, pentru că podul înseamnă foarte mult pentru Sighet.

Reporter: Primul lucru pe care l-aţi făcut din funcţia de viceprimar?
Horia Scubli: Au fost foarte multe lucruri de care m-am ocupat la maximă viteză. Erau urgente o serie de probleme administrative. Am intrat din plin în funcţia de viceprimar şi chiar nu mi-am dat seama care a fost primul lucru pe care l-am făcut, fiind mai multe urgenţe. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.