• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 9 Aprilie , 2013

Coplata, în vigoare

După numeroase amânări, de la 1 aprilie, sistemul de coplată din sănătate a intrat în vigoare. Spitalele maramureşene şi-au stabilit tarife de 5-10 lei, care vor fi achitate o singură dată, la externare. Numai că banii nu cresc semnificativ veniturile unităţilor spitaliceşti.

 
 
 

Sănătate în coplată. Începând de luna aceasta, la externarea din spital pacienţii vor plăti o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei, fiecare unitate sanitară stabilind cuantumul coplăţii. Taxa va fi achitată o singură dată, în ziua externării. Excepţie fac copiii de până la 18 ani, bolnavii cronic, persoanele cu handicap, dar şi pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei. Sunt scutiţi de coplată şi cei care apelează la serviciile de urgenţă, bolnavii internaţi în compartimentele de îngrijiri paliative, cei cu afecţiuni psihice, dar şi cei care beneficiază de servicii medicale spitaliceşti de lungă durată. Dacă tot plătesc, pacienţii vor putea şi să îşi exprime părerea în legătură cu serviciile de care beneficiază, prin nişte chestionare de satisfacţie. 

 

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţa medicală spitalicească de lungă durată – ani – şi pentru serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

 

Contractul-Cadru (CoCa) privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat pe 20 martie de Guvernul României şi a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2013.Principalele noutăţi ale noului CoCa au fost prezentate de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu, în mai multe întâlniri avute, atât cu reprezentanţii medicilor, pacienţilor şi furnizorilor din sistem, cât şi cu presa.

 

Anul acesta, Contractul Cadru prevede o creştere cu 10% a finanţării pentru medicina de familie, astfel încât acest sector să poată juca rolul de “poartă de intrare” în sistemul medical.

 

Tot în ceea ce priveşte medicina primară, este prevăzută reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel încât medicii să aibă mai mult timp pentru consultul de specialitate al pacienţilor, iar medicii tineri de familie să reuşească să găsească loc pe piaţa atunci când finalizează rezidenţiatul.

 

Potrivit Contractului -cadru aprobat de Guvern, plata medicilor de familie se va face 50% pe servicii şi 50% per capita. 

De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta, s-a mai hotărât creşterea finanţării pentru unele componente din sistem, după cum urmează:

- creşterea cu 51% a finanţării pentru medicina de ambulatoriu

- creşterea cu 40, 5% a finanţării pentru centrele multifuncţionale

- creşterea cu 64% a finanţării pentru îngrijirile medicale la domiciliu, astfel încât pacienţii să poată beneficia şi la domiciliu de o parte din îngrijirile de care beneficiază în unităţile spitaliceşti.

 

În noul Contract Cadru există o serie de modificări şi pentru spitalele publice. Acestea se referă la blocarea efectuării de arierate şi la măsura de sancţionare prin demitere a managerilor care continuă să realizeze arierate.

 

O altă măsură foarte importantă care vine în sprijinul managerilor de a se încadra în noile cerinţe privind arieratele este aceea de modificare a tarifelor pe caz ponderat (TCP) în funcţie de competenţele şi complexitatea cazurilor rezolvate în unităţile sanitare.

 

Odată cu intrarea în vigoare a Contractului Cadru, în unităţile spitaliceşti se va introduce un chestionar în care pacienţii pot arăta gradul de satisfacţie privind serviciile primite, comportamentul medicilor etc.

 
 

În Maramureş, cuantumul coplăţii diferă de la 5 lei de exemplu, cât vor plăti pacienţii Spitalului municipal Sighetu Marmaţiei, la 10 lei pentru cei care se internează la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”, Baia Mare.

 

„În primul rând, coplata este o activitate care aparţine guvernului Boc, este inclusă în acordul cu FMI şi este transformată în condiţionalitate şi, deci, trebuie respectată. Este îndeplinirea unei condiţionalităţi din care România este parte, făcută de altă guvernare, dar la care noi nu renunţăm. Coplata, am reuşit să o negociem în discuţiile cu FMI, să nu se aplice la toate serviciile medicale, ci să se aplice numai la serviciile spitaliceşti pe caz externat. Cu excepţia serviciilor de medicină de externă”

 - a explicat ministrul Sănătăţii

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.