• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Octombrie , 2012

Cornelia Negruţ, deputatul nordului!

Reporter: Care sunt atribuţiile vicepreşedintelui AVAS, Cornelia Negruţ?

Cornelia Negruţ: În cadrul AVAS, ca vicepreşedinte, am Departamentul post-privatizare, respectiv Direcţia de post-privatizare de care răspund eu. Suntem patru vicepreşedinţi şi fiecare are în subordine câte o Direcţie.

 

Rep.: Ce se poate spune despre post-privatizare?

C.N.: Post-privatizarea? Sunt societăţile pe care noi le monitorizăm pe toată perioada pentru care se asigură post-privatizarea, de regulă o perioadă de cinci ani, după care urmează încheierea post-privatizării şi privatizarea societăţii respective. În această perioadă de monitorizare urmărim să fie respectate toate clauzele din cadrul contractului de privatizare. Şi aici se pot enumera: condiţii legate de investiţiile pe care urmează să le realizeze cumpărătorul, condiţii legate de protecţia mediului, de problemele sociale, cele legate de contractul de muncă, de păstrarea personalului existent. La sfârşitul post-privatizării se face un punctaj în comun-acord AVAS şi societatea comercială, după care noi ieşim din “joc”, cumpărătorul devine proprietarul societăţii.

La modul general, ar mai fi circa 3000 societăţi care sunt în etapa de post-privatizare, societăţi care sunt urmărite din punct de vedere al termenului, din punct de vedere al tuturor cerinţelor contractuale, inclusiv al terenurilor pe care societăţile în cauză trebuie să îl obţină deoarece sunt obligate să îl introducă în capital şi să majoreze capitalul social al societăţii comerciale.

 

Rep: Revenind la politică, PC Maramureş s-a pregătit pentru alegerile parlamentare, în cadrul ACD, respectiv USL, ce este nou, ce se poate spune de apropiatele alegeri?

C.N.: La întâlnirea care a avut loc la Tulcea în urmă cu câteva săptămâni au fost negociate Colegiile pentru fiecare partid fără a se face nominalizarea persoanelor. PC Maramureş a primit Colegiul 6, zona Sighet, pentru Camera Deputaţilor. Această poziţie a fost obţinută în cadrul ACD, unde PNL a obţinut cinci poziţii, noi una, iar la nivel de USL Maramureş, PSD a obţinut patru poziţii.

 
Rep: De ce Sighet?

C.N.: Am mai fost întrebată, de ce Sighet? În principal, protocolul care a fost semnat în USL spune că toţi deputaţii şi senatorii din acest mandat îşi păstrează poziţiile pe care le-au câştigat la alegerile din 2008. Iar pe Baia Mare, la deputaţi şi senatori, cei de acuma au venit pe aceleaşi Colegii, în această situaţie, PC-ul trebuia să găsească o poziţie care să nu fie ocupată de actualii parlamentari ai USL.

Iniţial, noi am pus în discuţie Colegiul Senat-Nord şi Colegiul 6 deputaţi. Dar colegii noştri liberali au dorit Colegiul Senat Maramureş-Nord şi, la înţelegere, PC a acceptat Colegiul 6 Sighet, deputaţi.

 

Rep.: Veţi fi candidatul PC-ului pe acest Colegiu?

C.N.: Da!
 

Rep.: Este un pas spre politica mare. Sunteţi pregătită pentru a face faţă rigorilor? Este o provocare din punct de vedere politic?

C.N.: Este o provocare pentru mine, chiar foarte mare, având în vedere importanţa acestor alegeri. Pe de altă parte, cred că orice politician consideră alegerile parlamentare mai importante decât cele locale şi atunci şi bătălia va fi mai importantă, mai dură, mai grea. Este vorba, totuşi, de puterea pe care o va reprezenta finalul alegerilor.

 

Rep.: Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un bun parlamentar?

C.N.: Cea mai importantă calitate este de a nu-i uita pe cei care au votat, de a nu uita Colegiul în care a câştigat alegerile. Parlamentarul trebuie să ţină legătura tot timpul cu oamenii care şi-au dat votul. Parlamentarul reprezintă interesele comunităţilor din Colegiul pe care îl reprezintă. Ceea ce nu se înţelege la noi, şi în mediul rural şi în cel urban, este faptul că parlamentarul nu va veni să facă un parc sau să aranjeze zona verde din faţa blocului. Un parlamentar va merge pe votarea legilor care să asigure veniturile necesare pentru un trai decent, să asigure mediul de sănătate, să asigure o pensie de care să se bucure toţi oamenii la bătrâneţe, să existe nişte condiţii de viaţă normală. Aici avem noi probleme! În campania electorală, cetăţenii se vor plânge de drumuri din localităţile în care stau. Nu este treaba parlamentarului! Este treaba autorităţilor locale. Bineînţeles că intervine şi rolul parlamentarului de a ţine o legătură cu autorităţile locale, de a sprijini demersurile pentru obţinerea de fonduri, sau de a aduce la cunoştinţa autorităţilor că pe zona respectivă sunt programe care vor ajuta la dezvoltarea zonelor.

Dar... întotdeauna am sesizat că la parlamentare nu s-a făcut distincţie între locale şi parlamentare. Poate şi datorită vinei pe care o au parlamentarii noştri care nu prea au ţinut legătura cu autorităţile locale. Din ce îmi aduc eu aminte, ca parlamentari, foarte puţini au făcut acest lucru. Este de admirat poziţia pe care a avut-o Cătălin Cherecheş, când a fost deputat. El a ţinut tot timpul legătura cu oamenii din Baia Mare, cu cei din Colegiu lui. Şi-a notat problemele lor şi a făcut totul pentru a sprijini autoritatea locală în rezolvarea acelor probleme.

 

Rep.: În acest context, care ar fi priorităţile candidatului Cornelia Negruţ?

C.N.: Pe zona Sighet, deocamdată nu cunosc toate problemele cu care se confruntă oamenii din Colegiu 2. Urmează întâlnirile cu primarii din zonă pentru a cunoaşte problemele, necesităţile care le au pentru a putea interveni şi bineînţeles să îi susţin.Din ceea ce am discutat cu primarul de Sighet, Ovidiu Nemeş, vom merge pe câteva proiecte importante: dezvoltarea unei zone industriale şi aici le voi acorda sprijinul pentru demararea unui proiect ce există la ministerul Agriculturii şi pentru care vor fi alocate fonduri începând cu 2013. Este vorba de colectarea fructelor de pădure şi a unor tipuri de legume, zona de nord a judeţului fiind specifică pentru acest fel de activitate. Mai există la ministerul Agriculturii proiecte privind dezvoltarea depozitelor de frig, pentru care vor fi alocate foarte multe fonduri europene. De asemenea, vom colabora pentru dezvoltarea unei baze sportive, ceea ce nu există în acest moment în Sighet. Mai sunt proiecte mai mici: drumuri, izolarea construcţiilor etc., dar aici nu mă voi suprapune peste problemele administraţiei locale şi judeţene. Dar voi profita de faptul că preşedintele CJ este tot un membru al PC, iar domnul subprefect este susţinut tot de PC. Având o bună colaborare sunt convinsă că vom face lucruri deosebite.

 

Rep.: Au existat dispute politice pentru faptul că PC a primit Colegiul 6 Sighet?

C.N.: Nu! Eu am înţeles că doamna Eugenia Godja ar fi dorit să candideze în acest Colegiu, dar doamna Jeni trebuie să ştie că eu am dorit Colegiul 3 Senat, iar cei de la centru, respectiv cei de la PSD, au solicitat acel Colegiu. Eu am fost sunată de domnul preşedinte Constantin şi a trebuit să merg pe Colegiul pentru Camera Deputaţilor. Nu a fost dorinţa mea, aşa au fost înţelegerile politice.

 

Rep.: Cum se vede apropiata campanie electorală?

C.N.: Nu va fi o campanie uşoară, nu trebuie să credem că suntem câştigători din start, va trebui să muncim pentru a lămuri lumea de ceea ce vom face după câştigarea alegerilor. Se vede că oamenii sunt în continuare nemulţumiţi. USL-ul a venit cu câteva modificări de hotărâri de guvern: privind TVA, redeschiderea Spitalelor, alocaţia acordată mamelor şi altele, vorbim de promisiuni care au fost concretizate. Şi trebuie să continuăm această politică de a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale oamenilor. Trebuie să realizăm ceea ce am promis! Am început în primăvară cu schimbarea guvernului Boc, am continuat cu alegerile locale pe care le-am câştigat la un scor confortabil. Va trebui să le demonstrăm oamenilor că putem acelaşi lucru şi la parlamentare.

 

Rep.: Ce se va întâmpla cu funcţia de la AVAS dacă veţi merge în Parlament?

C.N.: Din câte ştiu, voi fi înlocuită de o altă persoană, iar dacă nu voi câştiga alegerile mă voi întoarce pe funcţie! 

 
 

„Parlamentarul trebuie să ţină legătura tot timpul cu oamenii care şi-au dat votul. Ceea ce nu se înţelege la noi este faptul că parlamentarul nu va veni să facă un parc sau să aranjeze zona verde din faţa blocului. Un parlamentar va merge pe votarea legilor care să asigure veniturile necesare pentru un trai decent, să asigure mediul de sănătate, să asigure o pensie de care să se bucure toţi oamenii la bătrâneţe, să existe nişte condiţii de viaţă normală. Aici avem noi probleme!” - Cornelia Negruţ, preşedintele PC Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.