• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iunie , 2023

„Copilăria în Gulag”

 Joi, 25 mai, în cadrul evenimentelor legate de Ziua Memoriei, a avut loc deschiderea expoziției „Copilăria în Gulag”. Au vorbit Ana Blandiana, Ludmila Cojocaru și Virgiliu Bîrlădeanu. Expoziția prezintă imagini foto-documentare despre viața copiilor basarabeni condamnați de regimul totalitar-comunist din RSS Moldovenească la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare, excizare forțată din propriile familii, în perioada anilor 1940-1941 și 1944-1953.

Astfel, în cadrul deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951, din RSS Moldovenească în regiunile de est ale URSS au fost strămutați circa 20.000 de copii, cea mai mare parte fiind cuprinși de al doilea val de deportare (5-6 iulie 1949) – 11.899 de copii. Unii dintre ei au murit în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați, iar o parte s-a născut în „așezările speciale” sau locurile de recluziune a mamelor lor.

Demersul expoziţional reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, Arhivei INIS ProMemoria al USM, precum și din arhivele comunităților memoriei și ale supraviețuitorilor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.

Expoziția foto-documentară „Copilăria în Gulag” este un omagiu adus copiilor care au trecut prin atrocitățile regimului totalitar-comunist din URSS, precum și o acțiune de comemorare a victimelor produse în rândul copiilor în războiul declanșat de Federația Rusă contra Ucrainei.

Curator:

Ludmila D. Cojocaru, dr. conf. univ.

Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, MNIM

Expoziția care se deschide în 25 mai la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet va putea fi vizitată până în 31 august.

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.