Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Cred cu tărie în dreptate şi adevăr, în morala creştină, în bunătatea şi corectitudinea oamenilor”
Este un bun profesionist şi un om cu experienţă în administraţia publică. În perioada 2012-2016 a fost viceprimarul municipiului Sighetu Marmaţiei, iar în 5 iunie a devenit, prin votul şi încrederea sighetenilor primarul „capitalei” Maramureşului Istoric. A promis sighetenilor respect, pentru lege, pentru actul de administraţiei şi, mai ales, faţă de cetăţeni şi e hotărât să respecte cu sfinţenie acest angajament şi să redea Sighetului prestigiul economic, cultural, turistic pe care îl merită. Horia Scubli, noul primar de Sighetu Marmaţiei vorbeşte într-un interviu acordat GAZETEI despre priorităţi, probleme şi principii.
Reporter: Câteva date, pe scurt, despre traseul dvs profesional şi experienţa în administraţie?
Horia Scubli: Sunt inginer silvic, şi de-a lungul timpului am lucrat la mai multe ocoale silvice, precum şi la Direcţia Silvică Maramureş, îndeplinind diverse funcţii, de la inginer şef de district la director al Direcţiei Silvice. În administraţie sunt din anul 1992, când am fost pentru prima dată ales ca şi consilier în cadrul Consiliului local Sighetu Marmaţiei având la activ cinci mandate, iar în perioada 2012-2016 am fost viceprimar al acestui municipiu.
Reporter: Aţi avut, în campania electorală şi înainte, prin natura funcţiei de viceprimar, multe întâlniri cu sighetenii. Povestiţi-ne un episod care v-a impresionat/emoţionat.
Horia Scubli: Greu de povestit un asemenea episod, dar au fost nenumărate momente din întâlnirile cu cetăţenii in care sărăcia, necazurile şi, uneori, tragediile din viaţa unor oamenii m-au impresionat cu adevărat. Nici nu ne putem imagina câte necazuri pot sa aibă cu adevărat oamenii şi câte speranţe îşi pun în noi în vederea rezolvării acestor probleme ce pentru ei sunt cu adevărat vitale!
Reporter: Cum v-aţi caracteriza în câteva cuvinte? Care sunt valorile şi principiile în care credeţi?
Horia Scubli: Este greu să te caracterizezi tu însuţi şi las asta la aprecierea altora. Cred cu tărie în dreptate şi adevăr, în morala creştină, în bunătatea şi corectitudinea oamenilor.
Reporter: Ce priorităţi şi proiecte v-aţi stabilit pentru mandatul de primar?
Horia Scubli: Priorităţile si proiectele mele sunt destul de variate, dar vreau să le promovez în primul rând pe acelea ce ţin de infrastructura oraşului, de ridicarea standardului de viaţă al cetăţenilor, de siguranţa şi protejarea acestora.
Reporter: Ce vă doriţi să schimbaţi în administraţia sigheteană?
Horia Scubli: Primul lucru care trebuie schimbat este modul de abordare a cetăţenilor. Aceştia trebuie să fie mereu în centrul atenţiei şi toate acţiunile noastre trebuie să se focalizeze pe interesele şi necesităţile acestora.
Reporter: Trei lucruri pe care vă doriţi să le faceţi ca primar şi trei lucruri pe care n-o să le faceţi niciodată?
Horia Scubli: Cele trei lucruri pe care vreau să le fac cu adevarat în acest mandat de primar al municipiului Sighetu Marmaiei sunt:
- să ridic standardul de calitate al vieţii oamenilor prin modernizarea infrastructurii oraşului.
- să cresc nivelul de securitate, siguranţă şi confort al cetăţenilor printr-o mai eficientă organizare a instituţiilor statului ce conferă această certitudine (spital, şcoli, grădiniţe).
- să supraveghez extrem de atent modul de folosire al banului public şi să elimin orice tentativă de scurgere a acestuia spre zone necontrolate.
În acelaşi timp, niciodată nu cred că aş face următoarele:
- să accept ca oamenii care au greşit şi au încălcat legea să facă parte din structurile administraţiei publice.
- să înşel încrederea pe care cetăţenii mi-au dat-o, votându-mă ca primar al municipiului.
- să nu respect promisiunile electorale făcute în campanie.
Reporter: Cum îşi poate recăpăta Sighetul prestigiul economic, cultural, turistic pe care îl merită?
Horia Scubli: Sighetul trebuie să-şi recapete prestigiul cultural şi turistic pe care îl merită printr-o mai bună administrare şi organizare a activităţilor şi acţiunilor ce pot duce la creşterea componentei culturale şi turistice. Astfel, atragerea de turişti şi crearea de noi oportunităţi pentru aceştia va sta în permanenţă în atenţia noastră. În plan economic, vom sprijini înfiinţarea unui cluster al lemnului, având în vedere faptul că industria sigheteană este axată majoritar pe activităţi de prelucrare a lemnului.
„Au fost nenumărate momente din întâlnirile cu cetăţenii, în care sărăcia, necazurile şi uneori tragediile din viaţa unor oameni m-au impresionat cu adevărat. Nici nu ne putem imagina câte necazuri pot să aibă cu adevărat oamenii şi câte speranţe îşi pun în noi în vederea rezolvării acestor probleme care pentru ei sunt cu adevărat vitale”.
Horia Scubli